Sonrasını Bekleme Şimdi Bırak

Dr.Erman Taha Kalelioğlu ermankalelioglu@gmail.com

Dünyada her yıl 7 milyon, ülkemizde ise 150 bin insan her yıl sigaraya bağlı nedenlerle hayatını kaybediyor. Giderek artan tütün kullanımının yol açtığı hastalıklar hem sizi hem de sevdiklerinizi bir bir yaşamdan koparırken artık bahanelere sığınmaktan vazgeçip sigarayı bir an önce bırakmanın zamanı gelmedi mi?
Düzenli tütün kullanan kişilerin sadece kendilerinde değil pasif içici dediğimiz sigara dumanına maruz kalan yakınlarında da diş çürükleri, diş eti enfeksiyonları, sağlıksız ve renksiz bir cilt, kolesterol ve tansiyon yüksekliği, diyabet benzeri sağlık sorunlarından akciğer, burun-boğaz-dudak-yemek borusu, mesane ve pankreas kanserleri, KOAH, kalp krizi, felç-inme, beyin kanamaları gibi çok sayıda ve ölümcül olabilecek durumlar görülür.
Sigarayı bırakmak için geç olduğunu düşünüyorsanız unutmayın ki zararın neresinden dönülse kardır. Sigarayı bırakan bir kişide 20 dakika sonra tansiyon ve nabız, 8 saat sonra ise kandaki oksijen düzeyi normale döner, hastaların çoğunluğu 2-3 gün sonra daha iyi tat ve koku aldıklarını, birkaç hafta sonra ise eski enerjilerine tekrar kavuştuklarını ifade ederler. Eğer sigarayı bırakalı 1 yılı geçmişse öksürük ve tıkanmalarınız azalır 10 yıla yaklaşmış ise kalp krizi geçirme ve akciğer kanserine yakalanma ihtimaliniz belirgin olarak azalır. 
Ülkemizde sigara kaynaklı ölümler hızla artarken vatandaşlarımızın sağlığının en büyük düşmanlarından olan sigaraya karşı olan savaşımız da aynı kararlılıkla sürmektedir, sigarayı bırakma konusunda desteğe ihtiyacınız olduğunu düşünüyorsanız günümüzde sigarayı bırakmak için başvurabileceğiniz çok sayıda kişi, kurum ve telefon hattı bulunmaktadır bunlardan bazıları:
    Alo 171 Sigara Bırakma Danışma Hattı
    115 YEDAM (Yeşilay Danışmanlık Merkezleri)
    Hastanelerdeki Sigara poliklinikleri
    Aile Hekiminiz
    Toplum Sağlığı Merkezleridir
…Unutmayın ki sigarayı bırakmak için hala geç değil!