Kanserin Sesini Duyan Mikroskop Geliştirdi

Doç.Dr.Burçin Ünlü'nün Gördes'le bağı ne?

Reklam
Kanserin Sesini Duyan Mikroskop Geliştirdi
09 Kasım 2016 - 12:59
Kanser, şeker, eklem ve kas hastalıklarında erken teşhis imkânı sağlayan mikroskop geliştirildi. Kanseri sesinden tanıyan bu mikroskopla, sağlıklı ve kanserli hücreleri birbirinden ayırt etmek mümkün olacak.
            Boğaziçi Üniversitesi Fizik bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Burçin ÜNLÜ ve ekibi tarafından geliştirilen ‘Foto-Akustik' mikroskop, ışıkla sesi bir araya getiriyor. Bilim dünyasında yankı uyandıran bu buluşla ilgili olarak konuşan Doç. Dr. Burçin Ünlü, mikroskobun çalışma yöntemini şöyle açıklıyor:
            'Biz lazer ile sıcaklığı arttırarak dokuda ses dalgaları oluşmasını sağlıyoruz. Bir başka deyişle, ışığı sese dönüştürüyoruz.. Işığı dokuya gönderdiğimizde, dokuda düz bir çizgi halinde gidemiyor ve dağılıyor. Ancak ses dalgası doku üzerinde daha uzun mesafeler katedebiliyor.
            Bu nedenle sesi kullanmak, mikroskopta daha derinlikli sonuçlar almamızı sağlıyor. Ayrıca herhangi bir boyama veya işaretlemeye gerek kalmıyor. Biz bu yöntemle; Türkiye'de bu alanda çalışan tek ve öncü gurup olarak, dünyada kimsenin kullanmadığı özel lazerler kullanıyoruz.
            Bilkent Üniversitesinden birlikte çalıştığımız bir ekiple birlikte tamamen yerli fiber lazerli foto-akustik mikroskop teknolojisi geliştirdik…'
            BU HABERİN GÖRDESLE NE İLGİSİ VAR?
            Foto akustik mikroskobu geliştiren ve kanser hastalıklarında erken teşhisin yolunu açan Doç. Dr. Burçin Ünlü, Gördes toprağından yetişen bir bilim adamı. Nasıl mı diyeceksiniz? Bu ilginç hikâyeyi anlatalım isterseniz.
            Burçin Ünlü 1974 yılında İstanbul'da doğdu. Ancak 3,5 aylık bir bebekken Gördes'e geldi. Babası Kadir Ünlü, Gördes'te ilk Noter'i kuran isimdi. Annesi Avukat Ülkü Ünlü idi.
            Burçin Ünlünün çocukluk yılları Gördes'te geçti. Babası Kadir Ünlü, Gördes Noter'i olarak tam 8 yıl çalıştı. Burçin ilkokula 5 Eylül'de başladı. 3. sınıfa kadar burada okudu. Öğretmeni Zehra Oğuzhan idi.
            Noter Kadir Ünlü'nün tayini çıkınca, 1981 yılında Gördes'ten ayrıldılar. Ancak köklü dostluklar ve arkadaşlıklar edindiler ilçemizde.
            Bugün çalışmalarıyla ve buluşlarıyla insanlığa büyük hizmet veren Burçin Ünlü'nün Gördes'le olan irtibatı bu kadarla kalmadı. Yıllar hızla akıp geçti. Gördes dostlukları onu bir başka Gördes bağlantısına götürdü.
            Ailecek çok iyi görüştükleri Avukat Cenap Güven ve İnsel Güven çiftinin kızları Zeynep Güven ile evlendi. Böylece Gördes'in de damadı oldu.
            Burçin Ünlü'yü çalışmalarından ve gayretlerinden dolayı tebrik ediyoruz. Gördesliler olarak, kendisiyle gurur duyuyoruz..
Reklam
Reklam
Bu haber 4198 defa okunmuştur.

YORUMLAR

  • 0 Yorum