Bayram Pazarlarının Keyfi Yok

Kurban bayramı öncesi alışık olmadığımız bir sakinlik yaşanıyor.

Reklam
Reklam

Kurban bayramına sayılı günler kaldı. Bayram pazarları ise son derece keyifsiz. Umutlar ve beklentiler boşa çıktı. Tüm sektörlerdeki sakinlik dikkat çekiyor. Bayramdan önceki Pazartesi, bayram pazarı olarak bilinir. Ancak son yılların en durgun bayram pazarı yaşandı. Sebze pazarı, giyim pazarı son derece tenha idi. Esnaf, bu nasıl bayram pazarı demek zorunda hissetti kendini.
            Bunlara paralel olarak, kurban pazarı da beklentilerin son derece gerisinde kaldı. Alış verişler durgun, fiyatlar aşağıya iniyor. Genel ekonomik kriz ilçe ekonomisini fena halde sarsmış durumda.
            Bu sakinliğin ve durgunluğun elbette başka sebepleri de var.
            İlçe ekonomisine girdi sağlayacak, tarımsal bir faaliyet şu anda yok. Yani piyasaya para girmiyor. Salatalık ve tütün üretiminde, firmalar bu yıl avans dağıtmadı. Bu durum hem üreticiyi ve hem piyasayı fena halde sarstı. Çiftçiler ağır maliyetlerle savaşmak ve mücadeleyi devam ettirmek zorunda kaldı. Dolayısıyla pazarlara çıkan yok. Zati ihtiyaçların dışında kimse alış veriş yapmıyor, elinde ne varsa tasarruflu kullanma yoluna gidiyor.
            Kurban bayramı yaklaşırken en büyük hareket beyaz eşya sektöründe olurdu. Buzdolabı ve derin dondurucu satışları zirve yapardı. Bayiler bu yılki durgunluktan oldukça sıkıntılı. Gelip soran bile yok diyerek, durumun vahametini ortaya koyuyorlar.
            Giyim sektöründe olanlar, bayram pazarıdır diyerek ciddi miktarlarda mala girmiş, çoğu borçlanmış. Fakat bayram pazarında hiçbir kıpırtı yok. Sadece gıda sektöründe tabii olarak bir hareket var.
            Genel ekonomik kriz, ilçe ekonomisinin sıkıntıları ile bir araya gelince, bayram pazarları büyük bir hayal kırıklığı yarattı. Tüm sektörlerde ciddi bir endişe hakim. Çünkü bayram pazarları ilçe ekonomisi için nefes almak anlamına geliyor. Ancak ne yazık ki bu yıl, bu nefesi almak mümkün görünmüyor…