Gördes'e Sakin Şehir Olmak Yakışır-8
Bir yerleşim biriminin ' Sakin Şehir ' olabilmesi için yerel Slow Food birlikteliğinin kurulması gerekir. Örneğin 'Slow Food Gördes' gibi. Peki bu kuruluş ne yapar? Bu kuruluş Gördes ve civarında unutulmaya yüz tutmuş atalarımızın yaptığı yemeklerin bir listesini oluşturup bunların kayıt altına alınmasını ve gelecek kuşaklara aktarılmasının zeminini oluşturur.
Yani yerel yemeklerin nasıl yapıldığını anlatan bir kitap hazırlar*. Yerel sebze ve meyvelerin sağlıklı bir şekilde üretilmesini sağlayacak tohum birlikteliği oluşturur. Başka yerel yemek örgütleri ile iletişim haline geçerek yemek toplantıları yapıp bilgi alışverişinde bulunulmasını sağlar. Mükemmel gıdaların üreticilerini ve tüketicilerini bir araya getiren organizasyonları düzenler. vb. bunun gibi vazifeler yapar. Bu yemek kuruluşunun uluslararası adı ' Convivium ' dur. Örnek : Slow Food Trakya Convivium = Trakya yavaş yemek birliği. Bu birliğin lideri, Kırklareli Üniversitesi Pınarhisar Meslek Yüksek Okulu Öğretim Görevlisi Ali Çakır'dır.
Bir çin ata sözü der ki,' üç dört ay sonrasını düşünüyorsanız sebze yetiştirin, on yıl sonrasını düşünüyorsanız meyve yetiştirin, yüz yıl sonrasını düşünüyorsanız insan yetiştirin'. Bu ata sözü bize gelecek için kısa ve uzun vadeli bir plan yapma gerekliliğini vurgulamaktadır. Toplumlar da kendi geleceklerini güvence altına almak için kısa vadeli plan yapmanın yanında uzun vadeli zaman gerektiren gençlerinin eğitim işlerine önem vermek zorundadırlar. Aksi takdirde diğer uluslardan geri kalırlar ve onlara muhtaç duruma düşerler. Öyle görülüyor ki eğitim, hem kişinin kendi geleceği hem de ülke geleceği için olmazsa olmazdır.
Eğitimin ham maddesi çocuklarımızdır. Bunların çok iyi yetişmeleri gerekmektedir. Yetişmeden maksat, fiziksel olarak büyüyüp serpilmeleri yanı sıra, Türkçe, matematik, fizik, kimya, yabancı dil, bilgisayar gibi temel konularda donanımlı olmalarıdır. Bütün bunların olabilmesi için çocuğun derse karnı aç olarak girmemesi gerekir. Anlatılan derslerin özümsenmesi için, çocuğun dikkatinin anlatılan konu üzerinde odaklanması gerekmektedir. Karnı aç bir çocuğun, kendini derse ne derece verebileceğini okurun takdirine bırakıyorum.
Eğitimin temel şartı önce beslenmedir. Peki beslenme nasıl olmalıdır? Bisküvi, çikolata, cips, .. gibi hazır gıdalarla öğün geçiştirilirse öğrenci hem sağlıksız beslenmiş hem de ekonomik olmayan bir yol izlemiş olur. Bunun yerine yerel sebze ve meyvelerden yararlanarak yapılan geleneksel yöresel yemeklerle çocuklarımız beslenirlerse derslerde daha başarılı olacaklardır. Yeri gelmişken burada anne ve babalara tavsiyem, çocuklarını elden geldiğince abur, cubur yiyeceklerden uzak tutup kendi yaptıkları yemekleri çocuklarına yedirmeleridir.
İşte burada ' Slow Food Gördes Convivium '= 'Yavaş Yemek Gördes Birliği' ile belediye yönetimi işbirliği yaparak okullarda tat ve beslenme eğitimleri düzenleyip, önce halkımızın ve öğrencilerimizin beslenme konusunda bilinçlenmesini sağlamaları gerekmektedir. Daha sonra okullarda ve bakım evlerinde yerel sebzelerden yapılan geleneksel ata yadigarı yemekler yapılarak bu yemeklerin yenmesini ve bu eylemin sürdürülebilir olmasını sağlamaları gerekir.
Ayrıca diğer yavaş yemek birlikleri ile iş birliği yaparak ' yavaş yemek ' kültürünün gelişmesi ve yaygınlaşması için çalışırlar.
* Seferihisar Belediyesi, Şehirde yaşayan yetmiş beş yaş üzerindeki vatandaşlar ile bir toplantı yaparak eskiden bölgede yapılan yemeklerin bir listesini oluşturmuş ve daha sonra bunların nasıl yapıldığına dair bir kitap hazırlayarak yerel yemeklerini kayıt altına almışlardır.
Sayın okurlarım yukarıdan beri, bir şehrin 'Sakin şehir' ünvanını alabilmesi için gerekli olan 7. Kategori olan 'ORTAKLIKLAR' kriterlerinden bazıları üzerinde durdum. Bu kriterlerin tamamı aşağıdaki gibidir.
7. ORTAKLIKLAR
7.1. Slow food aktiviteleri ve kampanyaları için destek
7.2. Doğal ve geleneksel yiyecekleri Slowfood veya diğer kurumlar ile desteklemek
7.3. Eşleştirme projelerini desteklemek ve gelişmekte olan ülkelerin Cittaslow ve Slowfood felsefelerinin yayılmasını da sağlayacak şekilde gelişmeleri için işbirliği yapmak
Sayın okurlarım böylece 'Sakin şehir' olma kriterlerinin tamamı verilmiş oldu. Tüm bu açıklamalardan sonra şunu söyleyebilirim ki Sakin Şehir ünvanı almak çaba ve gayret gerektirmektedir. Bunun en başta destekleyeni Belediye olmak zorundadır. Ancak bu yeterli değildir. Esnafın ve halkın da bu konuda istekli olması zorunludur. Nihayetinde istenen şey daha yaşanabilir, daha temiz, daha sağlıklı bir Gördes olmaktadır. Bu şekilde bir Gördes'i kim istemez.
Bir gün, Gördes'in sakin şehir ünvanını aldığını hep birlikte görmemiz dileği ile, hoşça kalın.