Şehit Makbule'nin Torunlarına Okuma Kültürü Anlatıldı

Kitap kahvede M.Ali Öztürk öğrencilere seslendi.

Reklam
Şehit Makbule'nin Torunlarına Okuma Kültürü Anlatıldı
11 Haziran 2019 - 12:33
Reklam
Manisa Gördesliler Kültür ve Dayanışma Derneğinin, Gençlik Projeleri Destekleme Programı kapsamında Gençlik ve Spor Bakanlığının destekleriyle hayata geçirdiği 'Şehit Makbule'nin Torunları Okuyor' projesinin yürütüldüğü  'Kitap Kahve' etkinlikleri devam ediyor.
Kitap Kahvede daha önce öğrencilere, Gördesli yazar Ahmet BÜKE tarafından söyleşi ve Eğitimci-Yazar Hüseyin TUNÇAY tarafından seminer verilmişti.
Bu etkinliklerin devamında Eğitimci Mustafa Ali ÖZTÜRK'ün konuşmacı olarak katıldığı bir seminer programı gerçekleştirildi. Seminerin konusu Gençlere Okuma Kültürü Kazandırma ve Hızlı Okuma Teknikleri'ydi. Seminerde Mehmet Suphi Egemen Ortaokulu Müdürü Metin GENÇAY, Manisa Gördesliler Kültür ve Dayanışma Derneği yönetim kurulu üyeleri Salih Okkalı, İbrahim BİTEK, Mehmet Akif KARACA, Berran BEYDİLLİ de hazır bulundu.
Seminer öncesi katılımcılara -Mehmet Suphi Egemen Ortaokulu 8. Sınıf öğrencilerine- derneğin yönetim kurulu üyesi İbrahim BİTEK 'Şehit Makbule'nin Torunları Okuyor' projesi hakkında kısa bir bilgi verdi. Ayrıca Kuvayı Milliye Kahramanı Gördesli Şehit Makbule Hanımı kısaca tanıttı ve seminere geçildi.
Seminerde Eğitimci Mustafa Ali ÖZTÜRK, okumanın bireye ve topluma kazandırdıklarını anlattı. Daha sonra kimler kitap okumalı? Okumanın yaşı ve zamanı var mı? Hangi kitapları okumalıyız? Okuyacağımız kitapları nasıl seçmeliyiz? Okuma ortamı nasıl olmalıdır?  gibi sorulara yanıt vererek seminere devam etti.
Seminerin devamında Okuma kültürü konuşuldu. Mustafa Ali ÖZTÜRK konuyla ilgili özet olarak; 'Okuma kültürü, en yalın biçimde,  bireylerin okuma eylemiyle ilgili olarak edindikleri becerilerin, toplumda bir yaşama biçimine dönüşmesi biçiminde tanımlanabilir. Toplumda edinilmiş yerleşik bir kültürden söz edebilmek için, o kültürün öznesinin birey olmaktan çıkarılıp toplumsal düzeyde temsil yeteneği kazanması gerekir. Çocukluk evresinin ilk yıllarından başlayarak okuma eylemini içselleştirmiş bireylerin yetiştirilebilmesi, toplumsal yaşamda bu yeteneğin kazanılmasının temel koşulu olarak düşünülmelidir.' dedi.
Seminerin son bölümünde hızlı okuma konusu konuşuldu. Mustafa Ali ÖZTÜRK katılımcılara konuya ilişkin 'Kitap okurken veya ders çalışırken okuduğunuz konuyu hem anlayıp hem de daha hızlı okuyup bitirmeniz mümkün. Hızlı okumayı birkaç basit yöntemle geliştirebilirsiniz. Okuma hızının, birçok farklı yöntemle geliştirilerek kısa sürede birden fazla metin veya kitabı anlayarak okuyabilme becerisine hızlı okuma deniyor. Burada en önemli nokta okunan metnin anlaşılmasıdır. Çünkü hangi sayıda metni aynı anda okuduğunuz değil, okuduklarınızdan ne kadarını anladığınız önem taşıyor. Hızlı okumanın temelinde, beyin ile göz egzersizleri üzerinde çalışarak, algılama kapasitesini artırmak ve okunan metni algılamak yer alıyor.' dedi.
'Kitap okumak başarılı insanların ortak özelliğidir.' diyen Mustafa Ali ÖZTÜRK gençlerin mutlaka okuma kültürünü edinmeleri gerektiğini ve bu kültürü edindikten sonra hızlı okuma teknikleri konusunda çalışmalar yapmaları gerektiğini vurguladı. Başarının anahtarlarından birinin okumak olduğunun üzerinde durdu. Ülkemizin geleceğinde söz sahibi olacak gençlerin çok okuması gerektiğini belirtti.
Seminer sonunda dernek yönetimi tarafından Eğitimci Mustafa Ali ÖZTÜRK'e plaket takdim edildi. Seminere katılan öğrencilere 'Gördesli Makbule' adlı çizgi roman hediye edildi. Toplu hatıra fotoğrafı çekiminin ardından program sona erdi.
Reklam
Reklam
Bu haber 5592 defa okunmuştur.

YORUMLAR

  • 0 Yorum