Gördes Bir Şehrin Hikayesi
Eğitimci, gazeteci, yazar Ahmet İnce tarafından yazılan “Gördes, Bir Şehrin Hikâyesi” kitabı Haziran 2021’de Demirci’deki Kardeşler Matbaası’nda basılmış.
Bin adet basılan kitabın kapak tasarımını Serkan Temel, tertibi ise Cengizhan Erdem, Ali Taha İnce, Namık Kemal Erdem ve Hasan Kınık yapmış.
Çalışma kitabı ebadındaki eserin ön ve arka kapaklarında, Eski Gördes ile yazarın da içinde yer aldığı siyah beyaz fotoğraflar bulunuyor.
486 sayfalık kitabın başında, yazarın öz geçmişi var.
İnce, “SUNUŞ” bölümüne; veciz bir ifadeyle, “Bu kitap; bir şehre ömür ve emek vermiş insanların hikâyesini anlatıyor...” cümlesiyle başlıyor.
“Gördes’in son bir asırlık devrine ışık tutan... bu kitap ile şehrini ve insanını daha iyi tanıma imkânına kavuşacak...” gelecek kuşaklara “Gördes’in çocukları”nın bir hediyesi.
Otuz altı yıllık gazetecilik, yazarlık, diğergamlık, fedakârlık ve Gördes sevdasının mayaladığı bir muhabbet demeti... İnsan ömrünün en verimli otuz altı yılında biriken damlalar, o anki haliyle, o zamanın ruhuyla tarihe, irfana, gönül soframıza ve kültür coğrafyamıza takdim ediliyor.
Yazar bu bölümü, kitabın hazırlanmasında, basımında emeği geçen; Cengizhan Erdem, Namık Kemal Erdem, Serken Temel ve oğlu Ali Taha İnce’ye çok teşekkür edip, eşi Beray Hanımefendiye minnet duygularıyla bitiriyor.
Kitap altı bölümden oluşuyor.
İlk bölümü oluşturan “Gördes’ten Portreler”de, ilçemize renk ve şahsiyet katan, toplumumuzda derin izler bırakmış yirmi beş yüce gönüllü insanı tanıtan yazılara yer verilmiş.
Ahmet Hikmet Müftüoğlu’nun; “... Harap Gördes kasabası. Balçıktan karanlık, ocak dumanlarından sisli evleri. Melül ve sakin ahalisi... Kapısının eşiğine çömelmiş, yün eğiren soluk benizli ihtiyar kadınları. Halı tezgâhının önünde bir kaç kırık tahta iskemlenin üstüne oturmuş, başını önüne eğmiş bir 'Ayşe kız' ile iki küçük arkadaşı, halının erişleriyle argaçları arasında kınalı parmakçıkları titreyerek didiniyorlar ve en büyüğü:
Gece bir ses geldi derinden, derinden
Beni mi çağırdı Yemen çöllerinden? manisini Arabistan'da silah altındaki Mehmet'ini düşünerek yavaş yavaş fısıldarken kara gözlerinden üstüne bir damla yaş düşürdüğü şu sarı renkli dal, bu mahrumiyetin, bu kederin ateşiyle kıvrılarak ruhani bir şekil alıyor.” diyerek anlattığı Ayşe Kızla Vato’dan ayva kokulu Gördes halılarına, Şehit Makbule Hanım’dan, Hüseyni Baba’ya, kendisini bu güzel ilçeye vakfeden insanımızdan yılan hikâyesine dönen yolumuza, güvecimizden nikel madenine kadar farklı başlıklar 2. Bölümün “Gördes’e Not Düşülen Yazılar”ında anlatılmış.
13. yüzyılda Anadolu’da kurulan, iyilikseverlik, cömertlik, ahde vefa, çalışkanlık prensipleri üzerine inşa edilen Ahilik kurumunun, yaşadığımız dönemdeki temsilcileri sayabileceğimiz şahsiyetlerden bir kısmı “Gördes’in Kilometretaşları” bölümünde. Hepsi, ilçemizin toplum hayatına nüfuz etmiş otuz bir güzel insan... Okuduğunuzda toplum katmanlarında icra ettikleri misyonu daha iyi anlıyorsunuz.
