Manisa Kitap Fuarı

Fatma VURAL fvur.69@gmail.com

Bir şehrin zenginliği ne, diye sorsalar bana hiç düşünmeden sanatsal etkinliklerini ilk sıraya koyarım. Yani şehir tiyatrosu var mı, tiyatro grupları şehri ziyaret ediyor mu? Daha sonra ikinci sırada kitap fuarı derim. Tabii farklı alanlarda fuarlara yer verilebilir ama kitap fuarı olması farklı. Kitap fuarı olması demek o şehirde okuryazarın kayda değer biçimde olması demek, kitaba ilgi var demek.
Aslında şehrin zenginlikleri daha sıralanacak birçok özellik söylenebilir, işte müzeleri, kütüphanesi, insanların rahatlamak için gideceği doğal ortamlar vs. Ben bu yazımda Manisa Kitap Fuarı’ndan bahsetmek istiyorum. Manisa Kitap Fuarı yayınevi ve sahaf stantlarıyla, 20-29 Eylül tarihleri arasında Atatürk Kent Parkı'nda açıldı. İmza ve söyleşi programları var. Bu yıl 7. düzenlendi. Bana göre çok daha önceden düzenlenmeliydi. Neyse buna da şükür. Bu yıl seçilen yer çok isabetli olmuş. Kendi adıma çok beğendim. Yeşilliklerin içinde hazırlanmış stantlar. İnsanlar söyleşilere rahatlıkla katıldılar, ilgi gösterenlere oturacak yerler ayarlanmış.
Ben bugün bir söyleşiye katıldım: 2000’li yıllarda Koca Kafalar Televizyonu’nun yaratıcısı, animasyon yapımcısı ve karikatürist Varol Yaşaroğlu. Çok keyifli interaktif bir söyleşi gerçekleştirdi. Konuşması gerçekten ilgi çekiciydi.
Söyleşiden sonra kitap stantlarını gezdim. Her türlü kitap vardı: Romanlar, hikâyeler, kaynak kitapları, test kitapları, her tür çocuk kitapları, kırtasiye malzemeleri, resimler, tablolar… Ne ararsan var. Açıkçası çok güzeldi ve ilgilenenler de çoktu.  Hemen hemen bütün stantları gezdim. Son durağım GÖRDESLİ YAZARLAR sergiliği oldu. Gördesli yazarları görünce bir şehir iyi insan, donanımlı insan mutlaka yetiştirmeli, diye düşündüm. Gördes’in böyle bir güzelliği var. Aslında neredeyse hepsini ismen tanıyorum ama ilk defa yüz yüze görüşme imkânı burada oldu. Tabii daha önce tanıştıklarım vardı. Hepsi nezaket sahibi insanlar. Özellikle Emine Ataman Koç çok değerli bir çalışma hazırlamış, hayran kaldım. “Kıyafetlerin Diliyle Gördes Gelinleri” adlı kitabının üzerinde uzun süredir çalıştığından bahsetti. Çok güzel bir çalışma olmuş. Kendisini tebrik ettim. Çok içtendi. Eşi İbrahim Koç’a da yazdıklarınızı ilgiyle okuyorum, dedim. Ayşe İlker Hoca’mla ayaküstü kısa bir sohbet gerçekleştirdik. Ayşe İlker’in hikâyelerini ve günlüğünü daha önce okumuştum. Çok ince, akıcı bir dili var. Hüseyin Tunçay Hoca’nın yeni çıkan “Balkanlar” adlı kitabını imzalatarak aldım. Okuyacağım. Balkanlar en çok merak ettiğim yerlerden biri. Ayrıca fuarda Az Efe mahlaslı Necati Küçük Hoca ile de tanışma imkânı buldum. Onun kitaplarını da aldım, okuyacağım. Diğer Gördesli yazarlarla tanıştık, sohbet ettik. Hepsiyle görüştüğüm içim çok memnunum. Manisa Gördesliler Kültür ve Dayanışma Derneğine, Gördesli Yazarları imza günü için bir araya getirdiği için teşekkür ediyorum. Müdür yardımcımız Salih Okkalı’ya da buradan ayrıca teşekkür ediyorum. Beni Memleketlileri yazarlarla buluşturduğu için.
Günün sonunda okumak ve yazmak, bir şeyler üretmek gerçekten çok kıymetli. Bu kadar yazar kolay yetişmiyor. Kıymet bilmek lazım, diye düşünmeden edemedim.