Bisiklet Yolları
Bisiklet kullanımının en yüksek olduğu ülkelerden biri de Uzakdoğu ülkelerinden Japonya’dır. 1989 yılında yapmış olduğum iki buçuk aylık gezimde her yaştan insanın her gün bisiklet kullanmakta olduğunu görmüştüm. Metro ve otobüs duraklarının yakınında ülkemizdeki otoparklar gibi bisiklet park yerleri bulunması beni hayrete düşürmüştü. Ve trafikte öncelik sırası bisikletli, yaya, en son araç sürücülerindeydi. Kendilerine ayrılmış olan özel yollarında yaşlısı, genci, öğretmeni, öğrencisi bisikletleriyle yolculuk yapıyorlardı.
11-13 Kasım tarihleri arasında Çeşme Alaçatı’dan gelen Salı Bisikletçileri grubu Gördes’te konakladılar. Gördes ve çevresini bisikletleriyle gezdiler. Çarşılarımızdan alışverişlerini yaptılar. Bu tür turlar artabilir. Gördes’in yolları bisiklet kullananlar için iyi ama ciddi bir düzenleme yapılması gerekiyor. Şu günlerde düzenleme yapmanın tam zamanı olduğunu görüyoruz. Bizler Gördesliler olarak sadece özel günlerle yetinmeyelim. Sağlıklı yaşam için önemli olan, bisiklet kullanımını özendirelim. Yollarımızı bisiklet sürücülerinin kullanımına uygun hale getirelim. Millet bahçesinin bisiklet yolunu, Şehit Makbule Hanım Meydanına kadar devam ettirilmesi yerinde olur.
Yaklaşık bir yıl önceydi dernek olarak bu konuda yazdığımız dilekçemizi yetkililere teslim etmiştik. Umarım dikkate alınmıştır.
Bisiklet kullanımı yaygınlaştığı takdirde şehir içi trafik yoğunluğu azalacaktır. Evlerinden okullarına gitmek isteyen öğrenciler bisiklet kullanıyor. Öğle yemeği saati gelince yine aynı şekilde. Caddelerimiz yollarımız bisikletli öğrencilerin geliş gidişlerine sahne oluyor. Çocukların özgürce hareket etmeleri kendi bisikletleriyle okullarına gidip gelmeleri ebeveynlerin de işini de kolaylaştırır. Fakat yollar tehlikelerle dolu, çocuklar bunun farkında değiller. Bir an önce bisiklet yolu uygulamasının hayata geçirilmesi gerekiyor. Ülkemizin birçok ilinde ve ilçelerinde örnekleri var. Araç yollarına paralel bisiklet yolları yapılmış.
Bisiklet özellikle kısa mesafelerde kesinlikle tercih edilmesi gereken bir ulaşım aracıdır. Hem herhangi bir yakıt masrafı gerektirmemesi hem de otomobile göre çok daha uygun fiyatlara sahip olunabiliyor.
Çeşme Alaçatı’dan gelen grupta seksenli yaşlarda olanlar da vardı. Gerçekten takdir edilecek bir durum. Türkiye’nin dört bir köşesinde sağlıklı olmaya, doğayı korumaya duyarlı insanların sayısı her geçen gün artmakta.
Ben iki tekerlekli bisiklet kullanmayı ne kadar uğraştımsa öğrenemedim, Demek ki bu tür beceriler çocuklukta kazanılıyor. Ama pes etmedim, sonunda üç tekerlekli bisikletimle uzun yıllar çarşı pazar alışverişimi yaptım. Sağlık için, doğa için pedal çevirdim. 2016 yılının temmuz ayında İstanbul’dan Gördes’e taşınırken bir komşuma hediye etmiştim. Bu günlerde yeni bir üç tekerlekli bisiklet almaya karar verdim.
Millet Bahçesi ile Şehit Makbule Meydanını bisiklet yollarıyla birleştirelim, birbirine bağlayalım. Eşlerimiz, çocuklarımız ve torunlarımız ile bisiklet grupları oluşturalım. Doğa için sağlıklı yaşam için Yeşil Gördes’imizin daha yeşil olması için pedal çevirelim.