İsmail AYBEY

İsmail AYBEY

ismailaybey45@gmail.com

Dolmuştaki Vali

04 Aralık 2020 - 09:42

'Azraile hoş geldin, diyebilmekte hüner.' diyor Kaldırımlar Şairi Üstad Necip Fazıl bir şiirinde. Hiç şüphe yok ki her canlı ölümü tadacaktır.
Sosyal medyada dolanırken, Manisa Valiliği yapmış olan (14.01.2006 - 15.05.2008) Refik Arslan ÖZTÜRK'ün vefat haberiyle karşılaştım. Allah gani gani rahmet eylesin.
Hür Işık Gazetesinde muhabir olarak çalıştığım yıllardı. O zamanlar Yarın Gazetesinde Muhabirlik yapan Tuncer KARAYILAN ile birlikte Manisa'ya yeni atanan Vali Refik Arslan ÖZTÜRK'ün gelişini haber yapacağız. Vali konağına gittik. Henüz göreve bile başlamamıştı. Bizi mütevazı bir şekilde karşıladı. Ses tonu, yaklaşımı bir Vali'den ziyade bir ağabey, bir baba gibiydi bizim için. Röportajımızı yaparak ayrıldık.
O yıl çok sayıda haber için yine Valimiz Refik Beyle görüşme imkanımız oldu. Kendisi hakkında yazılanları da okuyunca çok değerli bir insan olduğunu bir kez daha anladım. Allah rahmet eylesin.
Benim gördüğüm ve hakkında yazılanlara da baktığım zaman, en önemli özelliği iktisatlı bir insan olmasıydı. Devletin kaynaklarının boşa harcanmaması için, bir sayfa kağıdın israf edilmemesi, devletin bir lambasının boşa yanmaması için mücadele eden bir Valiydi. Tüm resmi kurumlara yazı yazarak, resmi yazışmalarda yarım kağıdın (A-5) kullanılmasını istemişti.
Rahmetli Vali Refik Arslan ÖZTÜRK'ün, Gazeteci Yazar Saygı ÖZTÜRK'ün abisi olduğunu bilmiyordum açıkçası. Saygı ÖZTÜRK'ün abisini anlattığı şu yazıdan da onun nasıl bir Vali olduğunu anlamamız mümkündür sanırım:
'Tatile asla devlete ait makam otomobiliyle gitmezdi. Tatilde olduğu bir dönem dolmuşla giderken polis, araçları durduruyor, genel arama ve kimlik kontrolü yapıyor. Yolculardan birisinin kimliği dikkatini çekiyor. İçişleri Bakanlığı tarafından verilen kimliğin üzerinde 'Vali' yazıyor. Polis bir kimliğe, bir valiye bakıyor. Orada bulunan gazeteciler, dolmuşta bulunanlardan birisinin üzerinde 'Vali' kimliği çıktığını öğreniyor. Polisler, valiyi kendi araçlarına davet edip gideceği yere götürmek istiyor. Vali, teşekkür ediyor.'
'Baki kalan bu kubbede hoş bir sada imiş' demiş şair. Vali Refik Arslan ÖZTÜRK de bir hoş sada bırakarak aramızdan ayrıldı.
Allah rahmet eylesin, mekanı cennet olsun'
Sağlıcakla kalın'

Bu yazı 3173 defa okunmuştur.

YORUMLAR

  • 0 Yorum