Bir Yangından Arda Kalan
Şimdilerde çok yaygın değil ama önceden romanlar gazetelerde yayınlanır, daha sonra kitaplaştırılırdı.
Kitap raflarında yer alan '100 Temel Eser'lerden çoğu belki bu şekilde yazıldı. Mesela en çok satanlar listesinden düşmeyen Sabahattin Ali'nin 'Kürk Mantolu Madonna' romanı, ilk olarak 1940 yılında Hakikat gazetesinde 'Büyük Hikaye' başlığı altında 48 bölüm olarak yayınlanmış. Buna benzer çok örnek sunmak mümkün.
Gazetemiz Köşe Yazarlarından Eğitimci Yazar Kazım Germiyanoğlu'nun bu sütunlardan takip ettiğiniz 'Yangın' isimli bir romanı var. Geçtiğimiz Çarşamba günü, Manisa Gördesliler Kültür ve Dayanışma Derneği tarafından 'Şehit Makbule'nin torunları okuyor' adlı proje kapsamında açılan Kitap Kafe'de roman hakkında bir söyleşi gerçekleştirildi. Söyleşiye Gördes Kaymakamı Bekir Abacı, Gördes Belediye Başkanı Muhammet Akyol, Manisa İl Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Fevzi Yüksel, Prof.Dr. Süleyman Sami İLKER, Manisa Gördesliler Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Hasan Ertekin ve yönetim kurulu üyeleri vardı. Ben de bu söyleşiye katılma imkanı buldum. Çay eşliğinde çok samimi bir sohbet gerçekleştirildi.
Eğitimci Yazar Kazım Germiyanoğlu, 'Yangın' adını verdiği romanı hakkında bilgi verdi. Romanı hazırlamak için 50'ye yakın kaynaktan faydalanmış. Bir Gördes'li olarak vatanımızın kurtuluşu için mücadele edip toprağa düşen şehitlerimize vefa borcumuz olduğunu dile getirdi. Yeni nesillerin de bu kahramanları bilmesi gerekiyor dedi. Bence sonuna kadar haklı.
Mesela söyleşide bahsettiği Molla Mehmet Efendi'yi pek tanıyan yok. Hem kendi hem iki oğlu ve bir kızı vatan müdafaasında şehit düşmüş. Halil Efe'den, Parti Pehlivan'dan bahsetti. Daha adı sanı duyulmamış nice yiğitler var vatanımızı kurtarırken can veren. Halen bu durum devam ediyor aslında. Gün geçmiyor ki bir şehit haberi duyulmasın.
Toplan 561 sayfa süren romanın ilk etapta 341 sayfalık ilk bölümü bastırılacak. İlerleyen zamanda da Yangın-2 adıyla kalan bölüm bastırılacak.
Gerek Kaymakamımız gerekse Belediye Başkanımız kitap için üzerine düşeni yapacaklarını belirttiler. Bu sevindirici bir gelişme. Şimdiye kadar Gördes'in tarihini anlatan roman sanıyorum yazılmamıştı. Böyle bir boşluğu doldurmuş olacağı için Kazım Hocamı buradan tebrik etmek istiyorum.
Söyleşi sonrasında romanın dışında Gördes'in sorunları hakkında da bilgi alışverişinde bulunuldu.
Bir teşekkürü de özverili bir şekilde çalışan Gördesliler Derneğine yapmak istiyorum. Manisa'da yaşayan Gördeslilerin elinden tutarak her daim destek oldukları için ve bu tür kültürel faaliyetlerde elinden gelen yardımı esirgemedikleri için teşekkürü borç biliyorum.
Romanın yayınlanmasını sabırsızlıkla beklerken tüm Gördesli hemşerilerime selam ediyorum.
Sağlıcakla kalın'.