Tüm Traktörlere Kabin Takılmalı
La Edri’nin bir sözü var. “Çiftçiler güneş batana kadar çalışmazlar, iş bitene kadar çalışırlar.” Sanırım bu ülkede aldığı parayı en çok hak eden meslek gurubu çiftçilerdir. Çünkü gecesini gündüzüne katarak çalışan çiftçilerimiz, ülke ekonomisine büyük katkı sağlıyorlar.
Yıl olur yağmur yağmaz, çiftçiyi etkiler. Yıl olur ürettiği mahsul gerekli değeri görmez. Hep bir yıl sonrasını düşünerek ekip biçmekten vazgeçemezler. Boşuna dememişler, çiftçinin karnını yarmışlar kırk tane gelecek yıl çıkmış.
Fakat bugün değinmek istediğim konu, traktör altında kalarak can veren çiftçilerimiz.
Gün geçmiyor ki bir çiftçimiz, traktörün altında kalarak can vermesin. Ne kadar çok duyar olduk bu tarz haberleri.
Bu kez Turgutlu’dan geldi bir acı haber: “Traktör altında kalan çiftçi hayatını kaybetti”
Hayatını kaybeden her çiftçi aslında tecrübeli bir nefer. Ülke adına da büyük kayıp.
Türkiye’de en çok traktör sayısına sahip il Manisa. Bu yüzden en çok çiftçi ölümleri de Manisa’dan oluyor. Traktör ölümleri kabin takmamaktan.
Bundan 8 yıl önceydi. Çok sevdiğim, Merkezefendi Devlet Hastanesinde KBB Uzmanı olarak çalışan aynı zamanda toprakla da haşır neşir olan Uzm.Dr. Ceylan Yoldaş traktör altında kalarak can vermişti. Onu da rahmetle anmadan geçemeyeceğim.
Traktör kazalarında ölüme yol açan en önemli etken kabin takılmaması. Kabin takılması halinde, traktör devrilse bile ölümle sonuçlanmıyor. Aslında basit bir çözüm bu. Sadece alışkanlık haline getiremedik. Tıpkı emniyet kemerini takmayı alışkanlık haline getiremediğimiz gibi.
Bir yıl önce Manisa İl Sağlık Müdürlüğünden arkadaşım Nurullah Şengül’ün, traktör ölümlerinin azaltılması hatta sonlandırılması amacıyla başlattığı bir proje vardı. “Kabin takın, hayattı kalın” projesi Avrupa Birliği Sivil düşün delagasyonu tarafından desteklenmişti. Manisa Valiliği, Manisa İl Jandarma Komutanlığı, Manisa Tarım il Müdürlüğü ve Manisa Büyükşehir Muhtarlar Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği tarafından ortaklaşa yürütülen ''Kabin Takın Hayatta Kalın'' projesi kapsamında muhtarlara ve çiftçilere, traktör kazalarında ilkyardım konusunda eğitim verilmişti. Ayrıca kabin takmanın önemi anlatılarak bütün traktörlerde kabin takılmasının gerekliliği vurgulanmıştı.
Kabin takmayla ilgili kısa filmler, bilgilendirme slaytları hazırlanarak resmi kurumların sitelerinde ve sosyal medya sayfalarında paylaşıldı.
Çok faydalı bir çalışma oldu. Muhtarlar ve çiftçiler, ilk yardım konusunda eğitildi. Kabin takmanın önemine değinildi. Ancak gelinen noktada görüyorum ki gerekli tedbirler alınamamış. “Traktör altında kalarak can verdi” haberlerini hala sıklıkla duyuyoruz.
Bu konuda sorumluluğu olan tüm kurumları hassas olmaya davet ediyorum. Herkes üzerine düşeni yapmalı. Çiftçilerimiz de her şeyden önce kendi hayatlarını düşünerek, traktör kullanmadan önce gerekli tedbirleri almalı.
Sağlıcakla kalın.