Anılarım-22
KADASTRO LİSESİ YILLARIM
FRANSIZCA ÖĞRETMENİMİZİN KENDİNİ SINIFA TANITTIRMASI
Kadastro Lisesi’nin öğretmenlerinden Fransızca eğitmenimiz Albay emeklisi Kâmil Homriş bende renkli anılar bırakan değerli bilim insanlarından biriydi. Öğretmenimiz ilk dersimize girdiğinde yanında bir öğrenci vardı. Biz sınıfça ayağa kalktık. Bize hitaben “Oturun yavrularım” dedikten sonra kendisiyle birlikte gelen öğrenciye dönerek “Anlat bakalım çocuğum bu yeni gelen çaylaklara ben nasıl biriyim” dedi. Öğrenci öğretmen masasının arkasında yüzü sınıfa dönük olarak durdu ve konuşmaya başladı:
“Değerli arkadaşlar öncelikle Türkiye’nin dört bir tarafından seçilerek gelen bini aşkın öğrencinin girdiği eleme sınavını kazanarak Türkiye’de bir tane olan Tapu ve Kadastro Meslek Lisesi’nde okuma ayrıcalığını yakaladığınız için sizleri tebrik ederim. Ayrıca Türkiye’nin kalbi başkent Ankara’da eğitim görmenin başka olumlu tarafları da olacaktır. Bunların farkında olarak eğitiminizi sürdürüp ülkemize faydalı birer birey olmanızı dilerim.
Öğretmenimiz, Dünyada çok az kimsenin hak ettiği “Légion d’honneur (onur nişanı)” ödülü sahibidir. Bu ödül, askeri ve sivil sahada değerli yararlılıklar gösteren Fransızlara ve yabancılara Fransız Hükümet tarafından verilmektedir. Bu uygulama Napoleon döneminden (1802) beri verilmektedir. Fransız diline yaptığı bir katkıdan dolayı öğretmenimize bu ödül layık görülmüştür. Öğretmenimizin bunu hak ettiği çalışması ise, Fransızcanın daha iyi anlaşılması için düzenli ve düzensiz fiillerin çekim kurallarını bir arada toplayıp tablo haline getirmiş olduğu çalışmasıdır. Öğretmenimizin, derslerinizde de kullanacağınız bu fiil çekim cetveli sayesinde Fransızcayı daha iyi öğreneceksiniz. Böyle bir öğretmeniniz olmasının kıymetini bilip kendisinden azami derecede yararlanmanızı dilerim. Uyarılarını dikkate alın. Saygıda kusur etmeyin. Verdiği ödevleri eksiksiz yapın. Sakın ola ki laubali davranmayın. Hocamız disiplinsizliği katiyen sevmez. Diyerek konuşmasını bitirdikten sonra hocamıza dönerek “Hocam, sizin gibi değerli bir bilim adamının niteliklerini sınıfınıza anlatma fırsatını bana verdiğiniz için teşekkür ederim.” dedi. Bunun üzerine öğretmenimiz de kendisine teşekkür ederek öğrenciyi uğurladı.
FRANSIZCA HOCAMIZIN SINAVI VE GRUP BAŞKANLARI SEÇİMİ
Öğretmenimiz bu öğrenciyi gönderdikten sonra sınıfa dönerek “Şimdi umarım benim nasıl bir insan olduğumu daha iyi anlamışsınızdır evlatlarım.” dedi ve sınıftaki her bir öğrenciye “Légion d’honneur” ödülüne layık görüldüğü çalışması olan, fiil çekim cetvelinden birer tane verdi. Üzerinde açıklamalarda bulundu. Daha sonra fiil çekim cetvelinin belli bir kısmının önümüzdeki haftaya kadar ezberlenmesi gerektiğini ve bu kısımdan bizi sınav yapacağını söyledi ve sıra aralarında hem dolaştı hem Fransızca fiil zamanları konusunda açıklamalarda bulundu. Bir ara hocamızın yüksek sesle bir arkadaşımıza seslendiğini duyduk. Arkadaşımıza “Ellerini masanın altından çek ve masanın üstüne koy” diyordu. “Derste sadece dersle ilgilenilir. Ders dışı meşgaleler ile uğraştığınızı görürsem yakarım sizi. Bir daha böyle gayri ciddi hareketler görmeyeyim” tarzında uyarılarda bulundu. Sınıfta davranışını beğenmediği bir öğrenci gördüğü zaman demediğini bırakmazdı. En çok kullandığı ifadelerden biri “Sen kim oluyorsun da benim sözümün üstüne söz söylüyorsun? Sen benim pabucumun kenarı bile olamazsın” şeklinde öğrenciyi haşladığı olurdu. Öğretmenimizin bu gözdağı verişinden sonra sınıf daha disiplinli hale geldi ve daha dikkatli dinlemeye başladılar.
Öğretmenimiz esprili konuşan tatlı sert biriydi. Verdiği ödevin sınavında düzgün yanıt vermek amacı ile fiil çekim cetvelinin ezberlenecek kısmını iyice öğrendim. Ders vakti geldiğinde hocamız sınıfa girip nazikçe selamını verdi ve masasına oturdu. Daha sonra sırayla arkadaşlarımızı tahtaya kaldırıp cetvelin ilgili kısmını ezberden okunmasını söyleyip başarı durumuna göre her birine not veriyordu. Sıra bana geldi heyecanım oldukça yüksekti. Çünkü kem küm yapanları, sözleri ile yerden yere vuruyordu. Ben yerimden kalktım ve kara tahtanın önüne geldim. Yönümü kürsüye doğru dönerek öğretmenin sorusunu beklemeye başladım. Bana hitaben “İbrahim Koç, nasıl iyi öğrendin mi?” dedi. Ben de “Bir dereceye kadar öğrendim öğretmenim” dedim. Bana “Ne demek bir dereceye kadar, şimdi seni yüz seksen derece yere serersem görürsün bir dereceyi” dedi. Ardından “Söyle bakalım fiil çekim kurallarını” dedi. Ben de ezberlenecek kısmı baştan sona doğru olacak şekilde bir çırpıda söyledim. Bunun üzerine bana dönerek “Hani bir dereceye kadar öğrendim demiştin. Bravo sana on üzerinden on veriyorum” dedi. Sınavı başarı ile yerine getirme sevinci ile yerime oturdum.
Bu şekilde on civarında arkadaşım en yüksek notu aldı. En yüksek not alanları tahtaya çağırdı. Bizler yönümüz sınıfa doğru olacak şekilde tahtanın önünde sıralandık. Daha sonra bize hitaben: “Sizler grup başkanı olacaksınız. Şimdi numaralarını söyleyeceğim arkadaşlarınız sizin çalışma grubunuz olacak. Bu arkadaşlarınızı not ediniz.” dedi. Bizim görevimiz de grup arkadaşlarımızla birlikte çalışmak ve grupla öğretmenimiz arasındaki iletişimi sağlamaktı.