4 ay kısa dönem askerlik için karar

TBMM Genel Kurulu'nda, CHP'nin, kısa dönem askerlik süresinin düşürülmesiyle ilgili araştırma önergesinin bugün ele alınması önerisi kabul edilmedi.

Reklam
Reklam

Önerge üzerinde söz alan CHP Manisa Milletvekili Hasan Ören, 15 ay askerlik süresinin 12 aya indirildiği, ancak bunun yeterli olmadığını savudu.

6 ay kısa dönem askerlik süresinin de 4 aya indirilmesini istediklerini belirten Ören, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın açıkladığına göre, 380 bin askere karşılık 600 bin asker kaçağı olduğunu kaydetti.

Ören, "Üniversiteyi bitirmiş birine G3'ün tetiğinin nasıl çekeceğini, mıntıka temizliğinin nasıl yapılacağını 6 ayda mı öğreteceksiniz? Genelkurmay Başkanlığı ihtiyacı olan üniversite mezunlarını 12 ay asteğmen olarak alıyor. Geriye kalanlara 6 ay askerlik yaptırmak, onların yaşam içindeki pozisyonlarını bozuyor" dedi.

Kısa dönem askerliğin 4 aya indirilmesiyle ilgili kanun tekliflerinin bulunduğunu anımsatan Ören, "Üniversite mezunları mıntıka temiziğini 4 ayda öğrenemezler mi? Bu teklifi Meclisten geçirelim. Ağanın eli tutulmaz, siz üç ay olsun derseniz, ona da varız" diye konuştu.

6 ay makul

AK Parti İstanbul Milletvekili Şirin Ünal, askerlik sürelerinin artırılıp düşürülmesinin, hükümetin Genelkurmay Başkanlığı ve Milli Savunma Bakanlığı ile koordineli yaptığı çalışmalar sonucu ortaya çıktığını belirtti.

Kısa dönem askerlerin bir ayını acemi eğitimiyle, 12 gününü izinle, 4,5 ayını da asker olarak geçirildiğini ifade eden Ünal, "Kısa dönem askerlik sürelerinin yeterli olduğunu düşünmekteyim. Türk Silahlı Kuvvetlerinin kısa dönem askerlere de ihtiyaç var. Kısa dönem askerlik süresinin 6 ay olması makuldur" dedi.

BDP Hakkari Milletvekili Adil Zozani, Kuşadası Belediyesinin, "Kayıp Şarkılar" konserini, repertuarda Kürtçe şarkılar olduğu için iptal ettiğini ifade ederek, CHP'den bu konuda açıklama yapılması gerektiğini kaydetti.

Zozani, zorunlu askerliğin kaldırılmasını istediklerini yineledi.

Öte yandan, CHP Tunceli Milletvekili Kamer Genç, ihtisas komisyonlarında başkan, başkanvekili, katip üye, sözcü seçimlerinin Anayasa'nın 95. maddesine uygun yapılmadığını öne sürerek, usul tartışması açılmasını istedi. Usul tartışmasının ardından, TBMM Başkanvekili Meral Akşener, tutumunda bir değişiklik olmadığını söyledi.