Komşuluk Üzerine

Fatma VURAL fvur.69@gmail.com

Biz toplum olarak çevremizdeki insanlarla iletişim ve etkileşim halinde olmayı çok severiz. Özellikle de komşularımızla hemen hemen her gün karşılarız. “Allah iyi komşu versin.” dileği, kötü komşuları olanlar için ne önemli bir duadır.  İyi bir komşun varsa çok şanslısın demektir.
Ben kendimi şanslılardan sayıyorum. Çünkü iyi komşularım olduğunu düşünüyorum. Bugün hasta olsam kesinlikle komşularım iyileşmem için ellerinden geleni mutlaka yaparlar. Bu durum karşılıklı. Zaten karşılıklı olmalı. Komşular her zaman birbirine ihtiyaç duyabilir. Eee ne demişler: “Komşu komşunun külüne muhtaçtır.” 
Birkaç yıl önce okula giderken bir anda kendimi yerde bulmuştum. Yani düşmüştüm. Hâlâ nedenini hatırlamıyorum. Hastaneye acile geldiğimde kolumun kırıldığını, ameliyata gireceğimi öğrendiğim zaman yanıma ailemden önce ilk koşanlar komşularımdı. Ailem uzakta olduğu için onlar gelinceye kadar komşularım yetişmişti. Bugün ise eve girmeden önce alışveriş yapmıştım. Alışveriş sonrası para üstünü nedense elimde tuttum. Cüzdanıma koymaya üşendim. Nasılsa eve girmeden önce merdivenlerde parayı düşürmüşüm. Ayakkabılarımı çıkarırken karşı komşum kapısı tıklandı sanıp kapıyı açtı. Kısa, ayaküstü bir sohbet ettikten sonra içeri girdim. Aradan beş dakika geçti geçmedi kapım çalındı. Komşum para düşürüp düşürmediğimi sordu. Elimdeki parayı arandım, bulamayınca düşürdüğümü söyledim. Düşürdüğüm parayı aldım. Ve mutlu oldum. Çok şanslıyım, dedim içimden.
Günümüzde komşuluk ilişkilerine maalesef yeteri kadar önem verilmiyor. Çok büyük apartmanlarda oturanlar komşularını tanımıyorlar, tanımak istemiyorlar, iletişim kurmuyorlar. Küçük bir selamı bile esirgiyorlar birbirlerinden. O yüzden arayanı soranı olmadığı için bir hafta önce evinde ölmüş, komşunun hatta kimsenin haberi olmayan, kokudan şüphelenerek ölen komşular ortaya çıkıyor son zamanlarda. Aslında ne acı… Tabii ki böyle olmamalı. Bizim gelenek ve göreneklerimizde komşunun durumu gözetilir. Komşusu aç iken kendisi tok yatan bizden değildir, sözünü hepimiz duymuşuzdur. Bu nedenle komşumuzla olan bağı koparmamalı, ihtiyaçları olduğu zaman elimizden geldiğince onlara yardım etmeliyiz. Komşularımızı aileden biri olarak görüp iyi günlerimizi ve acılı günlerimizi paylaşmalı ve birbirimize destek olmalıyız.
Dinimiz de komşuluğa çok önem vermiş hatta akrabalıktan bile daha öte tutmuştur. Bu nedenle komşuluk hakkı, en önemli ve dikkat edilmesi gereken haklardan biridir. Bir insanın komşusu iyi olursa insan mutlu olur, kötüyse huzursuz olur, mutsuz olur hatta hayatı zehir olur. Atalarımızın uzun tecrübeler sonucu söyledikleri gibi “Ev alma, komşu al.” sözü boşuna söylenmemiştir.