Reklam
Reklam
Reklam
Reklam

Gördes'li Ulvi Milano'dan Bildiriyor

İtalya'daki Hemşerimiz Ulvi Uslu, Coronavirüs hakkında uyarıcı bir yazı kaleme aldı.

Reklam
Gördes'li Ulvi Milano'dan Bildiriyor
20 Mart 2020 - 18:14
Reklam
Reklam
Merhabalar,
Size Corona virüsüyle mücadele eden İtalya'dan, bir Gördesli olarak yazıyorum. Milano Üniversitesi'nde yüksek lisans eğitimime devam ediyorum ve EGE ABROAD Eğitim Danışmanlık firmasında İtalya eğitim danışmanı olarak çalışıyorum.
Bildiğiniz gibi İtalya, Corona virüsünden ciddi seviyede etkilendi. İlk süreçte maalesef ki durumun ciddiyetinin farkına varılamadı ancak şu anda yayılmasını kontrol altına almak için ciddi bir mücadele söz konusu. Ben de içinde yaşayan biri olarak burada yaşanılanları ve çıkarılabilecek dersleri sizlerle paylaşmak istedim.
 İtalya'da ilk Corona virüsü teşhisi 31 Ocak 2020 tarihinde yani yaklaşık 1,5 ay önce konuldu. İlk süreçte durum çok ciddiye alınmadı ve insanlar normal yaşamına devam etti. Daha sonra vakaların Milano'nun içinde bulunduğu Lombardiya bölgesinde yoğunlaşması sebebiyle bu bölgedeki okullarda eğitime ara verildi ve birtakım tedbirler alındı. (Çağrışımı sebebiyle tatil edildi ibaresini kullanmak istemiyorum. Size de tatil şeklinde bir yaklaşımı benimsememenizi tavsiye ediyorum.) Üniversitelerde online eğitime geçildi. Yasal tedbirler alınmaya çalışıldı ancak insanlar özellikle kuzeyden güney bölgelerine yani vaka sayısının daha az olduğu bölgelere gittiler. Bu durum da maalesef hastalığın yayılmasına sebep oldu. Kuzey bölgelerinde çalışan ciddi bir güney İtalyalı nüfusu bulunuyor.
Artan vaka sayısı sebebiyle de 14 Mart itibariyle ülke çapında karantina uygulaması başlatıldı ve hayat resmen durdu; sıkı tedbirler alındı. Örneğin şu anda sadece çalışma, sağlık ve temel ihtiyaçlarla ilgili konularda dışarıya çıkabiliyorsunuz. Şehir değiştiremiyorsunuz. Marketler ve eczaneler dışında diğer dükkanlar kapalı. Alışveriş için ise sadece belediye sınırlarınız içerisindeki marketlere gidebiliyorsunuz. Belirtilen amaçlar dışında dışarıda bulunmanız durumunda halk sağlığını tehlikeye atmaktan 200 Euro civarında idari para cezası veya 3 ay hapis cezası bulunuyor.
İlk vakaların ortaya çıktığı süreçte biz de bu hastalığın bu kadar yayılacağını ve hayatı etkileyeceğini düşünmüyorduk. İlk olarak Milano'nun içinde bulunduğu Lombardiya bölgesindeki okullar tatil edilmişti. Bunun üzerine birçok arkadaşım da Türkiye'ye veya kendi ülkelerine döndü. Ben ve yakın çevrem insanlara Türkiye'ye gitmemesi yönünde telkinlerde bulunuyoruz. Bilindiği üzere hastalık gençleri yaşlılar kadar etkilemiyor. Ancak farkında olmadan hastalığı taşıma ve yakın çevremize bulaştırma ihtimali var. Örneğin Yunanistan'da hastalık ilk olarak Milano'dan dönen birinde görülmüştü. Bu büyük bir sorumluluk ve ülke içerisinde yer değiştiren insanlar yüzünden İtalya bu durumdan kötü etkilenmiş durumda. Ben de bu sebeple tehlike ortadan kalkana kadar İtalya'dayım ve temel ihtiyaçlarım haricinde evimden ayrılmıyorum.
Şu anda durum kontrol altına alınmaya çalışılıyor ancak 20.000 in üzerinde vaka söz konusu ve bu vakaların yoğunluğu özellikle benim içinde bulunduğum Lombardiya bölgesinde yer alıyor. İtalyan sağlık sistemi dünyanın en iyi sağlık sistemlerinden biri olmasına rağmen, vaka sayının yüksek olması ve her geçen gün artması sebebiyle bu duruma cevap vermekte zorlanıyor. Ayrıca ilk süreçte durumun olması gerektiği gibi ciddiye alınmaması da şu anki durumu körükledi.
Olayların içerisinde yaşayan biri olarak İtalya'nın yaşadığı bu zor durumdan Türkiye'nin ders çıkarması gerektiği kanaatindeyim. Şu anda Türkiye'de durum İtalya'daki kadar ciddi değil ve önleyici tedbirler alınıyor. Virüsün yayılma hızı önleyici tedbirler alınmasının önemini bir kez daha ortaya koymaktadır. Benim de İtalya'daki gibi bir durumla karşılaşılmaması için sizlere tavsiyem gerekli temel tedbirleri almanız ve bir süreliğine acil ihtiyaçlarınız dışında evinizden ayrılmamanızdır.
Maalesef Türkiye'de medyada birkaç kişinin durumun ciddiyetini alaya alan tavırları ve tartışma programlarında konunun uzmanları tarafından tartışılmaması durumun ciddiyetini gölgelemektedir. Bu anlamda bize bir şey olmaz anlayışı veya insan yoğunluğunun düşük olması sebebiyle şehrimize ulaşmayacağı düşüncesi maalesef geçerli bir argüman değildir.
Konuyla ilgili olarak sosyal medyada da ciddi bir dezenformasyon söz konusu. Sizlerden ricam kaynak belirtmeden yapılan paylaşımları teyit etmeniz ve buna göre paylaşmanızdır. Eğer yalan olduğunu düşünüyorsanız daha fazla yayılmasını önlemek için uyarmanız yerinde bir davranış olacaktır. Türkiye'nin aynı durumları yaşamamasını temenni ediyorum. Ancak İtalya'da yapılan hatalar tekrarlanırsa bunun faturasını hep birlikte ödemek zorunda kalacağımızı da belirtmek isterim.
Milano'dan selamlarımla…
Ulvi USLU
Reklam
Reklam
Reklam
Bu haber 4849 defa okunmuştur.

YORUMLAR

  • 0 Yorum