Sağlıkçılardan Zam Eylemi

Şehir Hastanesi önünde toplanan sağlıkçılar basın açıklaması yaptı.

Reklam
Sağlıkçılardan Zam Eylemi
11 Ocak 2021 - 12:38 - Güncelleme: 04 Şubat 2021 - 06:18
Sağlık-Sen Manisa Şubesi, 1200 doktor ve sağlık çalışanın görev yaptığı Manisa Şehir Hastanesi önünde seyyanen zam için eylem gerçekleştirdi. Sağlıkçılar seslerini duyurmak için alkışlarla yetkilileri protesto etti.
Sağlık-Sen Manisa Şube Başkanı Mustafa İrgatoğlu, 'Ülkemizin gerçekleştirdiği önemli atılım ve hizmetlerden birisi olan sağlık hizmetleri hemşiresinden ebesine, doktorundan, teknisyenine, teknik personelinden memuruna, hizmetlisine ve tüm sağlık profesyonellerine kadar bir bütün olarak büyük bir özveri ile sunulmaktadır.  Sağlıkta dönüşümün birinci aşamasında, vatandaşlarımızın sağlık hizmetlerine ulaşımı önemli oranda artmış, memnuniyet oranı da aynı şekilde yükselmiştir. Bu başarının sağlanmasında elbette ki en büyük pay sağlık çalışanlarına aittir. Sağlık hizmetine ulaşımın ve memnuniyetin artmasına karşılık sağlıkta dönüşümün kahramanları, hak ettikleri değeri maalesef görmemiş, sorunlarının çözümüne yönelik kalıcı adımlar da, bir türlü atılmamıştır. Bugün geldiğimiz noktada ise, tüm dünyayı saran Covit-19 salgını karşısında aynı özveriyi, fedakârlığı ve kahramanlığı sergileyen sağlık çalışanları, aylardır izin kullanmadan, cansiparene çalışmaktadırlar. Hastalığa yakalanma riski yaklaşık 4 kat fazla olan kahramanlarımız, çocuklarından, ailelerinden ve de sevdiklerinden uzakta, İş yükünün kat kat arttığı, sahada personel ihtiyacının fazlasıyla hissedildiği bir dönemde, birçok sorunla da birlikte pandemiyle mücadeleye devam etmektedirler. Beklentiyi karşılayacak düzeyde istihdam yapılmamışken, yeni istihdamlarda 4-B süreli-süresiz sözleşmeli, 4924, Kamu Dışı Aile Sağlığı Elemanı, Vekil Ebe-Hemşire gibi özlük hakları gasp eden tuhaf istihdam modellerinden de vazgeçilmemiştir. Oysa aynı ortamda, aynı unvanda aynı işi yapan bütün sağlık çalışanları tek tip istihdamla kadrolu çalışmayı hak etmektedirler' dedi. 
Çalışanlarının çoğunluğu kadın olan bir alanda, 24 saat kesintisiz hizmet veren sağlık kurumlarında kreş hizmetinin verilmiyor olmasının ayrı bir garabet olduğunu vurgulayan İrgatoğlu, 'Bilinmelidir ki, aklı çocuklarında ve evlerinde kalan sağlık çalışanları, ailelerinin ve sevdiklerinin de bu şekilde cezalandırılıyor olmasından büyük bir üzüntü duymakta ve ciddi mağduriyetler yaşamaktadırlar. Bununla birlikte, kimsenin memnun olmadığı ve 'yok ile çok arasında dağıtılıyor' diye nitelendirdiğimiz adaletsiz performans sistemi, sağlık çalışanlarının maddi kayıplarını karşılamak bir yana, sıfır ile kuruş arasındaki ödemeler ile adeta motivasyonlarını da kaybetmelerine neden olmaktadır. Tüm bu sorunlar içerisinde, daha önce kamuoyuyla da paylaştığımız gibi, yerel idarecilerin personel planlamasındaki keyfi tutumları da, konunun en vahim noktalarından bir tanesidir. Üzülerek ifade etmek istiyoruz ki; sağlık çalışanları durumunu arz ederken cezalandırılmaktan korkar duruma gelmiştir.  Diğer kamu görevlilerine göre bu zorlu dönemde mesai olarak çok daha fazla görev yapan sağlık çalışanları, bugün açıklamamızı gerçekleştirdiğimiz Şehir Hastanesinde olduğu gibi birçok kurumda hem covit-19 tanısı konan hem de normal hastalara hizmet vermeye devam etmektedirler. Ne yazık ki Pandemiyle mücadelede en önemli hususun Sağlık çalışanlarını hastalıktan korumak olduğu göz ardı edilmektedir. Hal böyleyken, birkaç gün önce açıklanan Türkiye İstatistik Kurumunun Aralık 2020 dönemi enflasyon verilerine göre memurlar, sözleşmeliler ve memur emeklilerinin maaş artışı yüzde 7,33 oldu. Bu kadar sorunla birlikte sağlık çalışanlarının maruz kaldığı şiddet olayları ve risk ortadayken, bir de emeğin ve alın terinin istatistiksel rakamlara ezdirilmesi çalışanların cebine giren paranın da erimesine sebep olmaktadır. Toplu sözleşme masasında teklifimizi ortaya koyarken, ülke ekonomisine uygun rakamlar sunduk. Enflasyon farkı ödemesi çözüm değil dedik. Bütün çalışanlar biliyor ki; uygulama nedeniyle kamu çalışanları her toplu sözleşmede sıfır zam alırken, alım gücü de her gün geriye gitmektedir. Bu konudaki haklılığımızı da enflasyon farklarının açıklanmasının hemen ardından, gıdadan giyime, ısınmadan barınmaya kadar, her kalemde yapılan zamlar ortaya koymaktadır' şeklinde konuştu.
Koronavirüsle mücadelede sağlıkçıların yaptığı fedakârlıkların, sadece alkışlarla mükâfatlandırılmasını kabul etmediklerini ifade eden İrgatoğlu, 'Alın teri ve emeğimizin karşılığında, hakkımız olanı istiyoruz. Koronavirüs salgınına karşı canlarını ortaya koyan, hiç durmadan çalışan, çorabına kadar terleyerek emek sarf eden, izin kullanmadan, sevdiklerinden uzak kalan ve de yaptığı işe canını şahit kılan sağlık çalışanları enflasyona ezdirilmemelidir.  Periferideki muhataplarımızdan, merkezdeki muhataplarımıza, İl müdürlüğünden, valiliğe, sayın vekillerimizden, bakanlarımıza ve sayın Cumhurbaşkanımıza kadar tüm yetkililere sesleniyoruz; mesai mefhumu gözetmeksizin, 7 gün 24 saat esasına dayalı olarak fedakârca, ekip ruhu içinde insanımıza hizmet veren tüm sağlık çalışanlarına, branş ayrımı yapılmaksızın 3600 ek gösterge getirilmeli, aylık en az 1000 TL seyyanen zam verilmeli ve insan onuruna yakışan, refah durumunu yükseltecek düzeyde net ve tek ödeme yapılmalıdır.' ifadelerini kullandı.
Reklam
Reklam
Bu haber 4687 defa okunmuştur.

YORUMLAR

  • 0 Yorum