Tarihi Sınav
Geçen Pazar günü yani 20 Kasım 2016 tarihinde yapılan Kamu Personeli Seçme Sınavına (KPSS) üç buçuk milyona yakın kişi girdi. Ortaöğretim düzeyinde yapılan sınavda bize de görev verdiler. Ülkemizde yapılan merkezi sınavlar içerisinde rekor sayıda adayın katıldığı bu sınav, tüm zamanların en fazla katılımcısının olduğu sınav olarak tarihe geçti.
Tam Üç milyon 498 bin 335 adayın bir sınava girmesi dikkat çekiciydi. Bu kadar kişi memur olmak için, kamu görevi almak için sınavda ter döktü. 2017 yılında 60.000 kişinin Memur olarak atanacağının açıklanması da sınava müracaat sayısının artmasında etkili olan önemli faktörlerden biri olabilir. Ayrıca bu sınav ÖSYM tarafından her yıl değil de iki yılda bir yapılan sınavlardan olması da önemli bir faktördü.
Sınava girenlerin yorumlamasına göre soruların genel olarak kolay olduğu değerlendirildi. Ayrıca aktüel yani güncel konularla alakalı sorular da vardı. 15 Temmuz Demokrasi destanının bayraklaşan isimlerinden büyük kahramanımız, Şehit Astsubayımız Ömer Halisdemir'in isminin hangi üniversiteye verildiği sorusu güzel bir soru olmuş. Olağanüstü hal süresi kaç ayı geçmemek üzere ilan edilebilir sorusu da güzel bir güncel soruydu.
Bakanlar Kuruluna Kanun Hükmünde Kararname (KHK) çıkarma yetkisi hangi kurum tarafından verilir sorusu da bu şekilde güncel bir soru oldu. Daha sonra Türk Sinema tarihinde önemli bir yeri olan klasikleşmiş 'Hababam Sınıfı' filminin yönetmenini soran bir soru vardı. Diğer bir soruda 'Kalktı Göç Eyledi Avşar Elleri' ve 'Ay Dost Şu Yalan Dünyadan usandım' başta olmak üzere seslendirdiği Bozlaklar anılan 1913 yılında Kırşehir'de doğan usta halk aşığımız Muharrem Ertaş'ı sormuşlar. Muharrem Ertaş, 'Bozkırın Tezenesi' olarak bilinen Neşet Ertaş'ın babasıdır. Tabii öyle bir babadan Neşet Ertaş gibi bir Usta'nın yetişmesi gayet doğaldır. İki söz üstadı da kültürümüzün büyük ozanlarındandır. Türkülerimizin unutulmaz sesleriydi. İkisi de göçtü gitti bu dünyadan.
2016 yılının Eylül ayında düzenlenen Yaz Paralimpik oyunlarının hangi ülkede düzenlendiği sorusu da güncel sorulardandı. Başlangıç meridyeninin geçtiği kabul edilen Greenwich hangi ülke sınırları içinde olduğunun sorulduğu soru da güzel bir soruydu. İlginç bir soru da Türkiye'de lisans programlarından hangisinin öğretim süresinin diğerlerinden daha uzun olduğu sorulmuş. Tıp eğitimi 6 yıllık süreyle diğer lisans programlarından daha uzun bir öğretim süresine sahip. Tabi ki doktorlarımız kolay yetişmiyor. 6 yıl Tıp eğitimi almak kolay değil.
Rekor sayıda adayın yarıştığı bu tarihi sınava giren öğrencilerime ve diğer adaylara bu sınavın hayırlı olmasını diliyorum. İnşallah herkes istediği sonuçları alır. Haklarında hayırlısı neyse o olsun. Her yıl milyonlarca gencimiz KPSS, YGS, LYS gibi büyük sınavlara giriyorlar. Gençlerimiz hedeflerine ulaşmak için bu sınavlarda ter döküyorlar. Sadece bu gençlerimiz değil, sınava giren adayların aileleri de bu sınav maratonu içinde koşturuyor. Bu sınavları olurken acaba bu dünya hayatının da bir sınav, bir tecrübe, bir imtihan olduğunu unutuyor muyuz? Herkese hem dünyevi sınavlarında hem de uhrevi sınavlarında başarılar diliyorum.