Cüneyt AYBEY

Cüneyt AYBEY

caybey@mynet.com

Ah Bir Yudum Su!

13 Mayıs 2019 - 16:19

Ah bir yudum su' Çatlayan dudaklarımıza değil, kuruyan boğazlarımıza değil, büzüşen midelerimize değil' Çoraklaşan gönüllerimize, kuruyan merhametimize, solan duygularımıza bir yudum su istiyoruz. Gönüller artık çoraklaştı, sevgi tohumları bitmiyor su istiyor. Merhametimiz artık kurudu, acımak duygusu, diğergamlık hissi artık yeşermiyor onun için su istiyor.
Güzel duygularımız, hasletlerimiz artık sararıp soldu.  Muhabbet, sevgi, şefkat, hoşgörü, metanet, minnettarlık, umut, cömertlik gibi nice güzel hasletimiz artık neşvünema bulmuyor, su istiyor. Güzel ahlak ağacımız kurudu su istiyor, ah bir yudum su'.
Haz ve hız çağında, nesillerin artık akıllı telefon ve tablet ekranlarıyla yetiştiği, aile içi ve toplumun diğer fertleriyle olan iletişimin en aza indiği bir devirde artık çok susadık. Dijital bağımlılığın epidemiyolojik bir salgın halini aldığı ve yediden yetmişe herkesin bu illete maruz kaldığı bir hengâmda iletişim de sanal oluyor duygular da sanal ve yalan oluyor. Sosyal medya tabir edilen iletişim mecrasının insani duyguları kuruttuğuna, kültürü yozlaştırdığına ve nesilleri dejenere ettiğine anbean şahit oluyoruz.
Ramazan-ı şerif ayı rahmetiyle, bereketiyle, mağfiretiyle geldi. Rahmet bazen katre katre semavattan yeryüzüne inen su şekilde tezahür eder. Onun için bizim kültürümüzde yağmura 'rahmet' denir. Merhameti unutan gönüllerimize, hasletleri kuruyan yüreklerimize bu rahmette ah bir yudum su istiyorum.
'Ramazan" kelimesinin etimolojik açıdan kökeni ile ilgili iki genel görüş vardır. Bunlardan birincisi 'Ramadiyy' kökünden gelmesidir. Anlamı ise yaz sonunda, güz mevsiminin başında yağıp yeryüzünü tozdan temizleyen yağmura denir. Bu yağmurun yeryüzünü temizlediği gibi, Ramazan ayı da müminleri günah kirlerinden temizler.
İşte içinde bulunduğumuz bu rahmet yağmurdan çölleşen yaşantımıza, kuruyan umutlarımıza, çoraklaşan gönüllerimize, kuruyan duygularımıza, kirlenen düşüncelerimize  ah bir yudum su yüce Rabbimden  diliyorum. Hayırlı Ramazanlar'

Bu yazı 1465 defa okunmuştur.

YORUMLAR

  • 0 Yorum