Reklam
Reklam
Emine ATAMAN KOÇ

Emine ATAMAN KOÇ

52emineataman@gmail.com

Gördes'in Anıt Ağaçları

10 Şubat 2020 - 11:36

Sığır ereği Kıranköy'lüler için bir nefes alma yeridir. Gördes - Kıranköy arasında yolculuk edenler bu çınarın gölgesinde dinlenir. Çobanlar sürülerini derede suladıktan sonra burada toplar.
Burada bulunan Sığır Ereği Çınarı da Kıranköy'ün sembolüdür. Bizim köyde burayla ilgili bir anısı olmayan kimse yoktur.

Bu fotoğraf 1984 yılına ait. Ailece Gördes'e gidiyoruz. Burada biraz dinlendik annemin tekrar eşeğe binmesine yardımcı olduk ve yola devam ediyoruz. Pek net seçilmiyor ama, annem, ablam, ağabeyim ve eşim İbrahim Koç'la Gördes yolundayız.  Aylardan şubat.  Kardeşim Hüseyin Ataman çekmişti.
Bu alan 1970'li yıllara kadar geleneksel sporumuz güreş etkinlilerine sahne olurdu. Çevre ilçelerden gelen pehlivanlar arasında yarışmalar düzenlenirdi. Gördes'in ve köy okullarının piknikleri burada yapılır. İlkbahar ayları burası öğrencilerle dolar taşardı.
Ulaşım araçlarının olmadığı yıllarda eşekleriyle, beygirleriyle pazar heybelerinde yüklerini taşıyanların eksik olmadığı işlek bir yoldu. Gördes'e giden, Oğulduruk, Efendili, Börez, Malaz, Beğel, Kabakoz, Kalemoğlu, Çiçekli yolcuları bizim köyde bir gece konaklar. Hayvanları ahırlarda dinlenir, yolcular da ahbaplarının evlerinde veya köy odasında misafir olurlar. Ertesi gün yola devam ederlerdi.
Sığır Ereği üzerinden Gördes'e giden yol, orta okulda, lisede okuyan Kıranköy'lü çocuklar için de en kestirme yoldu. Köylüler bu yola kestenelik yolu derler. Yol üzerinde kör mıga (çeşme) kuru mığa, kestelik mığaları vardı.
Gördes'ten yola çıkıldığında ormanın bittiği yerde köprü geçildikten sonra yol ikiye ayrılır. Sol kolu Kıranköy, sağ kolu, Efendili, Oğulduruk'a ulaşır.
Yol ayrımında geniş bir çayırlık ortasında anıt diyebileceğimiz çınar ağacı var.  Yanında akan dere, bodamas çayı ile birleşip kum çayına ulaşır.
Şimdilerde Kıranköy'ün Sığır Ereği Çınarı sahipsiz kalmış durumda. Tek başına kendini koruyacak güçten de yoksun. Geniş gövdesi bir oda büyüklüğünde.  Böyle olunca içine girenler, etrafında ve içinde ateş yakanlar oluyor.  Dört bir yanı tehlikelere açık.
Çevremizde bulunan yaşlı ve korumaya değer ağaçlar tek tek tespit edilmeli. Anıt ağaçlar bir coğrafyanın doğal ve kültürel mirası olmaları açısından büyük önem taşırlar. Korumaya alınmaları gerekmektedir.
Buradan yola çıkarak el birliği ile çevremizde bulunan yaşlı ağaçları belirleyelim. Koruma altına alınmasına yardımcı olalım.
Ne güzel atasözlerimiz var. 'Doğa bekçiyle değil, sevgiyle korunur.' der.
Son yıllarda yeşil turizm, doğa turizmi ülkemizde de yaygınlaştı. Gördes'in kuzeyinde yer alan Kıranköy'e gidenlerin kullandığı bu yolun manzarasını doğa severler görmeli. Temiz havası, reçine kokusu, yaşlı çamları, orman bitkileri ile doğal açık hava müzesi diyebiliriz.
Komşu ilçelerde bulunmayan doğanın bizlere bahşettiği zenginlikleri değerlendirmeliyiz. Yürüyüş yollarıyla Gördes'i anıt çınar ağacıyla birleştirmeliyiz.
 Gördes'e sadece 2 km. uzaklıkta olan bu geniş alanın çınarla birlikte mesire yeri olarak halkın kullanımına sunulmalı.
Yetkililerimizin bu konuyu düşünüp gerekli adımları atmalarını bekliyoruz.
Sağlıcakla kalın değerli okurlarım.

Bu yazı 3241 defa okunmuştur.

YORUMLAR

  • 0 Yorum