Gençlere Güvenmek

Prof.Dr.Süleyman Sami İLKER ssamiilker@gmail.com

UMUT VE GÜVEN DUYGUSU VERMEK...
Dün MCBÜ Tıp Fakültesi Tıp Eğitimi Kulübünün tertiplediği Adli Tıp Sempozyumunu öğleye kadar izledim. Davet edilen Adli Tıp (Dr. Volkan Zeybek) ve Acil Tıp (Dr. Adnan Bilge) hocaların konuşmalarını dinledim. Konuşmalar, içerik ve üslupla çok iyi idi.
MCBÜ S. DEMİREL KÜLTÜR MERKEZİ
Toplantının yapıldığı büyük salon tam anlamıyla doluydu. Bir cumartesi gününde bu kadar Tıp Fakültesi öğrencisini (Tıp 1, 2 ve 3.sınıf) bir araya getirebilmek için, programın çok iyi olması, merak uyandırabilmesi ve iyi duyurulması gerekiyordu. Bu konularda kulüp danışmanı Doç. Dr. Süheyla Rahman ve yakışıklı kulüp başkanı Kadri Özgür ile onlar kadar faal, gönüllü ve aşkla koşuşturan sempozyum tertip heyeti üyesi arkadaşlarının emekleri çok büyük ve isabetli olmuş.
PROGRAM NEDEN ÇEKİCİYDİ?
Kulübün gayreti ile öğrencilere yaka kartları hazırlanmış, program muhtevası duyurulmuştu. İlk üç sınıftaki eğitim ve öğretim programı, klinik ağırlıklı son üç sınıfa hazırlar öğrenciyi. Konular onların ilgi ve merakına uygun seçilmiş.
Dahası konuşma aralarında, kendilerinin senaryosunu yazıp, çekimlerini yaptıkları meraklandıran adliye, adli tıp ve acil tıp üçgeninde kısa metrajlı filmler de sürükleyici idi. Akran duyguları, akran ilgileri ve akran emeği ile ortaya çıkan ürünler, akıl ve teknoloji sayesinde çok ilginç olmuş. Sinema ve tiyatronun insanı etkileme gücü, sanırım bütün sanatlardan daha güçlü.
UTEAK DESTEKLİYOR
(Ulusal Tıp Eğitimi Akreditasyon Kurulu)
Akreditasyon, kelime olarak denklik demektir. Ülkemiz Tıp fakültelerinin eşgüdümlü, öğrenim hedeflerine uygun sıra ve biçimde ulaşıp ulaşamadığının denetlenmesi işlemidir denklik. Bu belge TEPDAD ( Tıp Eğitimi Programlarını Değerlendirme ve Akreditasyon Derneği)nin UTEAK adlı kurulu tarafından verilir. Başka ülkelerin eğitimini denetleyen derneklerle de iletişimi vardır. Uluslararası geçerliliği vardır.
UTEAK, Tıp 1, 2 ve 3.sınıf öğrencilerini erkenden klinik uygulamalarla tanıştırın ki mesleği erkenden sevsinler, diyor. MCBÜ Tıp Fakültesi ülkemizdeki uluslararası denkliği olan 54 Tıp Fakültesinin biri olup, denkliği tanınan 19. fakültedir. İlk dönemi 2013-2019 arasında idi. Fedakâr, gönüllü öğretim üyesi ve idari memur arkadaşlarımızla, ikinci dönem belgesini UTEAK başkanı sayın Prof. Dr. İskender Sayek beyden almıştık 2019'da.
GENÇLERİN ÇABALARI VE DESTEKLER
Kulüp faaliyetlerinde sorumluluk gençlerdedir. Dekanlık, danışman ve diğer destekçiler mali, idari ve akıl-tecrübe desteği verirler. Dekanlık hep destekledi, destekliyor. Maddi yönden Manisa Ticaret Odası başkanı Mehmet Yılmaz beyin desteği çok önemliydi. Sağ olsunlar. Sempozyum sonunda bütün genç tıbbiyelilere hediye edilen kitapları (150 A.Çehov, Altıncı koğuş/ 150 M.K.Atatürk'ün Geometri kitabı/ 30 Kutadgu Bilig "Kaşgarlı Mahmut"/ 20 Ömer Seyfettin, Türkçe Reçete, toplam 350 adet) finanse eden bazı hasta ve yakınlarının da bu güzelliğe katkıları oldu. Sağ olsunlar.
UMUT VE KIVANÇ DUYDUM
Başka programlarım nedeniyle öğleyin ayrılmak durumunda kaldım. Ayrılırken ülkem adına umut ve güven doluydum. Büyüklere düşen; gençlere kaygı, endişe, öfke gibi olumsuz duygu ve enerji aktarmak olmamalı.
Aksine, zamanın kaçınılmaz şartlarının da farkında olarak, yapıcı, umut verici, ülkelerinin zorlukları olsa da, bunlar bilim, memleket sevgisi, öğrenme ve okuma aşkını geliştirici maddi ve kültürel destekler verilerek aşılmalı/aşılıyor/aşılacak, diye düşünüyorum. Her gün kötülükleri seyretmek, konuşmak umutsuzluk ve karamsarlık verir.
İSTİKLAL HARBİ ŞARTLARI MI?
Kağıt pahalılığından yakınan -ortağı- arkadaşına, Ihlamur Yayınları sahibi Hakan Sarı kardeşimin, "İstiklâl Harbi şartlarından; Halide Edib'lerden daha mı kötü haldeyiz" deyip itiraz etmesi çok veciz bir cevap olarak zihnimde hep duruyor.
Hepinize umut ve sağlık dolu, bereketli güzel bir gün, ömür dilerim.
Selâm ve saygılarımla.