Özallı Yıllarım
Bu haftaki köşe yazımda, Özal’ın yakın çalışma arkadaşlarından olan Engin Güner tarafından kaleme alınmış olan biyografi ve hatıra eserinden bahsetmek istedim. Eserde, yazarın Turgut Özal ile çalışmaya başladığı yıllardaki tecrübeleri ve ülkemize ilişkin siyasi hatıraları konu edilmektedir.
Turgut Özal’ın hayatındaki önemli kesitlere ilişkin birinci ağızdan anlatımla kaleme alınan eser, bu yönden ülkemizin yakın tarihindeki siyasi liderlerin incelenmesi için önemli bir kaynak mahiyeti taşımaktadır.
Turgut Özal’ın yaşadığı zorluklara, ülkemizin içinden geçtiği sınavlara olan refleksi ve ülke yönetimindeki liderin etkisinin nelere mal olabileceğini somut örneklerle gösteren yazar, Özal sonrasında meydana gelen ekonomik krizlerin en önemli kaynağı olarak ise, ülkenin içinde bulunduğu iktidar sorununu göstermektedir.
Özal döneminde karşılaşılan zorluklara ilişkin önemli örneklendirmeler verilen eserde bu detaylar yazının sonundaki linkten ulaşabileceğiniz alıntılar bölümünde bahsedildiğinden bu kısımda detaylı şekilde anlatılmayacaktır. Özal’ın günümüzün önemli bir mottosu olarak ortaya çıkmış olan Türkiye Yüzyılı hedefinin 1980’lerden itibaren ,o dönemdeki bir Türkiye’de, hayal ederek icraatler yapması ülkemizi bugünlere hazırlayan önemli unsurlardan birisi olmuştur.
Yine ülkenin bayındırlık ve iskan alanlarındaki ilerlemelerine de büyük faydası olan Özal ve ANAP döneminin gerek sanayi yatırımları gerekse de ulaştırma yatırımları yönünden katkıları da yazımın sonundaki linkten ulaşabileceğiniz alıntılar bölümünde net bir şekilde görülebilecektir.
Eserde günümüzdeki siyasi politikaya dair de büyük değişimlerin olduğu görülmüş ve o zamanın ABD’sinin ülkemizi ciddi manada bir müttefik olarak görüp bölgesel karar mekanizmasında sürekli Özal ile danışarak hareket ettiği belirtilmektedir. Bu açıdan Özal’ın ülkemiz lehine kullanmış olduğu dengeler olduğu görülmektedir. Ancak günümüzde gelinen şartlara bakıldığında, ABD’nin ülkemiz için bir müttefikten ziyade bölgede bizim için en önemli tehditlerden birisi haline geldiği aşikardır. Bu sebeple, ABD ile olan o zamanki bölgesel iş birliğinin günümüzde devam etmediği ve Rusya ile diğer bölgesel güçler arasında bir denge politikasının güdüldüğü görülmektedir.
Özal’ın şaibeli ölümüne kitapta pek değinilmemiş olsa da, özellikle Türk Devleti ülkeleri ile olan yakınlaşmanın ve ekonomik işbirliği anlaşmalarının bir süre sonra kendisine yapılan bu zehirlenme konusuna sebep olduğunu öne süren kişiler mevcuttur. Bu konuda gerçeği bilen kişiler mevcut olsa da, kaçının bu sırra vakıf olduğu elbette bilinmemektedir.
Özal’ın kişisel özelliklerine de oldukça değinilen eserde, kendi döneminin en renkli ve inovatif düşünen liderlerinden birisi olduğu da görülmektedir. Özellikle bilgisayara ve teknolojik gelişmelere karşı duyduğu ilgi herkesçe bilinen özelliklerinden birisidir. İnsan ilişkilerinde de etkili bir kişiliğe ve iletişim yöntemine sahip olduğu hem anı kitabındaki kesitlerden hem de diğer siyasi kişiliklerin Özal ile olan münasebetlerinden açıkça anlaşılmaktadır.
Dolayısıyla eser, Özal’ın bütün siyasi hayatını konu almasa da, Engin Güner’in bulunduğu dönem ve Özal’ın ölümüne kadar olan süreci ihtiva etmektedir. Öncesine ilişkin kısa bilgilendirmeler ve yazarın bireysel gözlemlerine de yer verilen eser, Özal’ın göreve başlamadan önceki sürecine dair doyurucu bilgiler içermektedir.
Sonuç olarak eser, ülkemizin siyasi tarihine adını yazdırmış önemli siyasi liderlerimizden birisinin hayatından önemli kesitleri, adeta onu daha yakından tanımamızı sağlayacak şekilde okumak isteyenler için kesinlikle incelenmesi gereken kitaplardan birisidir.
Eserden kalan en akılda kalıcı alıntı olarak “.Ülkemizde seçkin kesimle halk arasında, etkinliği zaman zaman değişmekle birlikte her zaman bir sınıf çatışması var olagelmiştir. Bu çatışma şüphesiz bugün de sürmektedir, ileride de sürecektir. Elit zümre, seçilmemişlerden oluşan ordu ve bazı kurumlar aracılığıyla yıllarca ülkede etkisini hissettirmiştir.” seçilebilir.
Eserin diğer alıntılarına ve 5 kriter üzerinden gerçekleştirilen detaylı değerlendirmesine aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz. Ayrıca 200’den fazla yazıdan oluşan blog sitemi inceleyebilirsiniz. ( https://www.kirmizicantaliavukat.net/post/özalli-yillarim-engi-n-güner )
(*) : Köşe Yazımda bahsedilmiş olan hususlara ilişkin kısımlar:
ÖZALLI YILLARIM
Yazar: Engin Güner
Yayınevi: Doğan Kitap
Baskı: 1. Baskı - 2003
kitaptan esinlenilerek düzenlenmiştir.