Sanat Neden İlgi Görmüyor?

Prof.Dr.Süleyman Sami İLKER ssamiilker@gmail.com

Bu yıl 484.sü gerçekleştirilen Manisa Mesir Şenliklerinde birçok resim, hat, naht, el sanatları sergileri ile yurt içi ve dışından gelen halk oyunları ekiplerinin gösterileri, konserler şehre renk kattı.
Ancak, yıllardır içinde yaşadığım Manisa'da -resmiyete "festival" dense de, doğrusu şenlik veya şölendir- işin eğlence tarafına ilgi çok; büyük emeklerle hazırlanan resim, heykel, hat, naht ve diğer el sanatlarına ise ilgi çok az. Kültür ve sanat ürünleri nedense hak ettiği ilgiyi bulamıyor.
NEDEN?
Demek ki, oyun ve eğlence gibi doğal eğilim iltifat görüyor; eğitim ve öğretim ile kazanılacak, keşfedilecek, gelişecek yönümüz ise gelişmemiş. Bunları yazarken genel üzerinden görüş beyan ediyorum. Sergide 150 eser var. Bitişikte Ressam İsmail Çeşmeci beyin 70 civarında muhteşem bir yağlıboya resim sergisi. Ücret alınmıyor. Kapılar açık. Ama gönüller açık değil. İçimizdeki güzel, uykuda.
EĞİTİM, EĞİTİM, EĞİTİM...
Demek ki biz insanımızı eğitemiyoruz. Eğitimde sevgi, teşvik, bazen rekabet vardır ama, sınırlı dozda zorlama da olmalıdır. Sergi salonları şehrin en işlek yerlerinde. Her an kapının önünden onlarca insan geçiyor. Camlı vitrinde içerisi kısmen görülebileceği gibi, salon girişinin dış yüzündeki ışıklı büyük ekranda serginin adı hareketli ve parlak harflerle, motiflerle yazılı.
ÖĞRETMENLER YOK, ÖĞRENCİLER YOK, İDARECİLER YOK...
Açılış törenine sağ olsunlar, Sayın Rektörümüz Rana hanım ile Yunusemre'nin yeni Belediye Başkanı Semih beyler katıldılar. Sonraki günlerde özel davet edilerek gelen birkaç Manisa zengininin de elleri ceplerine gitmedi. İhtiyaç sahibi gençlere burs parası olacaktı, biliyorlardı. Hayal kırıklığı oldu.
BİNLERCE MESAJ
Bendeniz ve arkadaşlarım, binlerce mesaj attık. Manisa dışında olanlar ile mazereti olanları tenzih ederim, daha çok katılım bekledik. Gerçi 60-70 bin TL civarında bir satışımız oldu. Şükür.
NEDENLERİNİ KONUŞTUK
Bizi yalnız bırakmayan, her gün ziyaret eden sanatkar arkadaş ve dostlarımız da vardı. Toplumlar az ama güçlü sanat, fikir, bilim ve siyasi önderleriyle gelişir, ilerler. Yerel ve genel yönetimler ile devlet kademelerindeki yöneticilerin de çabaları olmalı. Özellikle okul, öğretmen ve üst yöneticilerin bilinçli gayretleri, destekleri de gerekiyor.
Sorunun sadece bize münhasır olmadığı, büyük şehirlerde de merkezi yerlerdeki sanat galerilerinin durumlarının da benzer olduğu konuşuldu.
TEKLİFİMİZ
Sayın Valilerimiz, Kaymakamlarımız, Millî Eğitim il ve ilçe müdürlerini son veya sondan bir alttaki sınıf öğrencilerini bu tür sanat ve kültür faaliyetlerine göndermeleri/götürmeleri konusunda teşvik edebilirler.
TARİH BİLGİSİ VE BİLİNCİ ÇOK YÜKSEK M.KEMAL ATATÜRK'ÜN SANATA DAİR SÖZLERİ
—“Sanatçı, esaslı kültür sahibi olmalı ve tarihi iyi bilmelidir.”
—“Sanatkar el öpmez; sanatkarın eli öpülür.”
—“Hayatlarını büyük bir sanata vakfeden bu çocukları sevelim.”
—“Türk milletinin tarihî bir vasfı da güzel sanatları sevmek ve onda yükselmektir."
—“Sanatsız kalan bir milletin, hayat damarlarından biri kopmuş demektir.”
Selâm ve saygılarımla.