Hayvan Üreticisi Umduğunu Bulamadı

Çoğunluğu küçükbaş olmak üzere, üreticinin elinde %30 oranında hayvan kaldı.

Reklam
Hayvan Üreticisi Umduğunu Bulamadı
01 Eylül 2018 - 16:00
Kurban bayramı sonrası, elde kalan hayvanlar için üretici umudunu Et-Balık kurumuna bağladı. Kurban bayramından bir ay öncesi, özellikle küçükbaş hayvan piyasası çok canlıydı.
            Kurbanlık bir kuzu 1300 ile 2000TL arasında satılıyordu. Büyükbaş hayvanda ise fiyatlar 5 ile 10 bin TL arasında değişiyordu.
            Ancak son 10 güne girildiğinde, ilginç gelişmeler yaşanmaya başladı. Piyasalardaki dalgalanma alıcıyı duraklattı. Kuzu fiyatlarındaki yükseklik yüzünden, büyükbaş hayvana yönelme dikkat çekti.
            1500TL'ye koyun almak yerine, Büyükbaş hayvana 1200TL'den ortak girmek, alıcıya daha cazip geldi. Bu durum, son güne kadar koyun fiyatlarının düşmesine sebep oldu ve aynı zamanda talep daralması meydana getirdi. Fiyatlar arife günü 1000TL ve altını gördü.
            Piyasa aktörlerinin tespitine göre; çoğunluğu küçükbaş olmak üzere, üreticinin elinde %30 oranında hayvan kaldı. Hayvan sahipleri bu sıkıntıyı aşmaya çalışıyor. Çünkü piyasada hem beklediğini bulamadı, hem de artan yem fiyatları yüzünden elde kalan hayvanların maliyeti artıyor.
            Et Balık Kurumu geçtiğimiz hafta bir açıklama yaptı. Buna göre; kurum elde kalan küçükbaş hayvanları canlı 14TL, büyükbaş hayvanları canlı 15TL'den alacağını ilan etti.
            Hayvan üreticileri daha fazla zarar etmemek için, eldeki malları Et-Balık kurumuna satmaktan başka çaremiz yok diyor…
Reklam
Reklam
Bu haber 3814 defa okunmuştur.

YORUMLAR

  • 0 Yorum