Reklam
Reklam
İsmail AYBEY

İsmail AYBEY

ismailaybey45@gmail.com

Coronavirüs Bizlere Neler Öğretti?

20 Mart 2020 - 18:05

Günlerdir coronavirüs ile yatıp kalkıyoruz. Dünyayı kasıp kavuran bu ölümcül mikrop maalesef ülkemize de sıçradı. Bugün itibarıyla 4 ölüm, 359 hastamız mevcut. Kulağımız, gözümüz Sağlık Bakanımızdan gelecek haberlerde. Ölüm sayısının artmaması için adeta dua ediyoruz.
Hangi televizyon kanalını açarsanız açın konu aynı. Coronavirüs için neler yapabiliriz? Uzmanlar halkı bilinçlendirmek için uğraşıp duruyor.
Tüm kafe ve kıraathaneler, eğlence merkezleri kapalı.  Hatta cemaatle namaz bile kılamaz hale geldik. Cumalar bile artık kılınmayacak. Okullar tatilde. Sokaklar neredeyse bom boş.
Çok şükür devletimiz alınacak bütün önlemleri alıyor. Sağlık Bakanımız ve sağlık personelimiz canla başla savaşıyor. İşler artık vatandaşlara düşüyor. Vatandaştan beklenen ise salgın atlatılıncaya kadar sokağa çıkmamak. Biraz dişimizi sıkmamız lazım. Buna rağmen sokaklarda gereksiz yere dolaşan insanımız da yok değil. Coronavirüse inanmayanlarımız bile var. Sosyal medyada gezen videolara bakınca traji komik halimize gülmemek elde değil.
Sağlık Bakanımızın resmi açıklamalarına rağmen Türkiye'de coronavirüs olmadığına inananlar mı ararsın, bize zarar vermez diyenleri mi yoksa camiye bu virüsün girmeyeceğine inananları mı?
Toplum olarak bu kadar ciddi bir konunun bile mizahını yapabiliyoruz. Şimdiden konuyla alakalı onlarca karikatür, şarkı-türkü, video vb. dolaşıyor telefonlarımızda.
Anlattıklarım işin hikaye kısmı. Yapılacaklar konusunda ise uzmanlarımız devamlı anlattığı için tekrar buradan yazmaya gerek duymadım. Ama en önemlisi olarak ellerimizi temiz tutmak, beslenmemize dikkat etmek, mümkün mertebe sokağa çıkmamak ve kalabalık ortamlardan kaçınmak gerekiyor.
Benim yazmak istediğim konu ise başka. Coronavirüs acaba bizlere ne öğretti?
1-Öncelikle sağlığın her şeyden önemli olduğunu öğrendik.
2-Temizliğin ne kadar önemli olduğunu da öğrenmiş olduk. Virüsün bahanesiyle her yer tertemiz oldu. Herkesin masasının üstünde birer kolonya ya da el dezenfektanı görmek güzel.
3-Kolonya deyince atalarımızın ne kadar ince insanlar olduğunu da öğrenmiş olduk. Türk toplumunda, misafir gelir gelmez uygulanan bir adet vardır: kolonya ikram etmek. Meğer kolonya verilme sebebi, gelen misafirin elini dezenfekte etmekmiş. İnceliği görebiliyor musunuz?
4-İnsanın acizliğini, gözle görülmeyecek küçüklükteki bir mikrobun insanı ne hale getirdiği gördük.
5-Sevdiğimiz insanlardan sakınmış olduğumuz sarılma, öpme vb. duygularımızın da kıymetini anlamış olduk.
6-Ölüm gerçeğini iyice kavramış olduk. Ölümün aslında çok da uzak olmadığını, bir mikrobun insanın ölümüne mal olabileceğini görmüş olduk.
7-Evden rahatlıkla dışarıya çıkamadığımız şu günlerde, özgürlümüzün de kıymetini öğrenmiş olduk.
8-Nihayetinde, Alemlerin Yaratıcısı Yüce Allah'ın büyüklüğüne bir kez daha şahit olduk. Gözle görülmeyecek bir mikrop ile dünyayı dize getiren Rabbimizin gücünün her şeye yeteceğini tekrar kavramış olduk.
İnşallah, tez zamanda ülke olarak bu kötü günleri geride bırakırız. Rabbim bu salgından ülkemizi muhafaza buyursun.
Sağlıcakla kalın'

Bu yazı 1426 defa okunmuştur.

YORUMLAR

  • 0 Yorum