Gördesin Kalemleri:Gördesli Çizer, Şair ve Yazarlar-7

Salih OKKALI gordos75@gmail.com

DR. FATİH KESKİN  (Akademisyen – Yazar – Şair)
1984 yılında Manisa’nın Gördes ilçesinde doğdu. Hem anne hem de baba tarafı itibarıyla kökeni Gördes’in Yaka köyüne dayanan Keskin, bir Yörük çocuğudur.
Keskin, öğrenim hayatının ilk basamağını Gördes Cumhuriyet İlköğretim okulunda tamamladı. Aydın Ortaklar Anadolu Öğretmen Lisesi’nden 2002 yılında mezun oldu. Gazi Üniversitesi Gazi Eğitim Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmenliği Ana Bilim Dalı’ndaki öğrenimini 2007 yılında tamamladı.
Lisans öğreniminin ardından bir süre özel kuruluşlarda Türkçe ve edebiyat öğretmenliği yapan Keskin, 2011 yılında Ardahan Üniversitesi İnsani Bilimler ve Edebiyat Fakültesi Azerbaycan Dili ve Edebiyatı Bölümünde araştırma görevlisi olarak akademik çalışma hayatına ilk adımını attı. 2012 yılında okutman olarak kabul edildiği Gazi Üniversitesi TÖMER’de uluslararası öğrencilere Türkçe öğretimi alanında çalışmaya başladı.
Gazi Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü’ndekieğitimini başarıyla tamamlayarak 2011 yılında Yüksek Lisans diplomasını aldı. 2021 yılında Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi’ndeki doktora eğitimini tamamladı. Doktora tezini Psikanalitik, Arketipsel ve Postmodern Göstergeler Çerçevesinde Kamal Abdulla’nın Romanları ismiyle kitaplaştırarak 2023 yılında yayımladı.
Edebiyatta Yankı, Roman Kahramanları, Ülkü Ocakları, Bilge Türk, Türk Edebiyatı, Türk Dili, Kardeş Kalemler, Göçebe Dergisi, Gördes Müstakil Bölge Gazetesi gibi süreli yayınlarda yazı, hikâye ve şiirleri yayımlandı. Türk Sözü ismiyle kurduğu Youtube kanalında akademi, kültür ve sanat insanlarını ağırlayarak Türk fikir hayatına katkı sağlayacak programlar yaptı.
Evli ve iki çocuk babası olan Fatih Keskin, Gazi Üniversitesinde öğretim görevlisi olarak çalışmakta olup Gazi Üniversitesi TÖMER’deki Türkçe derslerinin yanı sıra üniversite bünyesindeki muhtelif birimlerde Türk dili dersleri vermektedir.
Eserleri:
Roman: Şairin Ölümü Her Çağın Masalı
Şiir: Dîlden Dile Yetim Mısralar, Vuslat Vakti
Araştırma-İnceleme: Atsız’ın Eserlerinde Ortak Hususiyetler(2019), Psikanalitik, Arketipsel ve Postmodern Göstergeler Çerçevesinde Kamal Abdulla’nın Romanları
Kitap Editörlüğü: Çocuklar İçin Dede Korkut, Sinan Ateş Armağanı  -K. Mürtezaoğlu ve S. Akın ile birlikte-
***
“ ‘Türk tarihi aralıksız bir bütündür.’ diyen Hüseyin Nihal Atsız; Türk tarihini, Türk devletini ve Türk kültürünü bir bütün olarak ele almış ve belki de bu anlayışın etkisiyle edebî eserlerini de bir bütünlük içerisinde sunmuştur. Atsız’ın eserleri ortak tema, konu ve motiflerle birbirine sıkı sıkıya bağlıdır. Onun romanları, hikâyeleri, şiirleri, fikrî ve ilmî yazıları birçok temel konuyu tekrar tekrar vurgular. Onun eserlerindeki ortak hususları özellikle romanları üzerinden kolayca takip etmek mümkündür. Şunu da söylemek gerekir ki Atsız, Türk fikir ve edebiyat hayatı içinde takipçilerinin eserlerinde de yaşamaya devam eden mektep bir şahsiyettir.” Atsız’ın Eserlerinde Ortak Hususiyetler
***
“… Karanlığı en iyi örtecek şey karanlık değildir, onu örtmenin en iyi yolu karanlığın kaynağından dışa doğru çok güçlü bir ışık yakmaktır. Hayatı bin bir türlü mücadele ve güçlükle geçen Atsız’ın da onun manevi talebelerinden olan Fatih Keskin’in de idrakinde olduğu bu acı gerçek maalesef ki toplumların aldatılmasında en geçerli yöntem olarak kullanılmaktadır.” Vuslat Vakti
***
"Söz ölür, yazı ölür, şiir ölür, şair ölür! Kitaptan alacağınız keyif, yol ehlinin yoluna aşinalığınız kadar olacaktır " Dilden Dile: Yetim Mısralar.
