Bir Gördes de Dışarıda Varmış

Bayram tatilinde hemşerilerimiz Gördes'e akın etti.

Reklam
Bir Gördes de Dışarıda Varmış
11 Haziran 2019 - 12:25
Reklam
Ramazan bayramı tatilinin 9 gün olması, ülke genelinde müthiş bir trafik yoğunluğuna sebep oldu. Uzun tatil süresini fırsat bilen vatandaşlar, memleketlerine gitmek için büyük gayret sarf etti. Milyonlarca insan, ülkenin dört bir yanına adeta savruldu.
            Arefe günü başlayan ve bayram süresince devam eden ilçemizdeki devasa hareketlilik, önemli bir sosyolojik gerçeği gözler önüne serdi. Meğer bir Gördes daha varmış dedirten bu görüntü, üzerinde durulmaya değerdi.
            Sadece ilçe merkezi değil, köyler bile dolup taştı. Vaktiyle dışarıya giden Gördesliler, bu bayramda çocuklarıyla geri döndüler. Çoğu birbirini tanımıyordu bile. Ancak hepsinin ortak bir yönü vardı. Onlar Gördesliydi.
            Son 30 yılda, Gördes müthiş bir savrulma yaşadı. Nüfusu genel olarak 41–42 bin civarındaydı. Kırsal bölge kaderinin sonucu olarak, hızla göç vermeye başladı. Genç nüfus, iş ve tahsil için şehirden uzaklaştı ve bir daha geri dönmedi.
            Bugün ilçenin genel nüfusu, 28 ile 29 bin arasında değişiyor. Demografik açıdan bu durum, tehlikeli bir savrulmayı gösteriyor. Şu an ilçemizde belli maden yatırımları ve Yüksekokul varlığı olmasaydı, bu savrulma daha vahim rakamlara ulaşırdı.
            Bu göç dalgası, Gördes için bir başka kaygı verici durum yarattı. Gördes bugün, Manisa'nın en yaşlı ilçesidir. Köylerimizde yaş ortalaması 50–60 arasında değişmektedir. Bu durum, tarımsal faaliyetleri ve hayvancılık sektörünü de etkilemektedir.
            Evet, bayram tatili vesilesiyle hem gurur yaşadık, hem bu yönüyle ciddi bir kaygı. Dışarıda bir Gördes daha var. Fakat mevcut Gördes, bu şartlar altında nereye kadar gidebilir? İşte asıl düşünülmesi gereken konu bu.
Reklam
Reklam
Bu haber 3764 defa okunmuştur.

YORUMLAR

  • 0 Yorum