Kültür unsurlarımız ve yaşadıklarımız, yakın zamana kadar yazılı değil sözlü anlatımlarla bizlere ulaştırıldı. Takdir edersiniz ki, bu anlatımlar zamanla ya değişikliğe uğradı, ya da bir bölümü unutulup gitti. “Gördes’in Yaşanmış Hikâyeleri” bölümünde, hayata mal olmuş kırk altı ibretlik olay kaleme alınarak tarihe kayıt düşülmüş. “Pazar Camisi Hatıraları”, “Gördes Kaymakamı Eşref”, “3 Emine’nin Hikâyesi”, “Başkan Hulusi’nin Üç Arzusu”, okurken gözlerinizin buğulanıp duygularınızın damla damla yaş olup akacağı, Olgun ile Sevinç’in “Bir Aşk Masalı” bu yazılardan...
Çocukluğumuzun dini bayramlarında gece yarılarına, özellikle Ramazan aylarında sahura kadar açık olan terzilerimiz vardı. Manifaturacılardan aldığımız kumaşlar mahir ellerde takım elbiseye dönüşür, marangozlarımız siyah beyaz televizyonlarımız için sehpa ve kabinlerin en güzelini yapmak için yarışır, büyük bir titizlikle imal edilen mis kokulu leblebiler çerez tabaklarımızı süsler, duvarlarında onlarca fotoğrafın olduğu, yapraklı takvimlerinin sıra sıra dizildiği, koyu muhabbetlerin demini aldığı berberlerimiz vardı. Zanaatının hakkını veren her biri mesleğinin piri on ustamız; kitabın 5. Bölümünde “Gördes’te Bir Devrin Ustaları” başlığı ile yer almış.
“Ben Manisa’nın Gördes ilçesinde 3,5 yıl dahiliye uzmanı olarak çalıştım. Diyebilirim ki hayatımın en güzel yılları orada geçti.
Siz Gördes’i bilir misiniz arkadaşlar? Orada hırsızlık olmaz. Yılda bir iki asayiş vakası yaşanır o kadar. Malınız, canınız, aileniz her daim emniyet altındadır. Yürekten severler, yürekten bağlanırlar. Samimiyetlerine ölçü olmaz. Orada can dostlarım var. Yıllar geçti onları hâlâ unutamıyorum.” (1)
Yukarıdaki samimi ifadelerin sahibi, 80’li yılların başında ilçemizde çalışmış bir hekim. Övdüğü ve gıpta ettiği değerlerle büyüdük, yaşadık, bu hamurla yoğrulduk...
“Artık demir almak günü gelmişse zamandan
Meçhule giden bir gemi kalkar bu limandan.
...
Bir çok gidenin her biri memnun ki yerinden,
Bir çok seneler geçti; dönen yok seferinden.” (2)
Kitabın son bölümü, yaşadığımız hüzün gezegeninde gök kubbede hoş sada bırakmış, acıları hâlâ unutulmayan insanlarımıza ayrılmış; Hüzün Yazıları!
Behzat Akçiçek, amcam Tarık Tunçay, Mustafa Susmaz ağabeyimizin kıymetli eşi Emine Abla, “istisnai bir kabiliyet” Abbas Ataman, Mustafam -Mustafa Hoşaf-, Necmi Kaya, Mehmet Sezgin ağabey, Ümmet Mıngır, Şevki Kösem, Ahmet Dedeler, güleç yüzlü iyilik timsali Gülümser İlker teyzemiz, diğer arkadaşlarımız, büyüklerimiz... Rahmet, şükran ve minnetle anıyoruz....Bizden evvel gidenlere selam olsun.
Arzum odur ki; öncelikle öğretmen ve öğrencilerimizin, her yaşta hemşehrimizin, ilçemizin tarihi, kültürü ve sosyal hayatının her yönüyle anlatıldığı bu fevkalâde eseri okuyup incelemesidir. Bir şehrin hafızası niteliğindeki kitap, uygun eğitim basamağındaki öğrencilerimize dönem ödevi, kitap incelemesi olarak verilebilir. Birbirimizle hediyeleşirken, güzel ilçemizin ruhunu ve şahsiyetini anlatan nadide eseri kullanabiliriz.
Başta yazar Ahmet İnce olmak üzere, emeği geçenlere, sohbetin tertip edilmesine vesile olan Manisa Gördesliler Kültür ve Dayanışma Derneği yönetim kuruluna, katılan misafirlerimize teşekkür ederiz.
Saygılarımla.
NOTLAR:
* Ahmet İnce’nin 20 Ekim 2023’te Yunusemre Belediyesi İrfan Meclisi’ndeki sohbetinde yaptığım kitap tanıtımı konuşmamdır.
1) Gördes Bir Şehrin Hikâyesi, Ahmet İnce, s. 444
2) Yahya Kemal Beyatlı, Sessiz Gemi