Babalar Günü ve 21 Haziran

Cüneyt AYBEY caybey@mynet.com

Takvim yaprakları 21 Haziran'ı gösterdiği gün ülkemizin de bulunduğu Kuzey Yarım Küre'de yaz gün dönümü olarak adlandırılır ve yılın en uzun günü yaşanır. Bu tarihten sonra artık günler kısalmaya başlar ve geceler uzama başlar. Güneş ışınları Yengeç dönencesine dik bir şekilde gelir. Yani Kuzey Yarım Küre'ye en dik, Güney Yarım Küre'ye ise en eğik açıyla gelmektedir.
Şari-i Hakiki olan Allahü Teala öyle hassas mizanlar ve  öyle ince ayarlar ile dünyanın kendi etrafında dönmesini  ve güneş etrafında dolanmasını gerçekleştirir ki biz dünyanın içinde yaşayan insanlar bu hareketleri anlamadan, idrak etmeden, düşünmeden yaşar gideriz. Halbuki öyle büyük kanunlar ile dünya döndürülür ki bir tarafında gündüz olur bir tarafında gece. Yine öyle müthiş kurallar ile dünya, güneş etrafında dolandırılır ki mevsimler oluşur.
Kuzey Yarım Küre için 21 Haziran yaz gün dönümü iken Güney Yarım Küre için ise kış gün dönümüdür. Bu böyle her yıl tekrarlanır gider. Ayar hiç bozulmaz, hesap hiç şaşmaz. Çünkü kanun koyucu, kural vaz edici çok sağlam, değişmez, mükemmel ve muhteşem hatta ibretlik  kurallar koymuştur. Bu kurallar gün dönümlerinde kendini iyice gösterir. 21 Mart (ekinoks): Gece ve gündüz eşit olur, bizim bulunduğumuz kuzey yarım kürede ilkbahar başlarken güney yarımküre sonbahara girer. 21 Haziran (Yaz gündönümü): Yılın en uzun gündüzü ve en kısa gecesinin yaşandığı zamandır. Kuzey yarım kürede yaz başlarken güney yarım kürede kış başlar. 23 Eylül (ekinoks): Gece ve gündüz eşit olur. Kuzey yarımkürede yaz biter, sonbahar başlar. Güney yarımkürede ise bahara geçiş olur. 21 Aralık (Kış gündönümü): Yılın en uzun gecesi ve en kısa gündüzünün yaşandığı zamandır. Kuzey yarım kürede kış başlarken güney yarım kürede yaz başlar.
            Bu yıl ki 21 Haziran Pazar günü güzel bir tevafukla Babalar gününe denk geldi. Beni de bazı düşüncelere sevk etti. Şöyle ki, 21 Haziran nasıl gün dönümü, yani Kuzey Yarım Küre için her gün uzayan günler en uzun güne ulaşınca değişim başlıyor ve günler kısalmaya yüz tutuyor. 21 Haziran nasıl günlerin düzenini değiştiriyorsa insan da baba olunca hayatının düzenini değiştiriyor. Artık bir evladı olduğu için daha çok sorumluluk alıyor, daha çok fedakarlık yapıyor. Artık eskisi gibi bir insan olmuyor. Yani baba olmak bir bakıma erkeklerin hayatında gün dönümü, değişimin başladığı tarih. İnsan olgunlaşıyor, durgunlaşıyor, uslanıyor, babalaşıyor.
Bir önemli tarih daha var insanoğlunun hayatında. O da babasını kaybettiği gün. O gün de sanki bir gün dönümü. Çünkü, o günden sonraki hayatı da artık değişiyor. Nasıl değişmesin, gölgesine sığındığı çınar ağacı artık yıkılmıştır, sırtını dayadığı dayanak artık yok olmuştur. 'Baba' diye seslendiği adam bu fani dünyayı artık terk etmiştir. Dünyanın zorluklarıyla bir başına kalakalmıştır. Ben de babamı bir gün dönümünde kaybettim. Ama bu gün dönümü yaz değil kış gün dönümüydü. 21 Aralık Kış gün dönümü. Yılın en uzun gecesinde artık benim de karanlık kışım başlamış oldu.  Bundandır ki her babalar günü benim için hüzünlü olur, içim burkulur.  Yıllar geçse de bu değişmez.              Hayatta olan tüm babalarınızın kıymetini bilin.  Kalın sağlıcakla'.