Altın Böcek-Edgar Allan Poe

Av.Ahmet ÖZDEMİR kirmizicantaliavukat@gmail.com

YORUMLAR:
            Edgar Allan Poe tarafından kaleme alınan eserde, yazarın bir adet hikayesinin yanında Julius Rodman isimli ABD’li bir kaşifin seyahat günlükleri konu edilmektedir.
            Kitaba ismini veren Altın Böcek öyküsünde, sahilde görmüş olduğu daha önce rastlanılmayan altın rengindeki bir böcekle karşılaşan Lengrand isimli ana karakterin, hikayeyi kendi ağzından dinlediğimiz diğer ana karakter ile yaşadıkları neticesinde böceği gördüğünde keşfettiği bir parşömende kendisini defineye götüren yoldan bahsediliyor.
            Lengrand isimli ana karakterin, özellikle zekasının üst seviyede olduğu hikayenin detaylarından açıkça anlaşılabiliyor. Defineye giden yolu da keskin zekasının yol göstermesi sayesinde elde etmeyi başararak tam 1.5 milyon dolarlık bir servete sahip oluyor. Söz konusu servetin ise, yıllardır anlatılan denizci bir kaptanın gömüsünden ileri geldiğine hikayenin sonunda yer veriliyor. 
            Hikayeye ilişkin asıl önemli olan detaylardan birisinin ise, yazıldığı döneme göre oldukça realist ve bilimsel veriler ışığında hazırlanmış olduğundan özellikle bahsedilmesi gerekiyor. Bu yönüyle yazarın adeta Jack London ya da Jules Verne realizmine sahip olduğunun ifade edilmesi gerekiyor.
            Eserdeki diğer kısımda ise, Julius Rodman’in günlüğü isimli keşif ve macera yazılarına yer verildiği görülüyor. Özellikle Kuzey ABD’deki Rocky Dağları’nı resmiyette olmasa da ilk keşfeden kişi ve ekibi olan Rodman’in günlükleri, yazar tarafından okuyucuya daha kısa özetlerle anlatılıyor.
            Ancak günlüğün çevirisinde kullanılan bazı kavramların, anlam karmaşalarına teşne yapıda olduğu en iyi bu eserde gösteriliyor. Medeni olarak adlandırılan Rodman’in köle olarak zenci Toby’den yararlandığı, Kızılderili kabilelerin hepsini vahşiler olarak adlandırarak onları kendi çıkarları doğrultusunda yolculuğunun birçok aşamasında tehdit edip kullandığı açıkça görülüyor.
            ABD’deki Sioux kabilesi ve daha bazı meşhur kabilelere ilişkin gezginin notlarının bulunduğu yazıda, kendi ekibi başından geçen olaylar oldukça detaylı şekilde tasvir ediliyor.
            Dolayısıyla keşif günlüklerinde günümüz ABD’sinin nasıl kurulduğunun ve başlangıçta gerçekten Kızılderililere ait olan toprakların göçmenler tarafından nasıl da ele geçirildiği açıkça görülüyor. Kaldı ki, bu konuda birçok görsel ve yazılı kaynağın da mevcut olduğu açıkça görülebliyor.
            Ayrıca eser, ABD’nin zengin iş adamlarının o zamandan itibaren kendi ticari imparatorluklarını inşa etme aşamasında iken diğer toplulukların ne kadar geride olduklarını da gözler önüne seriyor. Dolayısıyla, yalnızca iyi olmanın yetmediği, aynı zamanda zeki ve güçlü olunması gereken bir dünyada yaşadığımızın belki de en net mesajlarından birisi olarak bu konuya dikkat çekiliyor.
            Sonuç olarak eser, Edgar Allan Poe’nin alışılagelmiş, mistik ve melankolik öykülerinden farklı olarak bu sefer, realizm odaklı ve okuyucusunu yine hayrete düşürmeyi farklı yöntemlerle de gösterebildiği bir hikaye kitabı olarak incelenmeyi kesinlikle hak ediyor.
Eserin detaylı alıntı ve 5 kriter üzerinden gerçekleştirilen detaylı değerlendirmesine aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz. Yaklaşık 200 yazıdan oluşan blog siteme inceleyebilirsiniz.
KIRMIZI ÇANTALI AVUKAT: https://www.kirmizicantaliavukat.net/post/yazmak-yorumlar-alintilar-ve-değerlendi-rmeler

Not: Yorumlara ilişkin bütün kısımlarda:
ALTIN BÖCEK
Yazar: Edgar Allan Poe
Yayınevi: Olympia Yayınları
Baskı: 1. Baskı – 2019
Yukarıda bilgileri verilen eserden faydalanılmıştır.