Anılarım-61

Doç.Dr.İbrahim KOÇ 49ibkoc@gmail.com

İsviçre Hakkında Genel Bilgiler
Bilimsel araştırma için yedi ay kaldığım bir ülke hakkında bazı genel bilgileri vermezsem yazılarım noksan kalır diye düşünüyorum. Bu noksanlığı gidermek adına böyle bir yazı yazmayı kendime ödev edindim.
Başkenti Bern olan İsviçre’nin nüfusu yaklaşık 8,5 milyondur. Benim kaldığım yer olan Zürih şehrinin 2018’deki nüfusu 415367, Zürih Kantonunun nüfusu ise bir buçuk milyondur.
İsviçre’nin yüz ölçümü 41285km2 dir. Yaklaşık Konya ilimizin yüzölçümü kadar bir alana sahiptir. 2021 verilerine göre kişi başı yıllık ortalama milli gelir 93.720 dolardır. Türkiye’nin kişi başı milli geliri ise 9.528 dolardır. Bir İsviçre vatandaşının ortalama yıllık geliri, bir Türk vatandaşının ortalama yıllık gelirinin on katıdır. İsviçre’de konuşulan resmi diller: Almanca (%70,1), Fransızca (%23,1), İtalyanca (%6,1), Romansça (%0,7) (Vikipedi)
İsviçre’de satın alınan her çeşit ürünün tanıtım kâğıdı üzerinde mutlaka yukarıda belirtilen resmi dillere göre açıklaması bulunur.
Yönetim Şekli
İsviçre’de 26 kanton bölge bulunmaktadır. Her kantonun kendine ait meclisi, anayasası, kanunları ve yönetimleri bulunmaktadır. Bayrakları farklıdır. Kantonların altında komünler (belediye) yer almakta böylece komün, kanton ve federal devletten oluşan üç kademeli konfederasyon tipi bir yönetim mekanizması teşekkül etmektedir. Devlet güvenliği, dış politika gibi ülkenin tamamını ilgilendiren üst düzey konular Konfederasyon seviyesinde ele alınmaktadır. Konfederasyon, bağımsız kuruluşlar ve kurumlar tarafından, egemenliklerini muhafaza etmek şartıyla, ortak ve sınırlı menfaatlerini sağlamak maksadıyla, bir antlaşma ile kurulan topluluktur.
Yasama organı 200 sandalyeli ulusal meclis ve 46 sandalyeli kantonlar meclisinden oluşan çift kanatlı parlamentodur. Bir yasanın kabulü için her iki meclisin onaylaması gerekir.
Yürütme organı olarak görev yapan yedi üyeli federal konsey, ulusal seçimlerden sonra parlamento içinden seçilmektedir. Devlet başkanı hüviyetindeki konfederasyon başkanı da her bir yıl için parlamento üyeleri arasından seçilmektedir.
İsviçre dış politikada 1515 yılından bu yana “tarafsızlık” ilkesiyle hareket etmektedir. Birleşmiş Milletlere 2002 yılında katılmıştır. Bu tarafsızlık ilkesi nedeniyle dünya üzerindeki uluslararası pek çok kuruluşun merkezi İsviçre’de yer almaktadır. (İsviçre-İNSAMER)
İsviçre’deki belediyelerin yaklaşık %85’nin nüfusu 5000’in altındadır (Ladner,2003:2)
Avusturya Sınırından Geri Çevrilme
ETH’da kalışımızı uzatmak için gerekli girişimlerde bulunduk fakat en fazla bir ay uzattırabildik. Süre dolduğunda geri dönüş hazırlıklarımız başladı. Böylece bir eylül 1981ile otuz bir Mart 1982 tarihleri arasında Zürih şehrindeki ETH da bilimsel çalışmalarda bulunmuş oldum. Nisan ayı başında Zürih’ten İstanbul’a tren biletimizi aldık. Bir gün öncesinden hocalarım ile vedalaştık. Kendilerine bana ve eşime gösterdikleri yakınlık için çok teşekkür ettim. Onlar da bize başarı dilekleri ile birlikte iyi yolculuk temennisinde bulundular.
İstanbul treni akşam saatinde hareket etti. Yolculuğumuz Avusturya sınırına kadar iyi gitti. Fakat sınır geçişinde pasaport kontrolü yapılırken görevli memur, geçiş izniniz yok bundan dolayı Avusturya’dan geçemeyeceğimizi söyledi. Biz çok şaşırdık. Zürih ETH’da araştırma yaptığımı ve şimdi geriye Türkiye’ye dönmekte olduğumuzu söyledim. Fakat ne dediysek dinlemedi ve trenden inmemizi söyledi. Bunun üzerine eşimle birlikte çaresiz trenden inip Zürih yönüne giden başka bir trenle tekrar Zürih’e geldik. Fakat moralimiz çok bozuldu.