Anılarım-112

Doç.Dr.İbrahim KOÇ 49ibkoc@gmail.com

BÖBREK TAŞI KIRDIRMA VE SONRASI
Fakat bu operasyonlardan biri, bir Kurban Bayramı öncesine denk geldi. Klinikte taş kırma işleminin ertesi günü kendi arabamızla Kurban Bayramı’nı geçirmek üzere köyümüze geldik. Bilindiği gibi bayramlar hareketli olur. Ziyaretlere gidilir ve ziyaretçiler kabul edilir. Hatta köye gelemiz yetmiyormuş gibi, Gördes’in bir köyünde, bir akrabamızın ziyaretine gidip geldik. Üç dört gün bu hengâme devam etti. Bayramdan sonra köyden İstanbul’a yine arabamızı kullanarak döndük.
İstanbul’a döndükten sonra bende bir halsizlik ve yorgunluk başladı. Yatmak zorunda kaldım. Üç dört gün yerimden kalkamadım. Ağrı sızı yok fakat sürekli tatlı bir uyku halim vardı. Sağ olsunlar bölüm arkadaşlarım Halil Erkaya, Gürsel Hoşbaş, Enver Ülger de ziyaretime gelip halimi hatırımı sormuşlardı. Çay içtik sohbet ettik.
Zannediyorum üç dört gün sonra ayağa kalkacak hale geldim. Sağlığıma kavuştum. İnsan bu gibi durumlarda sağlığın kıymetini daha iyi anlıyor ve hasta olmamak için yemesine, içmesine, uykusuna, çalışmasına, vs. gibi her şeye çok dikkat etmesi gerektiğine inanıyor.  İyileşmemden sonra Emine Hanım hastalığım esnasındaki endişelerinden bahsederken “Acaba kötü bir hastalık mı oldu diye çok korktum” demişti.
Daha sonra, bu hale nasıl düştüm diye kendi kendime düşünmeye başladım ve sonuçta şu kanıya vardım: İstanbul’dan yola çıkmazdan bir gün önce sağlık kliniğinde böbrek taşı kırdırma operasyonuna girmiştim. Bu operasyonda vücut yorulmuyor, fakat ses dalgası şokları ile böbrek içindeki dokular hücreler inciniyor, börek taşları yerinden oynuyor ve dokularda hasarlar meydana geliyor olmalıdır. Bu operasyondan sonra birkaç gün vücudun yorulmaması ve evde sakin bir ortamda dinlenerek hasar görmüş dokuların kendini onarmasına izin vermem gerekirken ben tam aksine vücudu yoracak birkaç günlük bayram telaşesine girmiştim.
Benim bu olgulardan çıkardığım sonuca göre, vücudum, üç dört gün süren bayram serüveninin vücut yoran her hareketini tek tek not edip kayıt altına alarak gerektiğinde bana göstermek için bir köşede tutmaya başlamış. Yolculuktan dönüp eve geldikten sonra kaydettiği bu eylemlerimin cezası olarak da beni yatağa düşürmüştü. Vücudum, bu davranışıyla bana” Sen gücünün ve kuvvetinin dayanamayacağı (böbrek taşı kırdırdın, evde dinlenmen gerekirken gidiş geliş 800km yol yaptın, yetmedi ziyaretlere gittin ziyaretçileri kabul ettin, vs.) hareketlere giriştiğin için bu duruma düştün şimdi benim tayin edeceğim bir süre boyunca yatıp dinleneceksin” demek istiyordu.
Böyle böbrek taşı kırdırma operasyonu geçiren kişilere tavsiyem, kendilerini üç dört gün boyunca ağır işlere vermeyip sakin bir yaşam sürdürmeleri ve dinlenerek geçirmeleridir. Nice sağlıklı günler dilerim.