Ayakkabı Tamirciliğinin Son Ustaları

Süleyman Fidan ve Sebahattin Öztürk, mesleğin son temsilcileri..

Reklam
Ayakkabı Tamirciliğinin Son Ustaları
04 Aralık 2017 - 12:53
Zamanın acımasızlığına, devrin bütün olumsuzluğuna inat, mesleklerini sürdüren iki usta onlar. Yarım asra yaklaşan meslek hayatlarını, ilk günün arzu ve heyecanı ile sürdürüyorlar.
            Bir zamanlar, ‘kolda altın bilezik' kabul edilen meslekler, günümüzde hızla kaybolup gidiyor. Ayakkabı tamirciliği onlardan bir tanesi. Toplumsal bir ihtiyaç mı? İhtiyaç. Ancak sürümü kalmamış günümüzde.
            Gördes'te ayakkabı tamirciliğinin iki ustası, Süleyman Fidan ve Sabahattin Öztürk. Başka yok. Onlarla beraber bir meslek, Gördes'te yok olup gidecek. Aslında, ne kadar hazin bir durum.
            Süleyman Fidan 59 yaşında. 13 yaşında, devrin büyük ustası Kayacıklı Mustafa Özer'in yanına çırak olarak girmiş. Mesleğin bütün inceliklerini, görgüsünü ondan öğrenmiş. 45 yıldır bu şehirde hizmet veriyor. Ustalık sadece parmaklarında değil, ruhu da, esnaflığı da, karakteri de ustalığın çok ötesinde.
            Sabahattin Öztürk 52 yaşında. Mesleğin büyük ustalarından olan, babası Eyüp Usta'nın yanında yetişmiş. Çocuk yaşta başlamış bu serüven. 40 yıldır bıkmadan, usanmadan işine devam etmiş. İşinin ehli, tamiratın garantisi, nezaketli üslubu ile ustalığını harmanlamış.
            Ayakkabı tamirciliğinin iki büyük ve son ustası onlar. Hal binası üst katta, yan yana çalışıyorlar. Birbirlerine isimleriyle hitap ettiklerini gören olmadı. Sabahattin Öztürk, Süleyman Fidana ‘usta' diye hitap ederken, Süleyman Fidanda Seahattin Öztürk'e aynı hitapta bulunur.
            Şartlar acımasız. Çırak kalfa yetiştiremiyorlar artık. Bu yüzden geleceğe hüzünle bakıyorlar.
            Unutulmasınlar, tarihe kayıt düşülsünler diye sayfalarımızı onlara ayırdık. Kaybolmaya yüz tutan bir mesleğin iki büyük ustasına, daha nice yıllara diyoruz…
Reklam
Reklam
Bu haber 3933 defa okunmuştur.

YORUMLAR

  • 0 Yorum