Turizm Yazıları-9

Emine ATAMAN KOÇ 52emineataman@gmail.com

Değerli okuyucularım, geçtiğimiz son altı yıl içinde Gördes'imizde neler değişmiş. Bugünkü yazımı bu konuya ayırmak istiyorum.
Belediye şehir içi toplu taşımayı pazartesi günlerine özel belirli saatlerde bir araç tahsis ederek çözüm üretmiş.  Toplu taşımanın daha ciddi olarak ele alınması kanısındayım.  
Geçtiğimiz günlerde Gördes-Hanya hattında Büyükşehir Belediyesi tarafından toplu taşımanın başlatıldığı haberini gazetemizde okudum. Çok olumlu bulduğum bu gelişme diğer köylere örnek teşkil etmesini temenni ediyorum. Değerli okuyucularım, Gördes için çakılan bir çivi bile beni mutlu etmeye yetiyor.  
Otobüsün seyir hattı, hastane, otogar, çarşı, üniversite, Atatürk mah, spor salonu, sağlık ocağı, uzun çam mahallesi, sağlık meslek lisesi yani kasabanın en uzak köşelerine kadar gitmeli. Sabah 06'da başlayıp gece saat 24.00'de kadar devam etmelidir.
Şehir içi veya yakın köylerde 5-10-30 dakikalık yolculuklar için diğer büyük şehirlerde kullanılan büyük otobüsler tercih edilmeli. Toplu taşımada kullanılan araçların türü de önemlidir. Şehir içi otobüslerin kapıları geniş, merdivenleri alçak, koltuk sayısı büyüklüğüne oranla az, ara boşlukları geniştir. Yaşlılar, çocuklar, hamileler, ellerinde eşyalarıyla kolayca binip- inebilmeli. Ve bütün vatandaşlarımızın ulaşım sorununu kökünden çözülebilsin.
Toplu taşımanın eksikliğinden dolayı vatandaşlarımız yıllardır büyük sıkıntı içindeler. Gördes'e her gittiğimde gerçekten ne yapacağımı bilemiyor. Bu durum karşısında şaşkınlık içinde kalıyorum.
Hastaneye, çarşıya, sağlık ocağına gitmek istesem ne yaparım? Köy değil ki yürüyerek gideyim. Sağlık ocağı desen, kasabanın bir ucunda, hastane başka bir uçta yaya gitmek olanaksız.  Köylerden gelenlerin de hali daha da perişan, her yere yürüyerek gitmek zorundalar. Ellerinde çantaları sırtlarında heybeleri yanlarında çocukları hastaneye, sağlık ocağına, eczaneye güçleri yettiğince yürümekten başka çareleri yok. Ayrıca, çarşılar, sokaklar park yeri olmuş yürüyecek yer yok.
Bir şehrin gelişmesinden temel koşullar vardır. Genel sıralama şöyle yapılır.
1- Ulaşım 
2-Konaklama
Şehir içi ulaşım sorunu çözümlendiğinde Gördesliler ne kazanacaklar?  Çalışanlar öğle yemeklerini çarşı lokantalarında yiyecekler. Öğrenciler boş saatlerini şehir merkezinde geçirecekler. Buraya gelen müşterilere göre esnaflar yeni düzenlemelere girişecekler. Halkımız dışardan gelenlerle dostluklar kuracak. Böylece Gördesliler kendi kültürlerini tanıtma fırsatı bulacaklardır.  
Belediyemizle el ele vererek daha fazla zaman kaybetmeden havuzlu çarşısının düzenlemesini yapmalıyız. İlk atılımı buradan başlatmalıyız. Ancak bir noktaya dikkat çekmek istiyorum. Çevre düzenlemesine çok önem vermeli ve kullanılan malzemelerin tamamı yöresel olmalı. Esnafımız artık plastik sandalye kullanmaktan vazgeçmeli.    
Konaklama sorunumuz da en az ulaşım kadar önemli. Öğretmen evinin olmaması büyük eksikliktir. Otelin eski, oda sayısının yetersiz olduğu herkes tarafından biliniyor. Peki, Gördes'e gelenler nerede konaklayacaklar? Bir turist rehberi olarak bu beni çok düşündürür. Turist grubumla Gördes'e gidersem nerede konaklama yapılır? Nerede yemek yenilir?
Bir öğrenci, öğrenim göreceği şehri daha ilk gün internet üzerinden görüyor. Nasıl bir yerde okuyacağını öğrenebiliyor. Öğretmen evleri o şehre ilk gelen kişi ve aileler için en emniyetli konaklama yerleridir. Hatta öğrencilerin kayıt yaptırmasında büyük etkisi olduğu bilinir.
 Ulaşım ve konaklanma konusuna gelecek yazımda devam edeceğim.
Sağlıcakla kalın değerli okurlarım.