Reklam
Reklam
Emine ATAMAN KOÇ

Emine ATAMAN KOÇ

52emineataman@gmail.com

Nasıl Bir Sokakta Yaşamak İstiyoruz?

20 Mayıs 2019 - 16:33

Çöp atanlara dur yapma diye uyarılarda bulunduk bulunmasına. Fakat ne kadar yararı olacak onu zaman gösterecek. Bizler her zaman bunun takipçisi olmalıyız. İlk önce kendimizden başlamalıyız, örnek olmalıyız doğamızı kirletenleri uyarmalıyız. Vatandaş olarak görevimizi yaparak yetkilere destek olmalıyız.  Onlarda daha az çabayla daha çok yol almış olacaklardır.
Bugün sizlerle çevreyle ilgili, fakat başka bir konu hakkında söyleşmek istiyorum.
İnsanlarımızın kendi işlerini başından sonuna büyük bir dikkatle, özveriyle yaptıklarını görüyorum.  En iyisi, en güzeli, benim olsun düşüncesi hakim. İş genel kullanım yerleri olunca farklı davranılıyor. İşte çevreye olan duyarsızlığımız bu konudaki eğitim eksiğimiz burada da görülüyor. Ortak alanları önemsemiyoruz. Sokaklar, caddeler nasıl olursa olsun.
Geçenlerde bir komşum evinin önünde hayır lokması döktürdü. Lokmacı malzemeleriyle geldi. Hazırlıklarını büyük bir özenle yaptı. Lokmalar pişirildi çevreden gelenlere sıcak sıcak ikram edildi. Yapılan hayır yerini buldu. Buraya kadar her şey iyi, fakat sıra temizliğe geldiğinde işler aksamaya başlıyor. Şöyle ki, işlerini bitiren lokmacı, bütün kabı kacağını orada yol ortasında yıkıyor. Kirli, yağlı sular yolun üstünde sağa sola akıp gidiyor ve geride hoş olmayan bir kokuyu miras olarak bırakıyor. Komşuların yorumu ise, 'Yağmur yağınca yıkanır.' Olmuştu.
Açık alanlarda verilen davetlerimizde görülen manzara şehir hayatına uymuyor. Davetlilerin gözü önünde yani çok yakınında, yemekte kullanılan malzemeler hemen orada sokakta yıkanıyor. Tabaklar, kaşıklar, tencereler, hatta yemek kazanları.
Şehrimizin etkinlik günlerinde her sokak, her cadde benzer görünümü alıyor. Yemek süresince davetlilerin gözü önünde, kadınlar köpüklü sularda tabakları, kaşıkları yıkamakta ve kirli suları yollara devirmektedirler. Kirli sular yollara akıyormuş çevreye koku salıyormuş, hastalığa davetiye çıkarıyormuş gibi hususlar göz ardı ediliyor. Belediye içişlerinin, zaman harcayarak güç kuvvet harcayarak ter temiz ettikleri caddeler kirli sulara boyanıyor.
Artık günümüzde bu tür yemekli davetlerin belediyenin kapılı mekanlarında yapılmasında büyük yarar olacağını düşünüyorum. Sokak ortalarında düğün bulaşıklarının, lokma kazanlarının yıkanması sağlıklı değil, sıhhi değil, çevre temizliğine zarar veriyor. Ayrıca iyi bir görüntü de oluşturmuyor.
Gördes'imiz gezildiğinde görülecektir, güzel sokaklar, güzel evler, güze bahçeler bulunmaktadır. Biraz ilgi gösterilip düzenleme yapılması durumunda her şey daha sağlıklı hale gelecek ve turizm alt yapısı tesis edilmiş olacaktır.
Yöneticilerimiz, insanların gelip hoşça günlerini geçirebilecekleri yer düzenlemesi yapmaları dolaylı yoldan küçük esnafın ekonomisine de katkı sağlayacaktır. Günümüzde şehirlerde yaşayanlar, izin günlerinde çocuklarıyla birlikte zaman geçirebilecekleri yerleri tercih ediyorlar. 
Çevrenin güzelliği insanların ruh hallerini dolayısıyla sağlıklarını her şeyden çok etkilediği bilinir. Temiz çevre, temiz mahalle, temiz sokak sloganımızı unutmayalım'
Sağlıcakla kalın değerli okurlarım'

Bu yazı 2335 defa okunmuştur.

YORUMLAR

  • 0 Yorum