100 Yıl Önce Gördes
Fotoğraf, bir milletin tarihini, kültürünü gözler önüne seren en önemli unsurlardan biridir aslında. Fotoğrafa olan ilgimizden dolayı, eski fotoğraflar peşimizi bırakmıyor desem yalan söylemiş olmam. Buna algıda seçicilik de diyebiliriz aslında.
Sosyal medyada gezinirken, Gördes'imizin yetiştirmiş olduğu bir değer olan Yazar Ahmet Büke'nin Eski Gördes'in sembolü haline gelmiş olan bir evin fotoğrafını paylaştığını gördüm. Altına şöyle yazmış Sayın Büke:
'Eski Gördes'te ya da bizim sözümüzle Aşaa Gördes'te İsmail Bey Amcanın evi. İsmail Bey Amca halı tüccarıymış. Ben ihtiyarlık zamanına yetiştim. Dedemin Eski Gördes'ten hem dükkân komşusu hem de yakın arkadaşıydı. Dedem her hafta beni alır kabir ziyaretine götürür ardından İsmail Bey Amcanın elini öpmem için kapısının ipini çektirirdi. Hanımı bana şeker verir, evin cumbasına oturturdu. Dedemler eski günlerden konuşurlardı. İsmail Bey Amca Gördes yeni yerine iskan edilirken inat edip evini bırakmamış. Bu evde de öldü. Şimdi dedemle kabir arkadaşı. Hayatla ölüm hep yakın arkadaştır Gördes'te.'
Ne güzel söylemiş Ahmet Bey. Hayatla ölüm hep yakın arkadaştır Gördes'te diye.
Ne zaman Eski Gördes'e gitsem başta babam, dedem, anneannem, ahrete intikal etmiş akrabalarım, arkadaşlarım canlanır gözümde. Artık bizim için bir kabristandır Eski Gördes. Peki ya öyle mi? Elbette değil. Bir tarih, bir kültür, bir miras yatar Eski Gördes'te.
Sanki gökyüzüne kucak açmışçasına yükselen o servilerin, henüz bu kadar büyük olmadığı zamanlar bir fotoğraf karesinde karşıma çıktı. Evet, 100 yıl önceki Gördes'i merak ettiniz mi dostlar?
Geçtiğimiz haftalarda sizlere bu sütunlardan,'Hiç koleksiyonunuz oldu mu?' başlıklı yazım ile tanıtmış olduğum Pul Kolleksiyoncusu Seyfi İrgen Bey, Gördesli olduğumu bildiği için iki tane Gördes fotoğrafı getirdi. Fotoğraflardan birisinin arkasında 1929 yazıyor. Diğeri sanırım daha eski.
Eski Gördes'imizde hayat olduğu, en ihtişamlı zamanlarından birisi belki de. O zamanki fotoğrafla şimdiki fotoğrafı karşılaştırsak sanırım demek istediğimiz ortaya çıkacak.
Bir sürprizi daha vardı Seyfi Bey'in bana. PTT Köy Postası ile yolcu taşınma hizmetine başlandığı yıllar Gördes için basılan zarflardan da getirmiş. Zarfın üzerinde bir otobüs resmi, otobüste 'Köy Posta Hizmeti (Yolcu Taşınır) yazıyor. Hemen altında Gördes, 30/10/1986 tarihi.
Beni eski zamanlara yolculuk yaptırdığı için Seyfi İrgen Beyi kutluyorum. Bu tarihi fotoğrafları sizinle de paylaşmak istiyorum sevgili dostlar.
Sağlıcakla kalın'.