***
“Hele insanlar... Baştan ayağa arınmalı. Vicdanlar tokmaklarla dövülüp küllü sularla yunmalı. Nefisler arapsabunlarıyla çitilenmeli. Karanlık ruhlar güneş yağmurlarında ağartılmalı. Kem düşünceler güneş süzgülerde süzülmeli. Gönüllerdeki katranlar yüzlerce derece sıcaklıklarda kaynatılmalı.” Şairin Ölümü Her Çağın Masalı

ESİN SANYER (Eğitimci-Yazar)
Emekli öğretmen Esin Sanyer, İzmir’de dünyaya geldi. Babası Gördeslidir. İlkokul dördüncü ve beşinci sınıfı Eski (Aşağı) Gördes’te ve ortaokulu ise Yeni Gördes'te okudu. Manisa Öğretmen Lisesi’nden 1964 yılında mezun oldu. İlk öğretmenliğini Köprübaşı'nda yaptı. Öğretmen olarak uzun yıllarını Konya'da geçirdi. Başarılı bir meslek hayatı oldu.
Öğrencilerinin ısrarı ile beş yıllık çalışmanın ardından “Öğretmenim Ben” adlı kitabını hazırladı. “Öğretmenim Ben” kitabı, 2024 yılında İkinci Adam yayınları tarafından basıldı.
Yazar; kitabın satış gelirini, lösemili çocuklara bağışlamaya karar verdi.
***
“Ben Esin öğretmen. Artık ömrümün sonbaharındayım. Elinizde tuttuğunuz ve satırlarını okuduğunuz bu kitap iki yıllık yoğun çalışmanın ürünü. 19 yaşında başlayan, çeyrek asır süren ve hâlâ devam eden meslek mücadelesinin hikâyesini paylaşmak istedim.
Öğretmenlik… Dünyanın en kutsal ve en güzel mesleğini onurla yapmaya çalıştım. Aslında bu kitabın asıl kahramanı ben değil, yıllarca “Öğretmenim yazın, mutlaka yazın” diyen öğrencilerimdir. Öğretmenlik mesleğine ve hayata yeni başlayanlar için de faydalı bir kılavuz olacağına inanıyorum. Bizim en büyük sorumluluğumuz çocuklarını güvenerek biz öğretmenlere emanet eden anne ve babalara birer pembe elmas vermektir.” Öğretmenim Ben

EMİNE ATAMAN KOÇ (Turizm Rehberi- Tercüman-Yazar)
Doç. Dr. İbrahim Koç’la evli olan Emine Ataman Koç, 8 Temmuz 1952 ‘de Manisa’nın Gördes ilçesine bağlı Kıranköy’de beş çocuklu bir çiftçi ailenin üçüncü çocuğu olarak dünyaya geldi. Doğduğu köyde sadece ilkokul vardı. Öğrenimine evlendikten sonra geldiği İstanbul’da devam etti. 1980’de Barbaros Pratik Kız Sanat Okulu’nun Giyim ve El Sanatları bölümünü, 1981’de Anadoluhisarı Ortaokulu’nu bitirdi. Dışardan hazırlanarak 1985 yılında da Kabataş Erkek Lisesi’nden mezun oldu.
