Reklam
Reklam
Reklam
Reklam

Fıstık Çamlarına Ne Oldu?

Balıklıda fıstık çamı kozalaklarının içi boş çıkıyor.

Reklam
Fıstık Çamlarına Ne Oldu?
12 Kasım 2018 - 13:46
Reklam
Reklam
Balıklı mahallesinde fıstık çamı örtüsü hemen dikkat çeker. Yörenin tabiat örtüsünde fıstık çamları, yol boyunca farkındalık yaratır. Tabiatın bahşettiği bu güzellik, aynı zamanda yöre insanına önemli maddi imkânlar sunar.
            Daha doğrusu sunardı. Bugüne kadar Balıklı halkı, bu ağaçlardaki kozalıkları toplar satardı. Çünkü çam fıstığı, gıda piyasasının vazgeçemediği bir üründü. Yıllarca yöre de yaşayanlar, çam fıstığı sayesinde önemli bir gelire kavuşmuştu.
            Son birkaç yıldır; yörede fıstık çamlarının kesilmeye başlanması, ne oluyor sorusunu da beraberinde getirdi. Mahalle halkıyla konuştuk ve araştırdık. Karşımıza ilginç bir durum çıktı.
            Yaklaşık 5 yıldır, halk kozalakları topluyor fakat sonra hayal kırıklığı yaşıyor. Çünkü kozalakların içi boş çıkıyor. Yani tane bulunmuyor. Çam kozalağını toplamak hem zahmetli ve tehlikeli ve hem de pahalı bir iş.
            Aslında ilgilenilmesi ve araştırılması gereken bir konu bu. Ancak arayan soran olmamış. Yöre halkı müracaat edecek bir yer bulamamış. Uzun yıllar altın yumurtlayan tavuk misali; önemli kazanç elde eden mahalleli, bu defa tavuğu kesmeye karar vermiş.
            Mahallede bazı ağaç sahipleri, resmi işlemleri yaptırarak fıstık çamlarını kesmeye başlamış. Artık ürün vermiyor, bari kerestesinden para kazanalım tercihine yönelmiş.
            Balıklıda fıstık çamlarında kozalakların içi boş çıkıyor. Hem de yıllardan beri. Bir el buraya uzanmalı. Konu araştırılmalı. Mutlaka bir sebebi vardır. Bir mücadele gerektiriyor. Yazık olmasın bu ağaçlara.
Reklam
Reklam
Reklam
Bu haber 3668 defa okunmuştur.

YORUMLAR

  • 0 Yorum