Çarşı Kan Kaybediyor, Peki Neden?

Gördes’in ekonomik gidişatında tehlike işaretleri var.

Reklam
Çarşı Kan Kaybediyor, Peki Neden?
28 Ekim 2019 - 14:27
Aslında Gördes kan kaybediyor. Çarşı, bu kaybın en belirgin yaşandığı mekân. Çiftçisinden esnafına, hayvancısından memuruna, Gördes'in ekonomik gidişatında tehlike işaretleri var.
            Son iki aydır ilçe piyasası, suyu çekilmiş ırmak gibi. Alışverişler durma noktasında, alacaklar alınmıyor, borçlar ödenmiyor. Pazarlar, Pazar olma kimliğini kaybetmek üzere.
            Eskiden Havuzlu çarşıda kiralık dükkân bulmak meseleydi. Hatır gönül koyulur, bazen hava paraları konuşulur, ancak kiralık dükkân bulunabilirdi. Şimdi çok sayıda boş dükkân var. Kiralık diye yazılmış kapılarına, ancak aylardır kiralayan yok. Çarşının diğer semtlerinde de benzer manzarayı görmek mümkün.
            Çarşıya ne oldu sorusunu, enine boyuna araştırdık. İlginç sonuçlar çıktı karşımıza. Bunları detaylı olarak değerlendirdik. Üç ana başlık altında, niye kan kaybettiğimizin cevaplarını aradık.
            EKONOMİDEKİ GENEL DURGUNLUK:
            İlçe geneli, alt gelir ve orta gelir sınıfından meydana geliyor. Bunun anlamı şu; dar ve sabit gelirli hanelerden oluşuyoruz. 4 binin üzerinde emekli var. Bunlar sabit gelirli olanlar. Bir de dar gelirli olanlar var. Genelde çiftçilik ve hayvancılıkla uğraşanlar. Orta gelir sınıfı, esnaf ve memurlardan oluşuyor.
            Resmi enflasyonun aksine, piyasadaki yani hayatın içindeki enflasyon çok yüksek. Dar ve sabit gelirli olanlar; aylık elektrik, su, telefon ve ısınma parasıyla zor mücadele eder hale gelmiş. Boğazından ve sırtından feragat ettiği için, pazara alışverişe çıkmıyor.
            Çiftçi, masrafını bile alamıyor. Hayvan piyasası berbat bir durumda. Dolayısıyla çarşıyı besleyen kırsal, ahengini ve ritmini kaybetmiş.
            İNTERNETTEN ALIŞVERİŞ:
            Günümüzün moda alışkanlığı, internetten alışveriş. Ülke genelinde muazzam bir pazar oluştu. Müşteri, dükkân ve mağazalardan çekildi. Dolayısıyla perakende pazarı tuz buz oldu. Mağazalar, dükkânlar bir bir kapanıyor.
            İnternet alışverişi, ilçemizde genelde orta sınıfın rağbet ettiği bir tercih haline geldi. Son bir yıldır, kırsal bölgelerden de ciddi bir talep var. Peki, bunu nasıl anlıyoruz?
            İlçemize 5 kargo şirketi geliyor. Bunların mal teslimi büyük oranda internet alışverişiyle ilgili oluyor. Mesela; bir kargo şirketi, bir günde Gördes'e 110 adet sipariş mal teslim ediyor.
            5 kargo şirketinin haftalık, Gördes'e internet alışverişinden teslim ettiği mal sayısı 500'ü geçiyor. Bu aylık olarak 2 bin rakamlarına yaklaşıyor. Yani Gördes'te aylık 2 bin adet alış veriş yapılamıyor demektir bunun anlamı. Kırtasiye, giyim, ayakkabı, elektronik eşya, beyaz eşya, gıda ve daha ne arasanız var bu alışveriş kalemlerinin içinde.
            DOĞALGAZ FRENİ
            Şu sıralar, hemen herkes doğalgazı konuşuyor. Hatlar çekilmiş, aboneler bağlantı için mücadele veriyor. Büyük bir ilgi ve görülmemiş bir rağbet var. Kış geliyor, herkes elini çabuk tutmak istiyor.
             Piyasada bir abone için doğalgaz bağlatmanın bedeli, en az 7 bin lira olarak telaffuz ediliyor. Sabit ve dar gelirli için, büyük bir rakam bu. Peki, ne yapıyor bu insanlar?
            Kimisi borçlanıyor, kimisi kredi çekiyor. Kimisi ihtiyaçlarını erteleyip, çarşıyla bağlantısını kesiyor. Bütün derdi önce doğalgaz oluyor. Çarşıya borcu varsa, uğramıyor. Esnaf çaresiz bekliyor. Önce doğalgaz paraları ödenecek, sonra esnafın borcu ödenecek. Bu durum, zaten hassas olan piyasayı daha kırılgan bir hale getiriyor.
            Gördes çarşısı kan kaybediyor. Böyle nereye kadar devam edebiliriz? Neler yapmalıyız diyen yok. Araştıran soran yok…
Reklam
Reklam
Bu haber 5844 defa okunmuştur.

YORUMLAR

  • 0 Yorum