Konuşmalar Üzerine

Av.Ahmet ÖZDEMİR kirmizicantaliavukat@gmail.com

            Yeni senenin ilk köşe yazısında Konfüçyüs’ün öğrencileri ile konuştuğu hususların kaydedilerek kitap haline getirildiği eserden bahsetmek istedim. Üst İnsan olmak için gerekli olan şartlar ve insanlara geçmişten bugüne verilmekte olan bilgeliğin esasları ile erdemli, ahlaklı olmanın koşullarının işlendiği kitap, günümüze dair de önemli mesajlar ihtiva etmektedir.
            Eserde ilk başta, Konfüçyüs’ün tarihine ve hayatına ilişkin giriş kısmında kısa bir bilgilendirme yer almaktadır. Bu bölüm ile de esasında ünlü filozofun Platon’dan 100 yıl önce kendi akademisini açarak aynı Antik Yunan’da olduğu gibi öğrencilerine ders ve öğütler verdiği görülmektedir.
            Eserde işlenen hususlar ise, binlerce yıldır süregelen ve insanlığı meydana getiren temel kavramlar olarak kısaca özetlenebilir. Bu hususlar net ve yalın bir şekilde yazımın sonunda paylaşmış olduğum linkte mevcut olduğundan bu bölümde tek tek bahsedilmeyecektir.
            Eserde görüleceği üzere, Konfüçyüs’ün meydana getirdiği daha doğrusu sonradan tashih ederek daha önemli manalar kazandırdığı Üst İnsan mefhumu, eserin belki de kilit kavramı olarak adlandırılabilir. Normalde Üst İnsan’ın manasının yönetici veya üst zümrelere ait bir kelime olarak kullanıldığı Çin’de, Konfüçyüs’ün bu tanımlaması ile kavram bütün insanları kapsayan ve insanları gerçekten incelenmesi gerektiği gibi karakterlerine göre değerlendiren bir hale bürünmüştür. Ayrıca Üst İnsan’ın yönetici, erdemli ya da zengin olmayı istemesi gibi durumlarda ne tarz yollar izlemesi gerektiği ve nasıl bir kişiliğe sahip olması gerektiğine dair çok önemli mesajlar verilmiştir.
            Esasında eserde bahsedilen bütün hususlar, insanlığın binlerce yıldır üzerinde durduğu ortak değerler olarak göze çarpmaktadır. Ancak bu değerler kimi kültürlerin de etkisiyle farklı yöntemler ve şekillerde bahsedilebilmektedir. Burada da aynı şekilde Çin kültürünün etkisinden meydana gelen ve günümüzde daha sık görülmesi hasebiyle batı anlayışına aykırı bazı değerler de dikkat çekmektedir.
            Bununla birlikte, eserde en dikkat çeken hususlardan bir tanesi ise; söz konusu kültür ve değer anlayışlarının ülkemizin kültürü ile olan benzerliğidir. Bu konuda elbette yüz yıllarca Çin ile sınırdaş olmamızın etkisi görülmektedir. Ancak Orta Asya’dan göç etmemize rağmen hala Çin ile ortak kültürel değerlerin bulunması, incelenmeye değer bir konu olarak göze çarpmaktadır.
            Sonuç olarak eser, kendisini geliştirmek ve üstün mertebede insan olmanın kişinin mevki veya kıdemi ile değil karakterini esas alarak yapmasını savunan önemli bir eserdir.Bu konuda önemli öğretiler sunan bir deneme kitabı olarak her kesimden, her amaca yönelik kişilerce okunması gereken bir eser olarak belirtilebilir.
      Eserin diğer alıntılarına ve 5 kriter üzerinden gerçekleştirilen detaylı değerlendirmesine aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz. Ayrıca 200’den fazla yazıdan oluşan blog sitemi inceleyebilirsiniz. ( https://www.kirmizicantaliavukat.net/post/konuşmalar-yorumlar-notlar-ve-değerlendi-rmeler   )

(*) : Köşe Yazımda bahsedilmiş olan hususlara ilişkin kısımlar:
KONUŞMALAR
Yazar: Konfüçyüs
Yayınevi: Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları
Baskı: 1. Baskı – Mart 2021
kitaptan esinlenilerek düzenlenmiştir.