Son Gençlik Bayramı
Saat dokuz buçukta Demirci İlçesi Atatürk Anıtı önünde toplandılar. O gün 19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik Ve Spor Bayramıydı. Birazdan Atatürk Anıtına çelenk konulacaktı. Onlar, altmışıncı kuruluş yıldönümünü kutlayan Demirci İlköğretmen Okulu Öğretmen ve öğrencileriydi. En ön sırada bulunan kız öğrenciler ellerinde “Demirci İlköğretmen Okulu 60. Yıl” pankartı taşıyorlardı.
Erkek öğrencilerin çoğu takım elbise giyip kravat takmış, kız öğrenciler de en güzel kıyafetlerini giymişlerdi. Demirci ilçesinde bulunan diğer bütün orta dereceli okullar, küçük birer grup öğrenci ile temsil ediliyorlardı. Bütün öğrencilerin ellerinde Türk Bayrakları vardı.
Program sunucusu genç hanım, Saygı Duruşu, İstiklal Marşının okunması, Anıta Çelenklerin Konulması ve Kapanış şeklindeki kısa programı okudu. Saygı duruşu ve İstiklal Marşının ardından, Demirci Kaymakamlığı Gençlik ve Spor İlçe Müdürlüğü çelenginin yerine konulacağı anons edildi. Gençlik ve Spor İlçe Müdürü ve iki elaman marifetiyle çelenk anıtın önündeki yerine konulup selam duruldu. Fotoğraflar çekildi.
Daha sonra Demirci İlköğretmen Okulu Mezunları Derneğinin çelengi anons edildi. Diomeder Başkanı Haldun Cezayirlioğlu Bey dernek yönetiminden iki arkadaşıyla birlikte çelengi yerine koyup selam durdular. Program sunucusu genç hanım, sırada bekleyen CHP Demirci İlçe Başkanlığına ait son çelengi anons etme gereği duymadan programın bittiğini bildirdi. Öğrenciler bir kortej oluşturarak bando takımının çaldığı marşlar eşliğinde Demirci Şehir Stadyumuna doğru yürürken CHP çelenginin başında bekleyen üç görevli sessizce çelengi alıp anıtın önündeki yerine koydular.
Bando takımının peşinden yürüyen birinci okul, Demirci İlköğretmen Okuluydu. Diğer orta dereceli okullar da sırayla onların peşinden yürüyordu. Kimi belini kimi bacağını tutarak yürüse de, Demirci Öğretmen Okulu öğrencileri bando takımı ile tempo tutarak yürürken sanki ilk kez Atatürk’ü Anma Gençlik Ve Spor Bayramına katılıyormuş gibi heyecanlıydılar. Gören de, Demirci İlçesinde öğrencileri emekli gençlerden oluşan yeni bir özel bir kolej açılmış zannederdi. Demirci Kaymakamı, Belediye Başkanı ve diğer mülki erkân da Demirci Öğretmen Okulu öğrencileriyle birlikte yürüyordu.
Demirci şehir Stadyumu çim halı ile kaplanarak yeni ve modern bir stadyum haline getirilmişti. Şehirden taraftaki boşluğa yüksek kapasiteli seyirci tribünleri yapılmıştı. Demirci Öğretmen Okulu Öğrencileri en önde taşıdıkları dövizleri ve ellerindeki Türk bayraklarıyla seyircileri selamlayarak tribünlerin önünden geçerken çok büyük alkış aldılar. Ancak bu bayramda onlara ayrılan yer, elli altmış yıl önce olduğu gibi sahanın içerisinde değil tribünlerdeydi. Kocaman bir grup halinde tribünlerdeki yerlerine oturdular.
Program boyunca ellerindeki bayraklar hiç durmadı. Marşlar söylenirken, oyunlar oynanırken en çok onlar heyecanlandı. Yapılan konuşmaları, okunan şiirleri en çok onlar alkışladılar. Sanki Cumhuriyet en çok onlara lazımmış gibi Atatürk ve Cumhuriyet adları geçince gözyaşlarını tutamadılar.
Bu bayram, Demirci Öğretmen Okulu öğrencilerinin pek çoğu için Demirci’de kutladıkları son gençlik bayramı olacaktı. Demirci İlçesindeki orta dereceli okullar da sanki bunu biliyormuşçasına bayrama çok iyi hazırlanmışlardı. Yapılan konuşmalar, okunan şiirler, canlandırılan dramalar, spor ve folklor gösterileri ve hatta paraşüt ile şov yaparak sahaya inen emekli bir askerin gösterisi çok etkileyiciydi.
Demircili gençler, Cumhuriyetin kendilerine emanet edildiğinin bilincinde olduklarını ziyadesiyle gösterdiler. Artık kimsenin gözü arkada kalmayacaktı. Ne mutlu Türk’üm diyene! Yaşasın Cumhuriyet!
Sevgilerimle…