Gördes'ten İzlenimler
Manisa'da yaşayan biz Gördesliler için Gördes, tam bir dinlenme ve rahatlama yeri oluyor.
Gerek bayramlarda gerekse Manisa'da şehrin gürültüsünden, karmaşasından boğulup, nefes alma ihtiyacı hissettiğimiz zamanlarda can simidi oluyor Gördes bizim için.
Her ne kadar şehir hayatı insanımıza cazip de gelse, kırsal kesimin faydaları da azımsanmayacak kadar fazla.
Mesela, mis gibi çam ormanlarında temiz hava alabilmek, rahat rahat ve bol miktarda oksijenli ortamda piknik yapmak bizler için ancak Gördes'te mümkün oluyor.
Şimdi tam mevsimi, sulu sulu pembe domateslerin oluverdiği vakit. Her diliminde toprak kokusu olan, ekşimsi tadıyla ağza lezzet veren domatesleri şehirde bulmak mümkün mü?
Bence Gördes'te yaşamanın en büyük avantajlarından birisi kendi meyve-sebzeni kendin yetiştirmen. Doğal, hormonsuz, taze, sağlıklı'
En büyük zevklerden birisidir meyve-sebzeyi dalından yemek.
Bahçelerde domates, biber, patlıcan, fasülye, börülce'
Gördes'e bu gelişimde, ekmeğini topraktan çıkaran rençberleri, tarlalarının başında, çalışırken görmek beni her zamankinden fazla düşündürdü. Tek amaçları helal para kazanmak, ekmeğini topraktan çıkarmak olan çiftçilerimiz, canla başla çalışıyordu. Evin hanımı yemek işlerine bakıyor, yemekten sonra ise tarla işlerinde yardımcı oluyordu. Gencecik kızların başlarında yazmaları, ellerinde nasırlar vardı. Küçük küçük çocuklar bile anne babasına su taşıyor, 'çorbada tuzumuz bulunsun' dercesine koşturuyordu.
Gördes'e bu gidişimde ilk defa Demirci'nin Bardakçı Mahallesi yakınlarında bulunan meşhur Cevizlidere çeşmesine gitme imkanı buldum. Buz gibi akan suyun tadına doymak mümkün mü? Bu sudan aldığım lezzeti, Manisa'da hiçbir marka sularından alamadım. Çevre köylerden çok rağbet oluyormuş bu suya. Bence, değerlendirilmesi gerekir. Yalnız, yolu biraz bozuk.
Su doldurmaktan dönerken yolda önümüze ceylan atladı. İlk defa doğal olarak bir ceylan görmüş oldum. Ceylan o kadar güzel bir hayvan ki, izlemeye doyum olmuyor. Gerçi izlemek için çok vaktimiz de olmadı. Hemen gözden kayboldu.
Gördes'te çama piknik yapmaya gittiğimizde yolda bir araba yaklaştı yanıma. Simasını tanıdığım, ismini bilmediğim bir Gördesli. Bak dedi, senin adam çalıyor. Teypten çıkan sese kulak verdim. Bozkırın Tezenesi Neşet Baba. Neşet ERTAŞ'ı sevdiğimi nerden biliyordu ve kimdi bu adam?
Neşet ERTAŞ'la ilgili yazdığın yazıları okudum, yazılarını beğenerek okuyoruz demesin mi? Zaman zaman böyle tebrikler alıyoruz ama bu adamın doğal bir şekilde duygularını dökmesi ile içimi tarifsiz bir duygu kapladı.
Toprak, yeşillik, bahçe, ceylan, temiz hava, Neşet Baba' Bunlar güzel şeyler. Daha çok güzel şeyler var yazacak. İnşallah zamanla yazarız.
Güzel memleketim Gördes'e, tüm Gördeslilere selam olsun.
Behçet Necatigil'in 'Kır Şarkısı' ile yazımı bitirmek istiyorum.
Tam otların sarardığı zamanlar
Yere yüzükoyun uzanıyorum
Toprakta bir telâş, bir telâş
Karıncalar öteden beri dostum.
Ellerime hanım böcekleri konuyor
Ne şeker şey onlar!
Uç böcek, uç böcek diyorum
Uçuyorlar
Pan'ın teneffüsü bile
Ilık, okşamakta yüzü.
Devedikenleri, çalılık vesâire
Bir âlem bu toprakların üstü.
Tabiatla haşır neşir
Kırlarda geçen ikindi vakti.
Sakin, dinlenmiş, rahat
Bir gün daha bitti.
TEBRİK:
Turgutlu Anadolu İmam Hatip Lisesinde Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmenliği yapmakta iken Turgutlu Halil Kale Fen Lisesi'ne Müdür Yardımcısı olarak görevlendirilen Abim Cüneyt AYBEY'i tebrik ediyorum.