Bu Fiyatlara Çiftçilik Nasıl Yapılır?

Amele ücretlerindeki anormal artışlar, çiftçinin belini büküyor.

Reklam
Bu Fiyatlara Çiftçilik Nasıl Yapılır?
05 Temmuz 2017 - 15:10
Reklam
İlçe tarımının son yıllarda baş gösteren bir derdi var. Bu dert üstelik her geçen yıl, büyüyerek çözümsüzlüğe gidiyor. Amele ücretlerindeki anormal artışlar, çiftçinin belini büküyor.
            Tütün kırım işinin yoğunlaştığı şu günlerde, amele ücretleri bir anda 80TL'ye ve ardından 90TL'ye kadar yükseldi. Çiftçiler büyük bir çaresizlik içinde. Bir yanda hasat bekleyen tarladaki ürün, bir yanda astarı yüzünden pahalı işçilik ücretleri.
            Gördes'te amele ücretlerinde artık sabit bir rakam yok. Adeta bir borsa gibi işlem görüyor. İşçi talebi yükseldikçe, ücretlerde yükseliyor ve tavan yapıyor. Önümüzdeki günlerde, işçi ücretleri 100TL'ye çıkarsa kimse şaşırmasın.
            Peki, neden böyle?
            Yıllardır Gördes göç veriyor. Tarım kesiminde çalışacak genç nüfusta, anormal bir düşüş var. Tarlaya işe giden insan sayısı sınırlı hale geldi.
            İlçe çiftçisi malum sebeplerden dolayı, yeniden tütüne sarıldı. Bu yıl önceki yıllara göre, en az iki kat tütün dikimi yapıldı. Mevcut işçi potansiyeli ile bu ürünü kaldırmak zor hale geldi. Bu durum, hemen işçi ücretlerine yansıyor.
            Son yıllarda değişik bölgelere gelip, önemli tarımsal yatırım yapan müteşebbisler var. Bunlarda ciddi işçi talebinde bulunuyor. Bu ekstra bir potansiyel ve talep anlamına geliyor.
            Neticede üretim / işçi denkleminde, dengeler altüst oluyor.
            80-90TL işçi yevmiyesi vererek tütünden para kazanılmaz. Keza diğer ürünlerde de aynı durum söz konusu.
            Yeni arayışlar var!!
            Hiçbir çiftçi ürünün tarlada kalmasını istemez, gönlü buna razı olmaz. Ancak hesaplar da orta. Edindiğimiz bilgilere göre, bazı çiftçiler dışarıdan işçi getirmek için gayret sarf ediyor. Başta da Suriyeli mülteciler olduğu söyleniyor.
Reklam
Reklam
Bu haber 4709 defa okunmuştur.

YORUMLAR

  • 0 Yorum