Evsel Atıkların Toplanması
Günümüzde tüketim malzemeleri hızla artmakta ve çeşitlenmektedir. Belli bir süre sonra bu tüketim malzemeleri kağıt, metal, plastik, cam vs. gibi maddeler olarak evden çıkarılması gerekmektedir. Ancak bu atıkların hepsi birlikte çöpe gittiğinde nitelikleri önemli ölçüde bozulmakta ve geri dönüşümlerindeki verimlilikleri azalmaktadır.
Evsel atıklara çöp gözü ile değil maden ocağı gözü ile bakılmalıdır. Çünkü Evsel atıklar geri dönüşüm merkezlerinde işlenerek ilk elde edildiğinden çok daha az masrafla tekrar kullanılabilir malzemeler elde edilmektedir. Ayrıca geri dönüşüm yolu ile doğal kaynaklarımız korunur, enerji tasarrufu sağlanır, atık miktarı azalır, ekonomiye katkı sağlanır.
Geri dönüşümün yararları olarak kağıt incelendiğinde karşımıza şu istatistiki bilgiler çıkmaktadır; Avrupa kıtası kağıt üretiminin % 65'ni atık kağıtlardan elde etmektedir. 1 ton kağıt üretimi için yaklaşık 3 m3 ağaca ihtiyaç olduğu düşünüldüğünde Avrupa kıtasının ormanlarını ve çevresini nasıl koruduğunu gözümüzde canlandırabiliriz. Olaya çevre etkileri yönünden yaklaşıldığında ise geri dönüşüm kağıtlarından elde edilen kağıt için kullanılacak su miktarı, ağaçlardan elde edilecek kağıt için gereken su miktarından göre %60 oranında daha az olmaktadır. Enerji miktarı ise %40 oranında azalmaktadır.
Geri dönüşüm sayesinde ayrıca hava kirliliğinde %74, su kirliliğinde %35 oranında azalma görülmektedir. Buna ek olarak atıkların bertaraf etme sorunu ortadan kalkarak geri dönüşüm için kullanılan her ton kağıdın en az 30000 litre su tasarrufu ve 3000-4000 kwh enerji tasarrufu sağladığı görülmüştür. Geri dönüşüm aslında ekonomi için de canlanma demek olabiliyor. Zira bu yerel endüstrinin gelişmesi ve yeni iş olanaklarının da oluşması demek oluyor.
Kağıt üretiminin geri dönüştürülerek yapıldığı ortamlarda enerji tüketiminin yüzde 28 ile 70 arasında azaldığı ve her ton geri dönüştürülmüş kağıdın 4 varil petrol tasarrufu yaptığı belirlenmiştir.
İyi organize edilmiş bir toplama sistemi belediyelerin katı atık toplama yüklerini hafifleteceği gibi, çöplüklerde bertaraf edilmesi işlemini de önleyecektir. Ayrıca, üretimin atık kağıt kullanılarak yapılması halinde imalat için gerekli olan su ve kimyevi maddelerin daha az kullanılacak olması Çevre Korunması açısından son derece önemlidir.
İstatistikler incelenirse, atık kağıt kullanılmaması halinde; Türkiye'de günde 175 hektar, Dünya'da ise her dakikada 110 bin hektar orman yok olmakta. Bunun getireceği doğa tahribatı ve ekolojik dengeye verdiği zarar ise hiçbir ekonomik bedelle ödenmeyecek kadar ağırdır.
(http://hurdacam.net/Faaliyetler/159-kagit-atiklar-ve-geri-onusum.aspx).
Ayni düşünceler diğer atıklar (plastik, cam, metal) içinde geçerlidir.
Organik atıklar ( sebze meyve ve gıda maddesi atıkları) kompostlama yöntemiyle geri dönüştürülebilir. Kompost; tarımda, tıpkı hayvan gübresi gibi zemini iyileştirmek için bahçelerde, spor alanlarında ve parklarda kullanılır.
İşte yukarıda sözü edilen kazanımların elde edilmesi, evlerde ortaya çıkan atıkların cinslerine göre (kağıt, plastik, cam, metal) ayrı ayrı biriktirilmesi ve o şekilde teslim edilmesine bağlıdır. Evsel atıkların ekonomiye katkı sağlaması, yurttaş ve belediyenin işbirliği ile mümkündür.
Belediye çöp toplama konusunda yurttaşları bilinçlendirerek, çöplerin birbirinden ayrışmış olarak çöp toplama istasyonlarına gelmesini sağlamalı ve daha sonra bunların geri dönüşüm merkezlerine iletilmesini denetlemelidir.
Kullanılmış piller çevreye rasgele atıldığında sağlığa zararlı hale gelmektedir. Gördes için tek bir toplama istasyonu kurulabilir. Vatandaşlar evde biriktirdiği atık pilleri bu istasyona getirip bırakabilir.
Yukarıda belirtilen nedenlerden dolayı atıkların toplanması işi, yerel yöneticilerin önem vermesi gereken işlerden en önemlisi olmaktadır. Bunun için belediye ilan yolu ile evlerde biriken kağıt, metal, plastik, cam atıklarının ayrı ayrı poşetlerde toplanmasını ve ona göre teslim edilmesini duyurmalıdır.
Hatta işi kolaylaştırmak için belediye her mahallede bir çöp toplama istasyonu kurabilir. Vatandaş evde biriktirdiği atıkları cinslerine göre bu istasyona getirip bırakabilir. Böylece Gördes ilçemiz daha temiz, ekonomiye katkı veren çevresinde örnek alınabilecek bir yerleşim birimi olur kanaatindeyim. Her şey temiz ve yaşanabilir Gördes için.