 Japoncaya duyduğu ilgi nedeniyle Türk-Japon Kadınları Dostluk ve Kültür Derneğinin 3 yıllık Temel Japonca kursunu 1985 yılında bitirdi. 1986 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığının açtığı Profesyonel Turist Rehberliği sınavını kazandı ve Türkiye’nin Japon dilinde ilk lisanslı, profesyonel turist rehberi oldu. Otuz yıl Türkçe-Japonca tercümanlık ve rehberlik yaptı.
Emine Ataman Koç, 2016 yılında doğduğu topraklara, Gördes’e döndü. Burada Gördes Kültür ve Doğa Derneğinin kuruluş aşamasında görev aldı. Halen aynı derneğin başkanlığını yürütmektedir. Çeşitli sivil toplum kuruluşlarında gönüllü çalışmalarına devam etmekte ve Gördes Gazetesi’nde güncel konularda yazılar yazmaktadır.
Emine Ataman Koç’un;  Altı Bin Düğüm Bir Yevmiye-GÖRDES, Gördes’ten Tokyo’ya,  Japonlarla Tarihin İzinde Güneşin Peşinde, Gördes Yemekleri, Kıyafetlerin Diliyle Gördes Gelinleri  adlı kitapları yayımlanmıştır.
***
“Başkalarına imkânsız gibi görüneni kararlılık ve çalışkanlıkla başarma serüveni boyunca, zaman zaman pes etme sınırlarına kadar sürüklense de, yazar düşünce ve duygularını son derece içtenlikle anlatarak okuyucuyu etkiliyor. ...Kitap ayrıca, gerek rehberlik mesleği konusunda gerekse Japon kültürü hakkında birçok bilgi içeriyor. Ama en önemlisi insanı yaşamdaki hayallerini gerçekleştirmesi için yüreklendiriyor.” Gördes’ten Tokyo’ya
***
“Anadolu’nun taşında, toprağında yürüdük. Çiçeklerini kokladık. Kelebeklerini sevdik. Karlı yollarında ayağımız kaydı düştük. Yağmurunda ıslandık. Yıllarım böyle geçti. Yaşadığım coğrafyanın tarihini ve kültürünü anlatmaktan büyük mutluluk duydum. Ülkemin zenginliklerini de, eksikliklerini de gördüm, mesleğimle ilgili tecrübeler de edindim. Uzun sözün kısası bu konularda bildiklerim, gördüklerim birikti ve yaşadıklarımı sizlerle paylaşmaya karar verdim.”  Japonlarla Tarihin İzinde Güneşin Peşinde
***
“1974’te İstanbul’da yaşamaya başladım. Üzerinden yaklaşık otuz yıl kadar geçtikten sonra, kendi yaşamıma belli bir düzen verip etrafıma bakmaya fırsat bulabildiğimde, kültürel değerlerimizi yitirmeye başladığınızı fark ettim. Örneğin; kendimi bildim bileli hep var olan, ne zaman istesem kolayca bulabileceğimi düşündüğüm, aldemisi ile, üçeteği ile, ilbadasıyla o güzelim gelin başı süslemesiyle geleneksel gelin kıyafetlerini bilenlerin sayısı azalmıştı. Hatta çoğu kadın bu kıyafetleri sandığında saklamayı bile gereksiz bulup bir plastik leğen, ya da bir alüminyum tabak karşılığında elden çıkarmıştı. Burası başlangıç noktası oluyor...” Kıyafetlerin Diliyle Gördes Gelinleri