Gördesli Yazarların Değerlendirmeleri-II
Gördesli Yazarlar Buluşması
Manisa Gördesliler Kültür ve Dayanışma Derneği’nin öncülüğünde, 20-29 Eylül tarihlerinde Manisa’da düzenlenen Kitap Fuarı vesilesiyle Gördesli yazarları bir araya getirme planlanmış ve yapılan bir duyuru ile bu düşünce yazarlara duyurulmuştu. Bu duyuruda Manisa Yunusemre Belediyesi’nin katkısı ile Uncubozköy Mesir Tabiat Parkı’nda yazarlara önce bir kahvaltı verileceği ve akabinde Gördesli yazarlar için fuar alanında açılan stantta kitaplarını sergileyebilecekleri bildirilmişti.
Gördes Gazetesinde yayınlanmakta olan yazılarım nedeniyle nezaket göstererek beni de bu etkinliğe katılmam için davet göndermişlerdi. Eşim yazar Emine Ataman Koç’la birlikte bu davete icabet ettik.
Önce yazarlar onuruna verilen kahvaltı mekanına vardık. Kahvaltıya çok sayıda Gördesli yazar katıldı. Kahvaltı esnasında organizasyon yetkilileri yazarlara söz vererek duygu ve düşüncelerini belirtmelerini istedi. Söz verilen her saygıdeğer yazar kendi özgeçmişlerini anlattılar. Böylece herkes birbirini daha iyi tanımış oldu.
Böyle bir girişim her şeyden önce yazarları motive etme, onlara değer verme açısından çok kıymetlidir. Çünkü yazarlar, kendilerine değer verildiğini hissedecekler ve hem kendilerini daha donanımlı hale getirmek için bir çaba içine girecekler hem de deneyimlerini ve birikimlerini, yazıları ve kitapları ile topluma bir ışık tutacaklardır. Düzenlenen bu etkinlikler nedeniyle bir araya gelen yazarlar birbirleri ile tanışacaklar ve kitaplarını birbirlerine vererek dostluklarını pekiştirecekler ve paylaştıkları kitaplar sayesinde ufuklarında yeni pencerelerin açılmasını sağlayacaklardır. Böylece her bir yazar, uzun yılların deneyim ve birikimlerini diğer yazarlara aktararak ve alarak zengin izlenim ve bilgilenmelerle sahip olacaktır.
Ayrıca yazarlar fuar vesilesiyle okurları ile bir araya gelerek onlarla sohbet etme imkanına kavuşacaklardır. Bu sohbetlerle yeni yetişen genç kuşakların güzel izlenim edinmelerine kültür yönünden beslenmelerine onlarında içinde yazma duygusunun yeşermesine yol açacaktır. Okur- yazar birlikteliği hidrojenle oksijenin bir araya gelmesine benzetilebilir. Nasıl bu iki elementin birleşmesi ile su meydana geliyorsa, okur yazar birlikteliği de karşılıklı olarak birbirlerini etkileyecek ve yazarda yeni konuları yazma düşüncesi doğacak, okurda ise yazılan kitapları bir an önce okuma heyecanı uyanacaktır. Yani toplumda kültür duygusunun gelişmesine yol açacaktır. Herkes işinin başına dönerken kendini her yönden biraz daha okuyup araştırma, yazma ve yazdıklarını paylaşma düşüncesiyle fuardan veya etkinlikten ayrılacaktır.
Bu yüzden, büyük özverilerle kültürel etkinlikleri tertipleyen Manisa Gördesliler Kültür ve Dayanışma Derneği Yönetimi’nin toplumsal uyanışın gelişmesine katkıları, her türlü takdiri hak etmektedir. Bu yolda özverili çalışmalarını sürdürmeleri halinde toplumun eskiye oranla kültürel gelişmişliği onların ödülü olacaktır. 27.09.2024
Doç. Dr. İbrahim KOÇ
Gördesli Yazarlar Buluşmasına Dair
Gördes Ortaokulunda okuduğum (1969-1971) yıllarda, Gördes’in adı ve Gördes halılarının kıymeti Türkçe kitabımızdaki Ayşe Kızla Vato parçasında geçince nasıl heyecanlandığımı hâlâ hatırlarım... Bunu bana yaşatan memleketime ve kültürüne sahiplenme, onun gururunu taşıma duygusuydu belki.
