Hacı Ethem Büke'den İbrahim Büke'ye
Bir seçim dönemini daha hayırlısıyla geride bıraktık. Türkiye genelinde esen değişim rüzgârı ilçemizde de etkisini gösterdi ve üç dönemdir bu görevi yürüten Başkan Muhammet Akyol, halkın büyük teveccühüyle bu makama seçilen yeni başkan İbrahim Büke’ye görevi devretti.
İlçemizin çiçeği burnunda yeni başkanı İbrahim Büke, kökü Eski Gördes’e dayanan tanınmış bir aileden gelmektedir. Rahmetli babası ve dedesi Gördes’in sevilen ve sayılan esnaflarındandır. Havuzlu Çarşı’nın üst girişinde, tam köşede, iki dükkân genişliğindeki manifatura mağazası, zengin fakir bütün Gördeslilerin alışveriş yapabildikleri, güler yüz ve güvenilirliğin hâkim olduğu güzel bir mekândı.
Gerek İbrahim Efendi Amca (kendisine böyle hitap edilirdi) ve gerekse Ergun Ağabey candan dost ve güzel insanlardı. Dükkânlarımız yan yana idi. Yaz aylarında, ben de babamın Kunduracı dükkânında çırak olarak çalıştığımdan sürekli görüşür, konuşurduk. Rahmetli İbrahim Efendi Amca, şık giyimi ve fötr şapkasıyla dikkat çekerdi. Sık sık dükkânımıza uğrar, sohbet eder, bizimle şakalaşırdı. Rahmetli Ergün Ağabey’i de yine şık giyimi ve güler yüzüyle, mağazanın önünde devamlı gazete ya da dergi okurken görürdüm. (Çok küçük yaşlardan itibaren okumaya karşı aşırı bir merakım vardı. Lise yıllarımdan itibaren hep bir gazeteye aboneliğim olmuştur. Bunda, sanırım devamlı okurken gördüğüm rahmetli Ergun Ağabey’imin büyük etkisi olmuştur.) Kardeşi Ahmet Büke de ünlü bir hikâye yazarı olan değerli İbrahim Büke Başkan’ımızın da kitaba ve kültüre karşı aynı sevgi ve muhabbeti taşıdığına inanıyorum.
İlçemiz tarihine baktığımızda; “Büke” soyadını taşıyan çok sayıda başkan görürüz.
İlk Belediye Başkanı (Şehir Emini) olarak rahmetli Hacı Ethem Büke’yi görürüz. Gördes tarihinde çok önemli yeri olan, ilçemizin Millî Mücadele önderi, Kaymakam Vekili ve Belediye Başkanı olarak hafızalarımızda yaşayan unutulmaz bir kahramandır o. Cumhuriyet’ten önceki o kargaşa yıllarında, bozulan Gördes Belediye İdaresi ve Ticaret Borsası’nı yeniden düzenleyip canlandıran bir isim olarak geçer kaynaklarda.
Birinci Dünya Savaşı öncesi, ailesiyle İzmir’e göçtüyse de savaşın çıkmasıyla tekrar memleketine dönüp, yaklaşan düşmana karşı vatanseverleri örgütleyen ve 2 yıl düşmanı Gördes’e sokmayan, 15 aylık işgal döneminde de etkili bir direniş gösteren Gördes Kuva-yı Millîye Teşkilâtının kurucusu ve lideri olarak görmekteyiz onu. Gördes’in tanınmış ailelerinden Pehlivanzâdeler’den olan Hacı Ethem Bey, Cumhuriyet kurulduktan sonra da 1941- 1946 yılları arasında Belediye Başkanı olarak ilçemize hizmet etmiş; heyelan sebebiyle mağdur olan Gördeslilere çeşitli yardımlar getirmeyi başarmış, Yeni Gördes’te de şehrin yeniden imarı için büyük çaba sarf ederek, kendisinden sonrakilere de güç ve ilham kaynağı olmuştur.
İkinci “Büke”; Cumhuriyet Dönemi’nin ilk Belediye Başkanı Osman Paşa’dan sonra 1927-1928 yılları arasında 1 yıl başkanlık yapan Pehlivanzâde Hakkı (Büke) Bey’dir.
Üçüncü “Büke”; çok partili demokrasi hayata geçişte, Demokrat Parti’nin Türkiye genelinde kazandığı ilk belediye olan Gördes Belediyesi koltuğuna oturan Hayri Büke’dir. 1948-1950 yılları arasında başkanlık yapan ve Gördes’in yeni yerine nakledilmesinde büyük gayret gösteren faal bir başkan olarak hafızalara kazınmıştır.
Tam 74 yıl sonra yine bir Büke; İbrahim Büke, 4. Büke olarak; bu kutsal görevi devralmış bulunmaktadır.
Belediye tarihimizde, “İbrahim” ismi de ayrıca dikkat çekmektedir. 22 başkan arasında en fazla geçen isim “İbrahim” ismidir.
1989-1994 yıllarında İbrahim Akşahin ile başlayan ve 1999-2009 yılları arasında İbrahim Emre ile devam eden “Başkan İbrahim” ler dönemi, 31 Mart 2024 tarihinden itibaren de yeni başkan İbrahim Büke ile varlığını sürdürmektedir.
