Bu Yörük Çadırını Gezip Görmelisiniz

İsmail AYBEY ismailaybey45@gmail.com

Manisa’dan İzmir’e her gidişimde, Sabuncubeli tünelini geçince birkaç km sonra sağda (Manisa merkeze 20 km mesafede) bulunan bu büyük çadır dikkatimi çekiyordu. “Nedir bu çadır, içinde kim var, herkes girebiliyor mu?” diye merak ediyordum. 
Bizim Gördesli Yazar Necati Küçük gidip görmüş, yazmış. Komşum Salih hocam da, gidip biz de görelim, ilgini çekecek bir yer deyince, cumartesi atladık arabaya, doğru Yörük çadırına. Nihayetinde biz de Gördesli olarak Yörük memleketindeniz. Ecdadımız, dağ bayır dememiş gezmiş. Şimdi Z kuşağı bilmez diye açıklama gereği duydum. Yörük, göçebe hayat tarzı seçmiş Türk halkına deniyor. Kökeni çok eskiye dayanıyor aslında. Hani eski Türk metinlerinde geçen, “yazın yaylakta, kışın kışlakta” ifadeleri, Yörük kültürü geleneğini yansıtıyor.
Yörük çadırına vardığımızda, kahvaltıların hazır olduğunu gördük. Girişte Anadolu kadınları pişi yapıyordu. Ben o kadar kalabalık olacağını zannetmiyordum. En az 200 kişi vardı. Dernek yetkililerinden öğrendiğime göre, her ayın ilk cumartesi günü, gelen misafirlere ücretsiz kahvaltı veriliyormuş.
“Oba Yörük Türkmen Merkezi” olarak geçen yerde, 8-10 tane Yörük derneğinin katkısı varmış. Demirci Yörük Derneği Başkanı Osman Yılmaz ile tanıştık. Osman Başkan, amaçlarının Yörük kültürünü tanıtmak olduğunu belirtti. Hiçbir maddi amaçları olmadığını, çadırda verilen kahvaltıların ve ikramları, kendi aralarında topladıkları paralarla ya da sponsor olmak isteyen firmalardan sağladıklarını belirtti. Çadırda, mesai saatleri içinde (09:00-17:00) görevli bulunuyormuş.
Yörük müze çadırını gezince, ecdadımızın kullandığı bir çok malzemeyi tanıma imkanı bulduk. Çok büyük olan müzede, eski tarım aletleri, yöresel kıyafetler, çeyiz sandıkları, heybeler, silahlar,  eski gaz lambaları daha neler neler… Hatta bilmediğimiz eşyalar bile mevcut. Bilmediklerimizi sağ olsunlar, dernek yetkililerine sorup öğreniyoruz. Bence, vakti olan herkesin bu çadırı gezerek görmesi gerekiyor. Hatta çoluk çocuğunuzu da götürüp gezdirebilirsiniz. Yörük kültürünü daha yakinen tanımış olursunuz.
Sivil toplum kuruluşları, bu çadırda toplantı vb. gibi istedikleri faaliyetleri ücretsiz olarak yerine getirebiliyorlar. Hiçbir ticari amaç gütmeyen, sadece Yörük kültürünü tanıtmak amaçlı hizmet veren bu çadırda gerçekten para geçmiyor.
Sağlıcakla kalın…