Tatil ve önemli günlerde ilçemize gelen, beyaz ve mavi üniformalar içindeki subaylarımıza gıptayla bakar, okuduğumuz ve ailemizden dinlediğimiz kahramanlık hikâyelerindeki ordumuzun öznesi yapar, üzerimizden geçen her uçağın pilotunu Bahri Önser diye bilir, bizler de kanatlanırdık... Bu müthiş bir motivasyondu.
Arkadaşlarımızla BİR ZAMANLAR GÖRDES (1997) kitabını hazırlarken faydalandığımız eserin canlı kaynağı merhum Zekeriya Yurdoğlu amcada da gördüğüm, okuduğum, şahit olduğum entelektüel birikim beni hayran bırakmıştı.
Adı geçen kitabımızdaki Zağnos Paşa, Hakkı Tarık Us, Hacı Ethem Bey, ressam Ahmet Deringöz, Prof. Dr. Rauf Nasuhoğlu, Prof. Dr. Mehmet Tüzün ve diğer kıymetlerle günümüzün entelektüelleri, yazar ve çizerleri, sanatçıları için bu topraklar, ileriyi gören ailelerimiz, fevkalâde eğitim veren kurumlarımız münbit bir kaynak olmuş, bugünleri inşa etmiştir.
7. Manisa Kitap Fuarı’nda, MANGÖRDER marifetiyle bir araya gelen bizler tabii çok mutlu olduk, zenginliğimize bir defa daha gördük.
Eğitimci gözüyle baktığımda; edebiyatın farklı alanlarında eser veren, ilçemizi farklı yönleriyle inceleyen arkadaşlarımızla, yazarlarımızla, sanatçılarımızla, akademik şahsiyetlerimizle, çocuklarımızın ve gençlerimizin tanıştırılması onların motive edilmesi gerektiğini düşünüyor, bu güzel insanları yetiştiren Gördes’in aynı kabiliyeti taşıdığına yürekten inanıyorum. 30 Eylül 2024, Manisa
Hüseyin TUNÇAY
Birlikte Rahmet Vardır
Gördesli yazarlar buluşmasının Yunus Emre Belediyesinin İrfan Meclisinde tertip edilenine katılabilmiştim sadece.
Her üç organizasyonda Gördes’in, Gördeslilerin zihinsel ve kültürel birikimlerini ortaya koyma, birbirleriyle ve okuyucuları ve de özellikle okul çağındaki okuyucuları ile paylaşmaları örnek olma ve ilham verme açısından çok değerliydi. Bu takdire şayan etkileşimi 02 Eylül 2023 tarihindeki buluşmaya katılamadığım için bizzat gözlemleyemediğim halde sonrasındaki haber takiplerinden edindiğim intiba buydu. Yerel, genel ve toplumsal meselelerimizin uzun vadede çözüm yolu gençlerimizi, düşünmeye, akletmeye, fikri tartışmaya yönlendirebilmek onların kitapla, kitaplarla ve dahi yazarlarla tanışması marifetiyle sağlanabilecektir.
İrfan Meclisindeki buluşma ise Gördes’in, Gördeslilerin kültürel birikimlerini, potansiyellerini görme, tanıma ve tanışma bağlamında fevkalade güzel bir organizasyon oldu.
Ben çoğu yazar arkadaşımızı ismen ve fiilen bu organizasyonda tanıdım.
Ve benim için en özeli ve güzeli de Fatih Anadolu Lisesinden öğrencim olan Ahmet Gökçe'yi elindeki kitabı ile karşımda görmem oldu. Ve yine organizasyon tanıştığımız değerli yazar arkadaşlarımızla bir araya gelip aynı havayı teneffüs etmek ayrı bir güzellikti.
İzmir'den gelen Gördesli misafirlerimizin sevinç ve mutluluğu 'Birlikte rahmet, ayrılıkta azap vardır.' sözünün hikmetini hepimize göstermiş oldu.
Manisa merkezde maalesef bu tür faaliyetlerin çok yer bulmaması bu organizasyonun önemini bir kat daha artırmakta.
Son kitap fuarı organizasyonuna katılamamakla beraber benim temennim ve dileğim Manisa merkezdeki kültürel faaliyetlerin yıl içinde de yaygınlaşması yazılarımızın, kitaplarımızın, sohbetlerimizin konusu Manisa üzerine olmalı diyorum.
Halil AKER