Zeytinyağı Dolandırıcıları Nasıl Yakalandı?

İlçemiz kırsal mahallelerinde, son zamanlarda meydana gelen zeytinyağı dolandırıcılığı dikkat çekiyor. Ekip halinde çalışan dolandırıcılar, değişik metotlar uygulayarak, tonlarca zeytinyağını alıp götürüyor.
            Geçtiğimiz günlerde Güneşli bölgesinde, yine benzer olay meydana geldi. Dolandırılan vatandaş, hemen Güneşli Jandarmaya haber verdi. Ekipler kısa sürede dolandırıcıların kullandığı aracı tespit etti. Arcın Gördes yönüne doğru hareket ettiği belirlendi ve Gördes İlçe Jandarma Komutanlığına haber verildi. Jandarma ekipleri Gördes girişinde aracı durdu. Araçta bulunan 5 kişi hemen gözaltına alındı, araçtaki zeytinyağlarına el konuldu.
            Sanıklar Jandarmadaki sorgusundan sonra, Cumhuriyet Savcılığına sevk edildi ve burada ifadeleri alındı. Daha sonra sanıklar Mahkemeye çıkarıldı ve 4’ü dolandırıcılık suçundan tutuklandı. 1 kişi ise denetimli olarak serbest bırakıldı. Dolandırıcılık olayına karışan kişilerin, ilçemize Kırkağaç ve Soma’dan geldikleri tespit edildi.
            Bugüne kadar çok sayıda vatandaşımızı mağdur eden dolandırıcılar nasıl çalışıyor?
            Genelde 4 ya da 5 kişi oluyorlar. İçlerinde çoğunlukla birisi kadın oluyor ve aile görüntüsü veriyorlar. Dolandırıcılıkta birden fazla usul kullanıyorlar. Bunların başında IBAN numaralı dolandırıcılık geliyor.
            Pazarlık yapıp, bir miktarını peşin veriyorlar. Geri kalanı için, vatandaşın IBAN numarasını istiyorlar. Vatandaşta numarasını veriyor. Bırakıp gidiyorlar. Ancak hesaba kesinlikle para yatmıyor.
            İkinci usulleri, hırsızlıktaki “tırnakçılık” metodunu uyguluyorlar. Yanlarında boş bidon getiriyorlar. İçlerinde su var. Kaşla göz arasında bidonları değiştiriyorlar. Üçüncü usulleri ise terazide gerçekleşiyor. Vatandaşı oyalayarak yapılan tartıları çok düşük gösteriyorlar.
            Aylardır yöremizde, bu tür olaylara sıklıkla tanık olduk. Jandarma ekipleri büyük bir başarıya imza attı ve sanıkları yakalamayı başardı. Bundan sonrası vatandaşa düşüyor. Bu tür alışverişlere şüpheyle bakmaları gerekiyor. En ufak bir şüphede kolluk güçlerine haber vermeleri, pek çok mağduriyetin önlenmesinde önemli rol oynayacak. Zeytinyağı sahiplerini uyarıyoruz…