Anılarım-113

Doç.Dr.İbrahim KOÇ 49ibkoc@gmail.com

BÖBREK RAHATSIZLIĞINDAN ÇIKARDIĞIM SONUÇLAR
Böbrekte taş oluşumu, kişiden kişiye, alınan gıdalara, vücut hareketlerine bağlı olarak değişkenlik göstermektedir. Taş oluşumunun gerçek tanısı, yapılan idrar tahlilleri ve röntgen çekimleri sonucuna göre doktor tarafından konulabilir. Her kişiye göre taş oluşumu farklılık gösterebilir. Ben kendi tecrübelerime dayanarak elde ettiğim sonuçları okurlarımla paylaşmak istiyorum.
Böbrek taşlarının ortadan kaldırılmasının en etkili yolunun, bol su içme ve hareket olduğu bilinmektedir. Günde 2,5-3 litre su içmenin böbrek sağlığı için önemli olduğunun fakına vardıktan sonra bunu uygulamayı sürdürmeye çalıştım. Evimizin Kilyos’ta iş yerimin Beşiktaş’ta olması nedeniyle günlük hareket de azımsanmayacak miktara ulaşıyordu. Çünkü sabahleyin evden belediye otobüs durağına yürüyüş, Otobüs veya dolmuşa biniş, Sarıyer’de iniş, tekrar servise biniş, servisten iniş ve merdivenlerden çıkış, derslere girme çıkma etkinlikleri ve akşam eve dönüşteki hareketlilik vücut sağlığına olumlu yönde katkıda bulunduğunu düşünüyorum.
Ayrıca bölümümüzdeki meslek derslerinin, arazide uygulamayı gerektiren dersler olduğundan, bu derslerin yürütülmesi için, odadan tatbikat alanına yürüyüş, arazide öğrencilerle birlikte hareket halinde bulunmayı gerektirmektedir. Ölçü aletlerinin bir nokta üzerine kurulması, ölçünün yapılması, bir noktadan öbür noktaya gidilip gelinmesi, tatbikat bittikten sonra tekrar yürüyerek çalışma odasına gidiş gibi hareketlerin dolaylı olarak vücut sağlığına yaradığı kanısındayım.
Böbrek ağrılarım, evin okula yakın olduğu 1974 -1980 yılları ile 1992-1997 yılları arasında zaman zaman meydana geldi. Her iki tarih arası Beşiktaş civarında yani okula yakın olarak ikamet ettiğimiz yıllardır. Okula yürüyerek gidip gelebilecek iken çoğu zaman araba ile gidip gelmem böbrek taşı oluşumunda etkili olduğu kanısındayım. Böbrek ağrısı çekmediğim yıllar ise Kadıköy’de lojmanda kaldığımız yıllar ile Kilyos’ta kaldığımız yıllar olmuştur. Benim kendimle ilgili gözlemlerim bu şekildedir. Ancak işyerinin okula yakın olmasının yararı sayılamayacak kadar çoktur.
Ev iş yerine yakınsa hep yürüyerek gidip gelinebilir. Bu yeterli olmazsa ilave yürüyüşler ve spor yapılarak böbrek içinde taş oluşumu engellenebilir. Özet olarak böbrek rahatsızlığını önlemenin çaresi bol su içmek ve yürüyüş ve spor diyebilirim. Ayrıca babamın ve annemin hiç böbrek ağrısı çektiğini duymadım. Çünkü çiftçilik nedeniyle vücudun sürekli hareket halinde oluşu bu tür rahatsızlıkların oluşmasını engellediği kanaatindeyim. Herkese sağlıklı günlerde sevdikleri ile bir arada olmalarını dilerim.