Anadolu Otel ve Gördes Seyahat ile rekabet eden Prestij otobüsleriyle hafızalarda kalan İbrahim Akşahin.
Belediye Kültür Merkezi, Sevgi Parkı ve Kilit taşı imalat ve döşemeleriyle hatırladığımız İbrahim Emre.
Ve nihayet kendisini bir yığın hizmet bekleyen Başkan İbrahim Büke.
Tabiî dört Büke ve üç İbrahim’den başka, halkımızın teveccühüyle bu makama gelmiş ve birçok hizmetlerde bulunmuş, birbirinden değerli 16 başkanımız daha vardır.
Eski Gördes’ten Yeni Gördes’e geçişte büyük gayret gösteren ve Yeni Gördes’in imarında büyük hizmetlerde bulunan: Emin Bilgier, M. Nail Akçiçek, Abdullah Akbulut ve Cevat Bilgin.
Yüzbirevler Projesi ve Şehir Sineması ile Gördes’in bütün caddelerinin asfaltla tanıştığı dönemin mimarı efsane başkan Mübin Sarıoğlu.
Halı Sitesi ile anılan ve daha sonra üç dönem Manisa Milletvekilliği de yapan Hafız Yahya Uslu. Ondan sonra gelenler: Selçuk Fehmi Erdem, Refik Atay, Mehmet Akten ve Yusuf Altınkeyik.
Tabiî bu arada Eski Gördes’te başkanlık yapan: Osman Paşa (Bölük), Alanyalı Bekir Efendi (Akbulut), Hüseyin Avni Onay, Rahmi Erdem, Ali Rıza Yücel’ i de unutmamamız gerekir.
Ve son olarak; Toki Konutları, doğalgaz ve Belediye Kültür Yayınlarıyla ilçemizi çeşitli yönleriyle tanıtan birçok değerli eseri ilçemiz kültürüne kazandırmasıyla hatırlayacağımız Muhammet Akyol.
Başarılı yönetimleri ve yaptıkları birbirinden güzel hizmetleriyle ilçemizin tarihine geçmiş bugün birçoğu hayatta olmayan ama bıraktıkları eserlerle yaşamaya devam eden rahmetli başkanlarımıza Allah’tan rahmet, hayatta olanlara da sağlıklı uzun ömürler diliyoruz.
Yukarıda da belirttiğimiz gibi Başkan Sayın İbrahim Büke’yi de büyük hizmetler beklemektedir. Öncelikle, çarşı içindeki trafik düzensizliğine artık bir son verilmelidir. Araba yığınları arasında insanlar kaybolmuş gibiler. Eski yılları arıyoruz; arabadan ziyade caddelerinde cıvıl cıvıl insanların kaynaştığı o eski muhabbetli yılları… İkinci öncelikli olarak; ekonomik sıkıntılar ve hayat pahalılığı ile boğuşan halkımızın en büyük beklentisi: Sosyal Belediyeciliktir. Büyük şehirlerde verilen; Halk ekmek ve Kent Lokantaları gibi güzel hizmetler ilçemizde de verilebilir.
Betonlaşan ve eski güzelliğini kaybeden Gördes’imizin yeniden güzelleştirilmeye ve estetiğe ihtiyacı olduğu da muhakkaktır. Örneğin: Akten Dönemi’nde çarşının tam ortasına dikilen beton pasaj. Birçok Gördesli gibi ben de bir türlü içime sindiremiyorum. Eski hali ne güzeldi; açık pazar ve etrafında sıra sıra dükkanlar… yerlere serilmiş rengarenk halı iplikleri… Vaktiyle cıvıl cıvıl bir meydan olup yıllarca Pazaryeri olarak kullanılan şimdi ise, tamamen betondan oluşan ve kuşların dahi gelip konmadığı bir garip meydan: Şehit Makbule Hanım Meydanı. Şehrimizin en merkezi yerindeki bu güzelim meydan, halkımızın yararlanabileceği şekilde; anıtın önüne şırıl şırıl sular akan masmavi bir havuz ve etrafı da rengarenk çiçek ve ağaçlarla süslenerek cazip hale getirilebilir.
Hemen yanındaki atıl vaziyette bulunan eski Askerlik Şubesi; Kuva-yı Milliye Müzesi olarak düzenlenip içinde Millî Mücadele kahramanlarımızın tanıtıldığı birer köşe oluşturulabilir. Eski Gördes ile ilgili onaylanmış bir projenin de hayata geçirilmeyi beklediğini yetkili ağızlardan duymuştum. Çarşıbaşı ve Pazar Camii arasındaki cadde ile Nasuhoğlu İsmail Bey Konağı ve Yağcı Emir Camii arasındaki cadde restore edilip mazi bir nebze de olsa canlandırılabilir. Terk ettiğimiz 4 Bin yıllık şehre böyle bir vefa borcumuzun olduğuna inanıyorum.
Evet, Başkan İbrahim Büke’yi bir yığın iş bekliyor. Ama genç ve enerjik başkanımızın bütün bu sorunların üstesinden geleceğine gönülden inanıyor, Başkan İbrahim Büke’ye kolaylıklar ve başarılar diliyoruz.