Ahmet İNCE

Ahmet İNCE

gordesgazetesi@gmail.com

Gördes İçin İki Önemli Eser

26 Ağustos 2016 - 11:24

Ağustos ayı içerisinde çıkan 2 kitap, Gördes için ölümsüz kaynak hüviyetinde. Bugüne kadar yayınlanan eserler, bu şehrin insanının araştırmaya ve yazmaya ne kadar meraklı olduğunu göstermişti. Sadece merak mı, bu toprağın insanı,  yazma konusunda da üstün yeteneklere sahiptir.
            Bu iki eser, Ağustos ayı içerisinde çıktı. Her Gördeslinin mutlaka evinde bulunması ve çocuklarına saklaması gereken kitapların üzerindeki imzalar da, Gördes'in seçkin çocuklarına ait. Bilim ve eğitim dünyasında haklı bir itibara sahip olan hemşerilerimizle, ne kadar gurur duysak yeridir.
            Geçen hafta haber sayfalarımızda yer alan, ‘Beklenen Kitap Çıktı' başlıklı haber ile ilk kitabın sevincini sizlerle paylaşmıştık. Prof. Dr. Süleyman Sami İlker'in Gördes fotoğraflarından oluşan ‘Eskiden Yeniye Gördes' isimli kitabı büyük ilgi uyandırdı. Kitap uzun zamandır bekleniyordu. Ancak basımla ilgili pürüzler yüzünden gecikmişti.
            Dr. İlker, ilkini 1999 yılında açtığı resim sergisiyle, ölümsüz bir hizmet gerçekleştirmişti. Sonraki yıllarda, bu sergilerin ikincisi ve üçüncüsü açıldı. Meşrutiyetten 70'li yıllara uzanan serüvende, Gördes'in tüm fotoğraflarını sergilemeyi başarmıştı.
            Sergi çalışmalarında gösterdiği gayreti ve heyecanı, bire bir yaşayanlardanım.
            Sonra bunları zenginleştirerek, kitap çalışmasına başladı Dr. İlker. Müthiş fotoğraflar buldu. Kitabın baskısı için sıkıntı yaşadı önceleri. Büyükşehir Belediyesi, bir kültür hizmeti olarak kitabı basmayı üstlendi. Bu vesileyle Cengiz Ergün'e ayrıca teşekkür etmek istiyorum.
            O fotoğraflar bir tarih, bir mazi, bir hafıza, bir belge hükmünde. Cümlesinin bir kitapta toplanması ise, tarifi olmayan mükemmellik. Asırlar geçse de, eskimeyecek ve pörsümeyecek
            Dr, İlker bu hizmeti ile şimdiden Gördes'in tarihine geçti bile. Emeğine, çabasına ve yüreğine sağlık diyorum.
            Bu ay Gördes'le ilgili çıkan 2. kitap, benim için sürpriz oldu. Eseri görünce, bu şehir neler yetiştirmiş, haberimiz yokmuş dedim kendimce. Hafta içerisinde gelen posta paketini açınca, merakım katmerlendi adeta. Hızla açıp baktığımda, keyfime diyecek yoktu.
            Kitabın isim; ‘Bilinmeyen Yönleriyle Gördes' idi. Yazarı Mehmet Tekdemir. Konuları itibarıyla, Gördes'le ilgili ilk defa böylesine derli toplu bir çalışma olmuş.
            Gördes'in coğrafi durumu, fiziki ve jeolojik yapısı, bitki örtüsü bilgi ve grafiklerle işlenmiş kitapta. Özelikle Gördes'in tarihini anlatan bölüm, herkesin elinde kaynak olmalı diye düşünüyorum. İlk çağ tarihinden, Osmanlı dönemine uzanan güzel bir perspektif olmuş.
            Gördes'in beşeri durumu, nüfus yapısı ve ekonomik durumu kitapta detaylı olarak işlenmiş.
            Mehmet Tekdemir ismini bu kitap sayesinde duydum ve öğrendim. Kıranköy doğumlu olan Tekdemir, bir eğitimci. Uzun yıllar bu kutsal mesleğe emek vermiş. İdealistliği verdiği eserden anlaşılıyor. Gördes'e böyle bir kitap hediye etmesi, bir sevginin ve fedakârlığın ürünü şüphesiz.
            ‘Bilinmeyen Yönleriyle Gördes' kitabı, her Gördeslinin evinde mutlaka bulunması gereken bir eser. Çocuklarımız Gördes'le ilgili merak ettiği pek çok bilgiyi, bu kitapta rahatlıkla bulabilecekler.
            Mehmet Tekdemir hocayı tebrik ediyorum. Elinize, yüreğinize ve bilginize sağlık diyorum. Ayrıca kitapla beraber gönderdiği mektuptaki nazik ifadeler için ayrıca teşekkürlerimi sunuyorum.

Bu yazı 2938 defa okunmuştur.

YORUMLAR

  • 0 Yorum