Gördes'e Sakin Şehir Olmak Yakışır-3
Değerli okurlarım, 'Gördes'e Sakin Şehir Olmak Yakışır' başlıklı yazı dizisinin 3. nü yazmaktayım. Sakin şehir olmak için Türkiye Sakin Şehir Koordinatörlüğü'ne başvuru yapılması gerekmektedir. Başvuru dosyasında, kriterler hakkında gerçekleştirilen faaliyetler belgelenmelidir. Belediyenin yaptığı yazışmalar, meclis kararları, alınan raporlar, düzenlenen toplantı tutanakları, veya fotoğrafları ek belge olarak ayrıca sunulmalıdır. Bu başvuru maddesini yazmamın sebebi, Sakin şehir olmanın ciddi bir hazırlık gerektirdiğini vurgulamak içindir. Geçen ki yazımda 'Çevre Politikaları' ile ilgili maddeleri yazmıştım. Bu yazımda 'Alt Yapı Politikaları' ile ilgili maddelere değinilecektir.
Bu başlık altında ele alınan konular; Bisiklet yolları, bisiklet park yerleri, dik yokuşlarda yürüyen merdivenler, yapılan projelerde engellilerin dikkate alınması, hamile kadınlar için özel park yeri ayrılması, Tarihi kent merkezinde havayı kirletmeyen araçlarla mal dağıtımının sağlanması,.. ,gibi maddelerdir. Bu maddeler aşağıda sıralanmıştır.
2. Alt Yapı Politikaları
2.1. Kamu binalarına bağlı verimli bisiklet yolları
2.2. Mevcut bisiklet yollarının araç yollarıyla kilometre üzerinden karşılaştırılması *
2.3. Metro ve otobüs durakları gibi aktarma merkezlerinde bisiklet park yerleri
2.4. Özel taşıt kullanımına alternatif olarak eko ulaşım planlanması 1 *
2.5. Engellilere yönelik mimari engellerin kaldırılması *
2.6. Aile hayatı ve hamile kadınlar için girişimler 2 *
2.7. Sağlık hizmetlerine onaylanmış ulaşılabilirlik
2.8. Kent merkezlerinde malların sürdürülebilir dağıtımı 3
2.9. Şehir dışında çalışan şehir sakinlerinin oranı *
1 Elektrikli otobüs, dik yokuşlarda yürüyen merdivenler vb.
2 Kent merkezlerinde ve/veya hastanelerde hamileler için özel park yeri ayrılması gibi
3 Tarihi kent merkezlerinde mal dağıtımı için havayı kirleten araçlar yerine elektrikli veya motorsuz taşıtlar gibi kirlilik yaratmayan taşıtların tercih edilmesi
Hemen aklıma geliveren bir proje; havuzlu Çarşıdan eski ortaokula doğru çıkan çıkan yokuşa bir yürüyen merdiven yapılsa insanlarımız, özellikle yaşlılarımız ne kadar sevinir değil mi?
Sayın okurlarım bu haftaki yazımı, Milan Kundera'nın sakinliğin (yavaşlık) erdemi hakkındaki yorumu ile bitirmek istiyorum.
Yavaşlığın düzeyi anının yoğunluğuyla doğru orantılıdır; hızın düzeyi unutmanın yoğunluğuyla doğru orantılıdır. Yavaşlık ile anımsama, hız ile unutma arasında gizli bir ilişki vardır. Bir şey anımsamak isteyen kimse yürüyüşünü yavaşlatır. Buna karşılık, az önce yaşadığı kötü bir olayı unutmaya çalışan insan elinde olmadan yürüyüşünü hızlandırır. MILAN KUNDERA
Hepinize mutlu bir hafta diliyorum. Kalın sağlıcakla.