Gördes'e Sakin Şehir Olmak Yakışır-7
Sayın okurlarım bu haftaki 'Sakin Şehir ' ile ilgili konu 'Sosyal Uyum' dur. Eğer bir şehir 'Sakin Şehir' ünvanı almak istiyorsa, yerel ve İdari yönetim, şehirde yaşayan bütün etnik kimliklere ve aidiyetlere eşit uzaklıkta olduğunu belgelemek zorundadır. Eğer bir şehirde azınlık olarak yaşayan bir grup farklı endişe ve korkularla belli bir bölgede kümeleniyorsa, o şehir 'Sakin Şehir' ünvanı almak için yapılan değerlendirmede bu hususta düşük puan alır. Yani insanlar hangi kimliğe sahip olursa olsun şehrin istediği bölgesinde yer yurt sahibi olabilmelidir. Bunu başka sözlerle ifade edecek olursak farklı etnik kökene sahip vatandaşlar şehrin her bölgesine homojen olarak yayılabilmelidir.
İşe alımlarda kişinin kimliği değil, yetenekleri ön planda tutulmalıdır.
Ayrıca engelli kişilerin üstesinden gelebilecekleri işler için çalıştırılmaları ve istihdam edilmeleri önem taşımaktadır. Çocuk sahibi anne ve babaların, ekonomiye katkılarını daha verimli kılmak için, kreş açılması özendirilmelidir. Böylece, yavrusu emin ellerde olan anne ve babalar işlerinde daha başarılı olur ve bundan ülke ekonomisi kazançlı çıkar.
Şehirde farklı kültürden, etnik kökenden gruplar varsa bunlar kendi geleneksel kültürlerini ve ananelerini koruyarak, o şehirde iş ve meslek edinip çalışabilmeleri yine 'Sakin Şehir ' olma özelliklerindendir. Bu olguya farklı kültürlerin entegrasyonu denmektedir.
Sayın okurlarım yukarıdan beri değindiğim maddeler, sakin şehir olabilmek için yerine getirilmesi gereken 6. kategori ' Sosyal Uyum ' kriterlerden bazılarıdır. Bu kriterlerin tamamı aşağıda görülmektedir.
6. SOSYAL UYUM
6.1. Azınlıklara yönelik ayrımcılığa karşı çalışmalar
6.2. Farklı etnik kökene sahip insanların aynı mahallede yaşaması 22
6.3. Engelli kişilerin entegrasyonu
6.4. Çocuk bakımının desteklenmesi
6.5. Genç neslin istihdam durumu
6.6. Yoksulluk
6.7. Toplumsal ortaklıklar/sivil toplum kuruluşların mevcudiyeti
6.8. Farklı kültürlerin entegrasyonu
6.9. Politikaya katılım
6.10. Belediyenin kamu konut yatırımı
6.11. Gençlik faaliyetlerinin yürütüldüğü bir alanların ve bir gençlik merkezinin mevcudiyeti
22 Azınlıkların veya farklı etnisiteye sahip kesimlerin yaşadıkları mahallelerde yaşayan insanların yerleşim yoğunluğu değerlendiriliyor. Örneğin şehrin 'normal' bir mahallesinde kilometrekare başına 100 kişi düşerken şehrin 'etnik' mahallesinde 300 kişi düşmesi, yerel yönetimin entegrasyon konusunda başarısız olduğu anlamına geliyor ve aday kentin bu kriterden düşük puan almasına neden oluyor.
Bir gün, Gördes'in sakin şehir unvanını aldığını hep birlikte görmemiz dileği ile hoşça kalın.