76.Verem Eğitimi ve Propaganda Haftası
Sevgi Yolunda verem hakkında bilgilendirme standı açıldı.
76.Verem Eğitimi ve Propaganda Haftası etkinlikleri kapsamında ilçemiz Sevgi Yolunda bilgilendirme standı kuruldu. Gördes İlçe Sağlık Müdürlüğünde görevli doktor, hemşire ve sağlık memurlarından oluşan heyet vatandaşlarımıza broşür dağıtarak bilgilendirmede bulundu.
Verem (tüberküloz) hastalığı, “Micobacterium tuberculosis” basili tarafından oluşturulan ve hava yolu ile bulaşan bakteriyel bir hastalıktır. Verem hastalığı ile ilgili toplumun bilgilendirilmesi ve bu hastalığa karşı toplumun bütün kesimlerinin dikkatinin çekilmesi amacıyla Ülkemizde her yıl Ocak ayının ilk Pazar günü ile başlayan hafta ‘Verem Eğitim ve Propaganda Haftası’ olarak belirlenmiştir.
Tüberküloz halen dünya genelinde önemli bir halk sağlığı problemidir. Dünya nüfusunun dörtte biri tüberküloz basili ile enfektedir. Bu insanların %5-15’inde yaşamlarının bir döneminde tüberküloz hastalığı ortaya çıkma riski olduğu kabul edilmektedir.
Tüberküloz dünya genelinde en çok ölüme neden olan 13. nedendir. Tek bir enfeksiyon ajanından olan ölümlerin de COVİD-19’dan sonra ikinci sıradaki nedenidir.
DSÖ tahminlerine göre, dünya genelinde 2000-2020 yılları arasında TB tanı ve tedavisi ile 66 milyon hayat kurtarılmıştır.
Verem hastalığı, hasta insanlardan öksürme, hapşırma ile ortama yayılan mikrobun, solunum yoluyla vücuda alınması sonucu bulaşır ve tedavi edilmeyen her hasta yılda 5-15 kişiye verem hastalığını bulaştırır. Hasta ile karşılaşma süresi, ortamın genişliği ve havalanması hastalığın bulaşmasında önemlidir. Hastaların çoğunda tedavi başladıktan 2-3 hafta sonra bulaştırıcılık yok olur.
Bu hastalık; halsizlik, iştahsızlık, kilo kaybı, gece terlemesi, öksürük, balgam, öksürükle kan tükürme, nefes darlığı gibi belirtilerle ortaya çıkabilir.
Ülkemizde tüberküloz hastalığının teşhis ve tedavisi ücretsiz olarak yapılmaktadır. Tüberküloz hastalığına yakalananların aileleri ve diğer temaslıları da verem savaş dispanserlerine davet edilerek ücretsiz muayeneleri yapılmaktadır. Bulaştırıcı olan hastaların yakın çevresindekilere ücretsiz koruyucu ilaç verilmekte olup hasta olduğu tespit edilenlere ise tedavi başlanmaktadır.